Situaţia de la frontiera ruso-ucraineană va fi tema principală a reuniunii miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care va avea loc astăzi în Capitală, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe.
Conform sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu va găzdui, astăzi, o rundă de consultări (în format hibrid) pe tema situaţiei îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, la care vor mai participa Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe şi Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe.
"În ceea ce priveşte runda de consultări a Formatului Bucureşti 9 (B9), la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele aliate de pe Flancul Estic, (...), acestea vor prilejui un schimb aprofundat de evaluări privind evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre, cu impact asupra securităţii euroatlantice în ansamblul său, din care securitatea Mării Negre face parte integrantă. Totodată, în cadrul reuniunii vor fi discutate şi măsurile pentru consolidarea, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare, inclusiv în urma anunţului recent al Franţei de a contribui la acest efort, prin sporirea prezenţei sale militare în România", se arată în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe.
Formatul B9 este o iniţiativă lansată în 2015 de preşedintele Klaus Iohannis şi de Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, la care participă cele nouă state membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.
Formatul B9 este o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianţei, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii tuturor statelor membre NATO. Utilitatea Formatului B9 pentru coordonarea şi consultarea transatlantică a fost reconfirmată recent inclusiv prin frecvenţa utilizării acestui format în dialogul cu SUA, la toate nivelurile.
Discuţiile de astăzi au loc, după ce ieri Joe Biden, preşedintele SUA, a decis creşterea numărului de militari americani din ţara noastră, prin trimiterea unui contingent de 1700 de soldaţi.
Amintim că şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a arătat disponibilitatea de a trimite trupe în ţara noastră, în contextul tensiunilor ruso-ucrainene, cu condiţia însă ca decizia privind creşterea gradului prezenţei militare avansate să fie luată la nivel NATO.
• Preşedintele Iohannis promite avioane F35 pentru Forţele Aeriene
Autorităţile centrale din ţara noastră au în vedere, în procesul de modernizare a Forţelor Aeriene, achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35, a declarat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul vizitei efectuate la Baza Aeriană din Câmpia Turzii, unde Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari.
"România este hotărâtă să-şi dezvolte şi să-şi modernizeze în continuare capabilităţile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. În acelaşi timp, vom acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare, atât prin efort naţional, cât şi în context multinaţional.
(...) Totodată, creşterea rezilienţei, atât la nivelul structurilor militare, cât şi la nivelul instituţiilor publice şi al societăţii în ansamblu reprezintă o direcţie principală de acţiune subsumată implementării Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării. (...) Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficienţă ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forţelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziţionăm şi avioane de ultimă generaţie F-35", a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Ţara noastră deţine în prezent 17 avioane de vânătoare F-16 din Portugalia, şi urmează să mai cumpere încă 32 de aviaone F-16 din Norvegia, pentru a înlocuit flotila de aparate MIG 21.
Pentru cele 17 aparate luate din Portugalia, modernizate cu sprijinul SUA şi pentru programul de instruire a piloţilor, ţara noastră a achitat aproape 900 milioane euro, în timp ce pentru avioanele pe care le va lua din Norvegia, dar care sunt mult mai uzate decât cele din Portugalia, va achita aproape 350 milioane euro.
Avioanele de luptă F-35 la care s-a referit preşedintele Klaus Iohannis fac parte din generaţia a cincea de aparate de zbor, iar specialiştii susţin că ţara noastră îşi va permite achiziţionarea lor abia în jurul anului 2030, adică atunci când americanii şi europenii vor avea deja avioane de luptă de generaţie şase.
Costul unui avion F-35 se ridică la aproape 79 milioane euro.
-----
• SUA trimite încă 1000 de militari în ţara noastră
Preşedintele american Joe Biden a cerut, ieri, Pentagonului să desfăşoare peste 3000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei.
"SUA este alături de aliaţii NATO. Situaţia actuală din Ucraina cere să ne întărim poziţiile în acea parte a Europei. Vom acţiona pentru apărarea colectivă, pentru a fi pregătiţi pentru orice. SUA trimite în zilele următoare trupe adiţionale în Polonia, Germania şi România. Nu sunt trupe trimise permanent, ci sunt mişcări temporare în actualul context internaţional. Aceste forţe nu vor lupta in Ucraina, ci vor asigura o apărare robustă a aliaţilor. (...) 2000 de militari americani vor fi trimişi în Polonia şi Germania, iar din Germania vor fi repoziţionaţi în România 1000 de militari din cadrul brigăzii (n.red. - de infanterie motorizată, cu transportoare blindate) Stryker. Ei se vor alătura celor 900 de soldaţi existenţi deja în România şi vor susţine trupele aliate, pentru descurajarea oricărui tip de agresiune. Toate aceste forţe sunt separate. Cei 8500 de militari americani puşi recent în stare de alertă intensă nu sunt mobilizaţi deocamdată, dar vor rămâne în starea respectivă şi vom acţiona în funcţie de evoluţia situaţiei pe Flancul Estic al NATO. Orice mutare de trupe americane presupune consultări cu statele unde sunt trimise aşa cum s-a întamplat cu Polonia şi cu România. Ne evaluăm permanent poziţiile, monitorizăm toate exerciţiile militare efectuate în zonă şi vom lua toate măsurile pentru a descuraja orice agresiune la adresa aliaţilor noştri de pe Flancul Estic. Spania, Danemarca şi Marea Britanie doresc şi ele să trimită forţe în regiune pentru a consolida Flancul Estic al alianţei. Franţa a anunţat şi ea că e dispusă să trimită trupe în România. Aceste mişcări reprezintă semne clare că suntem alături de partenerii noştri şi vrem să descurajăm orice tip de agresiune la adresa acestora", a declarat, ieri, amiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Oficialul american a precizat că trupele dislocate pe Flancul Estic al NATO vor opera pe bază bilaterală în ţările unde sunt trimise, întrucât alianţa nu a activat încă forţa de răspuns multinaţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2022, 12:27)
B 9 ?!? Gasca sclavetilor incropita cu voie de la stapanire , Macron se indeasa si el mai in fata ,poate obtine un post de vechil , i -ar prinde bine pentru alegerile de acasa !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2022, 12:27)
B 9 ?!? Gasca sclavetilor incropita cu voie de la stapanire , Macron se indeasa si el mai in fata ,poate obtine un post de vechil , i -ar prinde bine pentru alegerile de acasa !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2022, 21:03)
Iti tremura mana sau uiti ce faci?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Claa în data de 03.02.2022, 14:14)
Adica,Romania cumpara F35 acum,plata pe loc,dar si le va permite abia peste vreo 10 ani...adica