Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor are peste un miliard de euro, din PNRR, de investit în domeniul circularităţii, eco insule, centre cu aport voluntar, fabrici de reciclare, multe investiţii care, însă, trebuie să dea certitudinea românului că acest lanţ de la producţie, consum şi reîntoarcere în economia circulară se şi întâmplă, a declarat, astăzi, Secretarul de Stat din Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Sorin Ionuţ Banciu, în cadrul Conferinţei "Economia circulară în România.
Oficialul MMAP a afirmat că modelul economiei circulare este un instrument prin care se trece de la o economie liniară, o economie bazată pe creştere nelimitată şi pe un consum iresponsabil, la o economie care ţine cont de liniile planetare. "Consumăm resursele planetei mult mai devreme decât ar fi cazul. În fiecare an, acest termen de supra-consum este din ce în ce mai devreme. România stă mai bine comparativ cu alte state. Însă, mesajul este clar şi unul simplu: Nu putem continua să consumăm şi să producem în modul în care îl facem acum", a adăugat acesta.
Consilierul de stat şi Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Laszlo Borbely, a precizat că România este a 18-a ţară din Uniunea Europeană care are o strategie de economie circulară şi un plan de acţiune. "Noi începem acum o reanalizare a strategiei adoptate în 2018, pentru că s-au întâmplat foarte multe la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte noile ambiţii. Avem acele strategii acum finalizate sau aproape de finalizare, strategia pe termen lung a reducerii emisiilor de carbon (...) O să avem, în curând, o nouă strategie pe schimbări climatice", a adăugat oficialul.
Consilierul de stat a menţionat că anul viitor se va înfiinţa un centru de excelenţă pentru dezvoltare durabilă. "Sper ca anul viitor să se realizeze înfiinţarea unui centru de excelenţă pentru dezvoltare durabilă. O instituţie nu cu foarte mulţi oameni, dar care va veni cu expertiză, va veni cu analize. Avem banii până în 2026, dar trebuie să o înfiinţăm anul viitor".
Acesta a precizat că România va avea 2000 de experţi în dezvoltare durabilă până în anul 2026. "Acum avem, deocamdată, 150 care sunt în instituţiile noastre, trei-patru experţi în fiecare instituţie. E foarte important să avem oameni pregătiţi în aceste instituţii. Ei ştiu ce înseamnă dezvoltare sustenabilă. (...) Din 2000 de experţi, 1600 vor fi din zona locală, pentru că acolo avem foarte mare nevoie de oameni şi atunci vom avea şi relaţia centru-autorităţi locale", a spus Borbely.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, în parteneriat cu Asociaţia Community Links, a organizat, astăzi, conferinţa "Economia circulară în România'', dedicată Planului de Acţiune privind Economia Circulară pentru România (PAEC). Proiectul a fost elaborat ţinându-se cont de necesitatea României de a contribui la atingerea obiectivului general de neutralitate climatică până în 2050, prevăzut în Pactul Ecologic European şi completează Strategia Naţională privind Economia Circulară (SNEC), adoptată în septembrie 2022.