Sechestru pe bunurile Rompetrol, într-un nou dosar iniţiat de DIICOT

Laura Boico
Piaţa de Capital / 9 mai 2016

Sechestru pe bunurile Rompetrol, într-un nou dosar iniţiat de DIICOT

Actualizare 18:38 KMGI: "Citarea în dosarul DIICOT poate avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice şi a planurilor de dezvoltare ale companiei în România"

KMG International susţine că citarea companiilor din cadrul grupului, inclusiv a societăţii Rompetrol Rafinare, ca părţi în dosarul DIICOT poate avea un "impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice şi a planurilor de dezvoltare" ale grupului în ţara noastră, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Astăzi, companiilor KMG International NV, Oilfield Exploration Business Solutions SA şi Rompetrol Rafinare SA, li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părţi responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluţii pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice şi a planurilor de dezvoltare ale KMG în România", se arată în comunicat.

KMG precizează că a achiziţionat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligaţiuni a datoriilor istorice companiei fiind încheiat în anul 2003.

"Atât KMG, cât şi KMGI nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii precum cele menţionate astăzi în comunicatul de presă al D.I.I.C.O.T. (referitoare la activităţi din perioada 1998-2003) la momentul achiziţiei acţiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)", precizează grupul.

KMGI mai spune că va folosi toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât şi internaţional, pentru a îşi proteja investiţiile realizate de la momentul achiziţiei.

"KMGI îşi afirmă deschiderea de a colabora cu guvernul şi autorităţile române pe tot parcursul acestei investigaţii. În acelaşi timp, dorim să informăm atât opinia publică cât şi partenerii companiei că activităţile rafinăriei Petromidia şi a staţiilor de carburanţi Rompetrol nu vor fi afectate", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:45 DIICOT: 14 persoane urmărite penal în dosarul Rompetrol

Procurorii DIICOT au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 persoane care au calitatea de suspecţi în dosarul Rompetrol II, în care a fost pus sechestru pe rafinăria Petromidia, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, printr-o ordonanţă din data de 22 aprilie 2016, procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 14 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat; abuz în serviciu; complicitate la abuz în serviciu; înşelăciune; complicitate la înşelăciune; delapidare; complicitate la delapidare; evaziune fiscală; complicitate la evaziune fiscală; spălare de bani; manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare, b) care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente a KazMunayGas International NV (fostă The Rompetrol Group NV), SC Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă SC Rompetrol SA) şi SC Rompetrol Rafinare SA.

Procurorii au transmis: "În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi/sau însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

La grupul infracţional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit şi alte persoane care prin exercitarea cu rea credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost iniţiat şi constituit grupul infracţional respectiv dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice(creanţa Libia şi Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea credinţă a obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însuşirea, traficarea şi/sau folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracţiomal sau al entităţilor juridice ce au făcut/fac parte din grupul ROMPETROL a acestor sume de bani, activitate ce a culminat cu iniţierea, promovarea şi adoptarea odonanţei de urgenţă 118/2003 prin care obligaţiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice".

Vineri, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, până la concurenţa sumelor de 1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile, acţiunile aparţinând KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostă THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fostă SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA în calitate de părţi responsabile civilmente.

Prin ordonanţa din data de 06.05.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, în ceea ce priveşte sumele provenite din salarii, până la concurenţa sumelor de 1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO, asupra sumelor de bani aflate în şi cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.

(R.J.)

--------

Actualizare 12:30 Procurorii DIICOT au pus sechestre de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice şi au deschis un nou dosar penal ce vizează modul în care s-a făcut privatizarea rafinăriei

Dosarul este disjuns dintr-o cauză trimisă în instanţă în anul 2006, în care a fost judecat omul de afaceri Dinu Patriciu, alături de alte persoane

(R.J.)

--------

Actualizare 10:02 Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti

(L.B.)

------------

Procurorii au pus sechestru pe bunurile Rompetrol, fiind vizate rafinăria Petromidia şi benzinăriile companiei, într-un nou dosar iniţiat de DIICOT transmite Digi24.ro.

