Secretarul general al NATO a ajuns la Bucureşti

V.G.
Politică / 28 noiembrie 2022

Secretarul general al NATO a ajuns la Bucureşti

Actualizare Jens Stoltenberg: "Ministeriala NATO este oportunitatea de a repeta un mesaj clar - susţinem Ucraina"

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre NATO, care va avea loc mâine şi miercuri la Bucureşti, este "oportunitatea de a repeta un mesaj clar din partea aliaţilor, inclusiv România, că susţinem Ucraina, susţinem dreptul lor de a se apăra şi trebuie să continuăm să acordăm sprijin atât militar cât şi umanitar şi internaţional", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Acesta a ajuns la Bucureşti pentru a prezida Ministeriala NATO şi a susţinut, în această seară, o scurtă declaraţie de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Oficialul NATO i-a mulţumit şefului diplomaţiei române pentru angajamentul ferm faţă de Alianţă.

Evenimentul de la Bucureşti, a apreciat secretarul general NATO, "demonstrează rolul important al României în Alianţa Nord-Atlantică şi arată că NATO e aici pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii".

"Ne-am crescut prezenţa în România, în regiunea Mării Negre, timp de mulţi ani, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, în 2014. După invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, am adus mai multe trupe, ne-am mărit prezenţa aeriană şi navală şi asta demonstrează că NATO este angajată să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat, iar motivul pentru care facem asta este, desigur, să prevenim un atac asupra unei ţări aliate şi să prevenim escaladarea războiului din Ucraina", a spus înaltul oficial NATO.

El a vorbit şi despre mesajele care vor fi transmise, de la Bucureşti, ţărilor partenere - Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova. "Trebuie să ne consolidăm legătura cu parteneri care sunt sub presiunea Rusiei", a arătat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a apreciat rolul României în găzduirea unui mare număr de refugiaţi şi în susţinerea Ucrainei, ajutând această ţară să lupte contra invaziei ruse.

La rândul său, Bogdan Aurescu a subliniat că desfăşurarea la Bucureşti a reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din ţările NATO este o dovadă a angajamentului NATO faţă de securitatea României şi a cetăţenilor români.

"Este, în acelaşi timp, cred, recunoaşterea rolului României în Alianţă, a angajamentului nostru ferm pentru valorile Alianţei şi de asemenea o recunoaştere a importanţei strategice a Mării Negre", a completat el.

Ministrul român de Externe a amintit şi de vizita lui Jens Stoltenberg în România la începutul lunii februarie, înainte de declanşarea războiului din Ucraina.

"Vorbeam despre cum să consolidăm prezenţa aliată în România, iar acum ne reunim în Bucureşti să discutăm despre cum să contracarăm efectele războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei şi cum să implementăm optim deciziile Summitului de la Madrid, în special pe cele legate de consolidarea Flancului nostru Estic", a afirmat Bogdan Aurescu.

---

Actualizare Secretarul general al NATO mulţumeşte ţării noastre pentru creşterea bugetului Apărării

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a mulţumit României, în cadrul întrevederii avute cu premierul Nicolae Ciucă, pentru găzduirea Ministerialei NATO şi pentru contribuţia la politicile şi misiunile Alianţei, dar şi pentru creşterea bugetului Apărării, începând din 2023, la 2,5% din PIB, informează astăzi Executivul...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Jens Stoltenberg: "Am încredere că toţi aliaţii vor ratifica aderarea Finlandei şi Suediei la NATO"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat, astăzi, convingerea că toate statele membre vor ratifica aderarea Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, mulţumind totodată României pentru sprijinul acordat în acest demers, relatează Agerpres.

"În ce priveşte Finlanda şi Suedia, s-a luat o hotărâre istorică atunci când a fost luată decizia, la Madrid, de a invita cele două ţări să se alăture NATO. Am semnat, de asemenea, protocoalele de aderare. 28 din ţările membre au ratificat deja aceste protocoale de aderare, prin parlamentele naţionale. Acestea includ România şi sunt recunoscător României pentru sprijinul acordat Finlandei şi Suediei. Am încredere că toţi aliaţii noştri vor ratifica acest instrument şi cele două ţări vor deveni membre. E important pentru cele două ţări, dar şi pentru întreaga Alianţă acest lucru, pentru că NATO va deveni mai puternică", a declarat secretarul general al NATO, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg a subliniat că Suedia şi Finlanda au forţe armate bine echipate şi bine pregătite, care vor putea asigura o întărire a Flancului Estic.

