Securitatea financiară a pensionarilor este pusă în pericol în România în principal din cauza sporului negativ şi a migraţiei, iar Pilonul II de pensii este deja ameninţat, a declarat, vineri, preşedintele CFA România, Adrian Codirlaşu, la o conferinţă privind sistemele de pensii, informează Agerpres.
"Securitatea financiară a pensionarilor este pusă în pericol în România în principal din cauza sporului negativ şi a migraţiei, iar Pilonul II de pensii este deja pus în pericol. România este, la nivel mondial, a doua ţară după Siria din punct de vedere al migraţiei, în condiţiile în care Siria este în război, iar noi, nu. Evoluţia aceasta va influenţa negativ posibilitatea de a finanţa sistemul de pensii. Contribuţia la Pilonul I de pensii este deja în deficit şi va deveni nesustenabilă în condiţiile scăderii populaţiei. La Pilonul II de pensii au fost randamente foarte bune de la înfiinţarea lui, însă Guvernul a scăzut contribuţia la 3,75%, deşi conform legislaţiei în vigoare trebuia să fie 6%", a explicat Adrian Codirlaşu, la lansarea în România a studiului CFA Institute & Mercer 'Sistemul Ideal de Pensii'.
Studiul prezintă soluţii pentru asigurarea unui sistem de pensii solid, bine structurat, care să răspundă cât mai bine nevoilor societăţii.
Adrian Codirlaşu a precizat că în România economisirea voluntară este redusă, în condiţiile în care 45% din populaţie economiseşte voluntar cu regularitate iar peste 50% dintre români nu au posibilitatea de a economisi.
Conform preşedintelui CFA România, educaţia financiară a românilor este deficitară fapt ce va avea efecte negative în securitatea financiară a populaţiei.
"Economisirea voluntară nu s-a prea dezvoltat în România. În prezent, Pilonul II de pensii este foarte important, inclusiv pentru dezvoltarea pieţei de capital. La acest pilon există circa 7 milioane de deponenţi, în timp ce la piloanele de pensii voluntare, doar câteva mii. Bursa este direct interesată să avem piloni de economisire cât mai dezvoltaţi", a apreciat, la rândul său, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti.
Acesta a apreciat că, din punct de vedere al BVB, comunitatea locală este cea care dă siguranţă şi sustenabilitate pieţei de capital autohtone.