Dosarul este disjuns dintr-un altul în care mai multe persoane au fost condamnate definitiv şi în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu. În cazul acestuia, procesul penal s-a încheiat în urma decesului.

Sechestrele dispuse de procurori însumează trei miliarde de lei, potrivit presei.

Surse judiciare au declarat că KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare sunt introduse ca părţi responsabile civilmente în acest nou dosar, reprezentanţii societăţilor fiind citaţi la sediul DIICOT, potrivit Mediafax.

Recent, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat constituirea unui joint-venture.

Potrivit site-ului CEFC, compania chineză va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani: "Conform acordului semnat la data de 7 aprilie, CEFC China va achiziţiona 51% din KMGI cu 680 milioane de dolari, după care cele două părţi îşi vor integra resursele pentru o explorare comună a pieţelor internaţionale de petrol şi gaze. Ele vor face, de asemenea, investiţii strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI şi vor pune bazele unui fond de investiţii şi dezvoltare în energie, vor achiziţiona mai multe benzinării la nivel global (...). În următorii cinci ani, cel puţin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu ţintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească susţinere din partea Guvernului kazah şi a KMG, cea din urmă promiţând să asigure cel puţin 125 de milioane de tone de ţiţei brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziţie".

Conform înţelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Rompetrol a precizat recent că întreaga tranzacţie ce a făcut obiectul acordului încheiat în 29 aprilie 2016 în Astana între compania naţională de petrol şi gaze din Kazakstan - KazMunayGas şi CEFC China, inclusiv modificarea în structura acţionarială a KMG International NV (acţionar al societăţii) este supusă unor măsuri/condiţii prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităţilor competente europene şi chineze, dar şi a altor instituţii abilitate.

Potrivit companiei, data estimată pentru finalizarea tranzacţiei, inclusiv a schimbării în structura acţionariatului KMG International NV este octombrie 2016.

În primul dosar "Rompetrol", au fost trimise în judecată 13 persoane, printre acestea fiind omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul ministru Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu.

În anul 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv în dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia în luna august a anului 2014. După proces, Ministerul Finanţelor a cerut, în instanţă, recuperarea prejudiciuluii de la urmaşii lui Dinu Patriciu, cererea ministerului fiind judecată în prezent.

Irina Mihaela Popovici, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului iar Gabriela Victoria Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit tot o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Paul Gabriel Miclăuş, membru al CNVM la data faptelor, a fost condamnat la doi ani de închisaore cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Prin aceeaşi decizie, Alexandru Bucşă, administrator şi director economic al Rompetrol la data faptelor, a fost condamnat definitiv la şase ani de detenţie. În cazul lui Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional.

Claudiu Simulescu, agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pe când Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare.

Victor Eros, fost membru CNVM, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Cerasela Rus, agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infracţional organizat.

Elena Albu, fosta şefă a Corpului de Control al CNVM, a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului. Prin decizia instanţei, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, în solidar cu Rompetrol, au fost obligaţi să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca dai pedepse cu suspendare ... se cheama ca nu le-ai dat ...

    Daca nu confisti averile de ce mai dai pedepse ? 

    Cu cine se joaca Justitia? 

    Praf in ochii prostilor care cred in actul de justitie .... 

    Pana acum ce a asteptat DIICOT-ul?

    Acum vor fugi chinezii ? 

    AI DREPTATE CE AU FACUT SERVICIILE AU FACUT NANI NE INTERESEAZA BANII NU PEDEPSE DATE LA VRAJEALA

    1. Cine se teme de chinezi? Europa nu recunoaste ca a pierdut razboiul economic. Cum arata Romania cu reinvierea unei gandiri comuniste si anume RRC, OIL, OLT si nu in ultimul rand RAFO...

    Pe de o parte prejudiciul nu se recupereaza, justitia da solutii dupa ani, unele solutii sunt cu suspendare, DIICOT ancheteaza cu anii iar pe de alta parte Patriciu moare, Tariceanu ajunge pres de Senat, al doilea om in stat, martor mincinos, concluzia e ca viata merge inainte si unii sunt pacaliti iar altii sunt pacalitori ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb