Şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în care primarul Capitalei Gabriela Firea şi preşedinţii Consiliilor de administraţie şi directoriI generali ar fi trebuit să prezinte situaţia economică a companiilor municipale şi a RADET şi ELCEN, nu s-a ţinut din lipsă de cvorum.
Grupurile PSD, ALDE şi PMP au boicotat pentru a doua oară o şedinţă convocată de opoziţie. PNL acuză lipsa de transparenţă a PSD şi spune că aceste companii municipale nu funcţionează ca un holding, ci fiecare companie ca o "mică feudă", în timp ce USR susţine că a atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, care a respins acţiunea împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.
Consilierul general PNL Ciprian Ciucu, a delcarat ulterior: "Am vrut să dăm o şansă doamnei primar şi PSD să prezinte oamenilor ce este cu aceste firme. Celor 22 de companii înfiinţate anul trecut le-a dat nu mai puţin de 200 de milioane de euro. Pentru asemenea sumă, era normal ca doamna primar să vină în faţa noastră şi a dumneavoastră să prezinte managementul acestor companii, să ştim cine sunt acei directori. Noi până acum nu am văzut nici măcar un CV al acestor oameni, să vedem cine sunt cei din Consiliul de Administraţie şi ce are de gând să facă mai departe cu aceste firme. În lipsa informaţiilor, noi am solicitat special această şedinţă ca să dăm şansa să transparentizeze - că vorbeşte foarte mult despre transparenţă - şi să arate bucureştenilor ce vrea să facă",
Ciucu a meníonat totodată că grupul PNL a sesizat Consiliul Concurenţei pentru un punct de vedere referitor la cele 22 de companii, precum şi Registrul Comerţului, şi urmează să se adreseze şi DIGI Competition din Comisia Europeană, pentru că afectează mediul concurenţial din Capitală.
Consilierul general PNL a confirmat că există presiuni ale unor directori de instituţii pentru ca unii angajaţi să îşi dea demisia şi să se mute la companiile municipale.
În plus, consilierul PNL Cătălin Deaconescu a afirmat că unele companii fac achiziţii în afara sistemului SEAP, astfel că vor sesza şi Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice (ANAP). Deaconescu a dat exemplu situaţia Companiei Municipale de Întreţinere a Spaţiilor Verzi, care a făcut 84 de proceduri de achiziţii publice cu aceeaşi firmă în 29 decembrie, valoarea contractului ridicându-se la peste 300.000 de lei, pentru diverse unelte.
Legat de acest aspect, Deaconescu a precizat: "În loc să facă o procedură în care să cuprindă toate acestea, să depăşească un anumit prag şi să intre pe o procedură competitivă, au făcut atrilbuire directă, solicitare pe 28 şi atribuire pe 29 decembrie. Sau un alt exemlu, Compania de pază, care şi-a cumpărat două autovehicule, şi, în acelaşi timp, 12 cauciucuri de iarnă. Probabil că au vrut să aibă o rezervă sau au cumpărat autovehicule cu şase roţi".
La rândul său, liderul USR Bucureşti, Roxana Wring, a spus că, deşi companiile au fost înfiinate cu promisiunea că Bucureştiul va deveni o capitală europeană care oferă servicii de calitate, acest lucru nu se va întâmplă, fiindcă ele funcţionează în haos, unele având probleme cu angajaţii.
Consilierii USR spun că au atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, care a respins acţiunea împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.
Şedinţa extraordinară de astăzi a fost convocată de grupurile PNL şi USR, care au solicitat preşedinţilor Consiliilor de administraţie şi directorilor generali ai companiilor nou-înfiinţate să pună la dispoziţia consilierilor informaţii despre execuţiile bugetare pe anul 2017, lista de achiziţii publice, precum şi planul de afaceri pe anul 2018.
De asemenea, consilierii PNL şi USR au solicitat informaţii şi în ceea ce priveşte situaţia RADET, progresele făcute în transformarea sa din regie în societate comercială, situaţia economică şi planul de afaceri pe 2018, precum şi a ELCEN.
Este a doua oară când grupurile consilierilor PSD, ALDE şi PMP au boicotat o şedinţă convocată de opoziţie, prima dată fiind la începutul lunii decembrie, când USR şi PNL au cerut explicaţii primarului Capitalei cu privire la organizarea târgului de sărbători în Piaţa Victoriei.