Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a făcut o vizită de lucru la cartierul general al NATO de la Bruxelles, în perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Vilnius, din luna iulie, şi a avut o întrevedere cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, conform News.ro. "Este foarte importantă asigurarea unei agende substanţiale a Summit-ului de la Vilnius în avansarea şi consolidarea obiectivelor privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare", a afirmat Simona Cojocaru.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în contextul vizitei, secretarul de stat Simona Cojocaru a avut o întrevedere cu Andriy Shevchenko, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, discutând ultimele evoluţii ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, dar şi pentru a reitera sprijinul ferm al României pentru ţara vecină.
Oficialul român a avut şi o întrevedere cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, fiind abordate subiecte relevante pentru pregătirea Summit-ului NATO de la Vilnius, întărirea capacităţii de apărare pe flancul estic, consolidarea posturii NATO la Marea Neagră, efectele invaziei brutale a Federaţiei Ruse în Ucraina şi sprijinul pentru partenerii vulnerabili precum Republica Moldova şi Georgia.
Totodată, vizita la cartierul general al NATO a cuprins reuniuni substanţiale ale secretarului de stat cu asistentul Secretarului General al NATO pentru Operaţii, Tom Goffus, cu asistentul Secretarului General al NATO pentru Investiţii, Wendy Gilmour, şi asistentul Secretarului General al NATO pentru Politica de Apărare şi Planificare, Angus Lapsley.
Potrivit MApN, Simona Cojocaru i-a asigurat pe oficialii NATO că România va continua să fie un aliat responsabil şi angajat în procesul de consolidare a securităţii regionale la Marea Neagră în scopul identificării celor mai bune soluţii în vederea implementării eficiente a deciziilor aliate privind importanţa strategică a Mării Negre. Ea a evidenţiat importanţa creşterii rezilienţei în vederea stabilizării mediului de securitate european, în special pentru statele partenere din regiunea Mării Negre şi din Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat importanţa alocării unui nivel adecvat de resurse financiare pentru apărare, menţionând că România alocă, în prezent, 2,5% din PIB pentru apărare.
Cu privire la viitorul summit aliat de la Vilnius, secretarul de stat a transmis interlocutorilor săi că este absolut necesară continuarea demersurilor şi eforturilor pentru implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Madrid, care asigură cadrul pentru adaptarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare.
"Este foarte importantă asigurarea unei agende substanţiale a Summit-ului de la Vilnius în avansarea şi consolidarea obiectivelor privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare. Trebuie evidenţiate foarte clar problemele de securitate din regiune, în contextul războiului de agresiune din Ucraina şi a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea întregului spaţiu euro-atlantic", a transmis secretarul de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 15:29)
Mai cumpărăm niște arme mai vechi ??
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 15:56)
FEMEIE, VAI ... DIN ROMÂNIA, ... BĂGATĂ LA ÎNAINTARE ȘI ... CARE VA LĂTRA ȘI FACE CUMPĂRĂTURI ! ...