Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat astăzi planul Japoniei de a-şi dubla cheltuielile militare în următorii cinci ani, estimând că acest lucru reflectă angajamentul arhipelagului pentru securitate într-o lume "volatilă", relatează AFP, conform Agerpres.
Revizuirea doctrinei de securitatea naţională a Japoniei, anunţată la sfârşitul lui 2022, face să existe "încă" un partener "pentru pace", a declarat Stoltenberg.
"Sunt fericit că Japonia prevede (creşterea bugetului său militar, n.r.) pentru a atinge pragul de referinţă al NATO de 2% din PIB consacrat apărării", a declarat el în cadrul unui discurs susţinut la universitatea Keio din Tokyo.
Timp de decenii, Japonia şi-a plafonat cheltuielile militare la circa 1% din PIB, însă guvernul prim-ministrului Fumio Kishida a aprobat în decembrie o nouă doctrină de securitate, care prevede în special creşterea bugetului său al apărării la 2% din PIB până în 2027.
"Asta demonstrează că Japonia ia securitatea internaţională în serios", a afirmat Stoltenberg.
Ameninţările crescânde reprezentate de China şi Coreea de Nord, precum şi invazia rusă în Ucraina, au făcut mai populară în rândul populaţiei japoneze creşterea cheltuielilor militare ale ţării, în pofida constituţiei sale pacifiste.
Jens Stoltenberg a subliniat că războiul declanşat de Rusia este o problemă mondială care afectează de asemenea mediul de securitate în Asia.
El a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin a evaluat prost rezilienţa ucrainenilor şi unitatea afişată de membrii NATO pentru a susţine Ucraina.
Deşi a repetat că NATO nu consideră China un adversar, el a declarat că presiunea în creştere şi ambiţiile militare ale Beijingului reprezintă o problemă care trebuie abordată.
"Astăzi, ordinea mondială de care am beneficiat atât de bine timp de atâtea decenii este ameninţată. Moscova şi Beijingul sunt în avangarda acestui avânt autoritar", a declarat Stoltenberg.
"Într-o lume mai periculoasă, Japonia poate conta pe NATO pentru a fi alături de ea", a adăugat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2023, 10:57)
Stoltenberg/Blinken comertianti ambulanti de armament
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2023, 06:28)
Trebuiau sa cumpere flori pentru toti vecinii lor care se inarmeaza si isi incoarda muschii prin zona.
2. om
(mesaj trimis de jean în data de 01.02.2023, 11:01)
acest personaj este nu numai bandit. Este si cretin
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 01.02.2023, 12:16)
hot,ai uitat,dar daca nu cumperi de toti banii pe care poti sa-i imprumuti jucarii de la cine trebuie,nu esti democratie autentica!
se darama sandramaua incet,incet,a nostra e precum a purcelusului nif nif,din paie,sufla cu putere ursul,se darama casuta din cei cateva zeci de purcelusi democratici si lupul cel bun!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2023, 12:24)
Saracii japonezi, ei sunt sub ocupatie americana! Dupa ce ca aveau o datorie de vreo 2,5-3 ori cat PIB-ul Japoniei si detineau o parte consistenta din datoria SUA, acum au primit ordinul expres sa-si dubleze bugetul apararii pt a cumpara pocnitorile si petardele americane de prin anii '70-80 la preturi de platina!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2023, 12:53)
Si saracii GERMANI, sunt sub ocupatie americana !
vezi bazele americane,armament de tot felul,chiar si nucleare si nr.soldati
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2023, 14:40)
Asa este, doar ca nemtii chiar au grija de finantele lor si nu baga bani in datoria americana si doar foarte putini in pocnitorile acestora!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2023, 17:52)
Observatie corecta,
nu stiu cat va rezista economia germana cu politicieni
asa de slabi cum au acum