"Ţările acestea au forţe armate bine echipate, bine dotate, bine pregătite. E important, de asemenea, şi pentru legătura dintre America de Nord şi Europa, care este coloana vertebrală a Alianţei. De asemenea, dacă vă uitaţi la hartă, suntem cu toţii de acord, cred, că întărirea Flancului Estic, în special a zonei baltice este realizată prin a avea Finlanda şi Suedia ca membri ai Alianţei. Este bine şi pentru ele, deci şi pentru NATO, şi pentru relaţia transatlantică", a adăugat Stoltenberg.

---

Actualizare Klaus Iohannis: "Este nevoie de un număr sporit de militari aliaţi şi de echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că este nevoie de un număr sporit de militari aliaţi şi de echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic, arătând că este nevoie ca deciziile luate în acest sens la Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid să se concretizeze, relatează Agerpres.

"Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic. Acest lucru l-am spus demult, de la început ca să fiu foarte specific şi chiar astăzi cu domnul secretar general am discutat toate aceste chestiuni. După părerea mea, este nevoie de un număr sporit de militari aliaţi, dar asta nu este suficient. În plus, pentru a reprezenta o descurajare şi apărare solidă, este nevoie de echipamente, mai exact de echipamente prepoziţionate. Despre aceste lucruri am discutat şi despre creşterea prezenţei şi despre prepoziţionarea de echipamente la Summitul de la Madrid, însă este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid decizia a fost mai degrabă generică, toată lumea a fost de acord că asta trebuie făcut, dar acum doresc, cel puţin asta a fost partea mea, să trecem la fapte", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a subliniat că este nevoie de planuri concrete şi de dezvoltarea unor structuri logistice şi că se aşteaptă ca la Summitul NATO de la Vilnius de anul viitor să fie luate decizii mult mai curajoase şi mult mai concrete în aceste domenii.

"În plus, este nevoie de planuri foarte concrete ca în cazul unui atac să se ştie foarte exact cine, ce trupe şi unde trimite. Nu putem să lăsăm astfel de decizii pentru un ultim moment şi să fim atunci luaţi prin surprindere. Este nevoie, în afară de aceste planuri, de dezvoltarea unor structuri logistice, de exemplu pentru carburanţi. Toate acestea, după părerea mea, după părerea noastră, sunt necesare şi cred că la Summitul de la Vilnius de anul viitor, cel puţin aşa am discutat astăzi, este posibil să avem decizii mult mai curajoase şi mult mai concrete în aceste domenii", a afirmat şeful statului.

---

Actualizare JENS STOLTENBERG: "Preşedintele Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, astăzi, la Bucureşti, că Ucraina trebuie sprjinită mai mult şi se aşteaptă ca unul dintre mesajele ministerialei de Externe să fie acest ajutor suplimentar pentru ţara aflată în război...Citeşte mai mult...

---

Actualizare KLAUS IOHANNIS: "Ţara noastră va continua să aducă o contribuţie substanţială la apărarea colectivă a NATO"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, la Cotroceni, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România va continua să aducă o contribuţie substanţială la apărarea colectivă a NATO şi la consolidarea capabilităţilor Alianţei, acţionând, în continuare, ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, primit la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, notează Agerpres.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Secretarul general al NATO este prezent în România de astăzi până miercuri pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc mâine şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de mâine, Stoltenberg va participa la Aspen - GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă. El se va întâlni şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

---

Actualizare Secretarul general al NATO, primit la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost primit astăzi la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă, transmite News.ro. Alături de premier s-a aflat şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr...Citeşte mai mult...

---

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns la Bucureşti cu un avion TAROM, escortat de avioane de luptă F-16, informează Digi24.ro.

Azi şi mâine are loc o reuniune majoră a NATO la Bucureşti. Jens Stoltenberg, şeful NATO şi secretarul de Stat American, Anthony Blinken vor fi la Bucureşti în prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, după începerea războiului din Ucraina.

Stoltenberg va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 16:15 şi va fi urmată de convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora cei doi oficiali vor susţine declaraţii de presă comune.

Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28-30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de mâine, Stoltenberg va participa la Aspen-GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

Conform NATO, Jens Stoltenberg va avea întâlniri şi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

În cursul zilei de mâine, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta da din brate in stanga si'n dreapta in sincron si se ridica pe varfuri de zici ca'i o marioneta.

    1. Ca si Putin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb