ŞEDINŢA EXTRAORINARĂ A CGMB CONVOCATĂ DE PNL ŞI USR, SUSPENDATĂ DIN LIPSĂ DE CVORUM PNL va cere informaţii despre companiile înfiinţate de Primăria Capitalei, în instanţă

Bianca Ciocotişan
Politică / 23 ianuarie 2018

PNL va cere informaţii despre companiile înfiinţate de Primăria Capitalei, în instanţă

Ciprian Ciucu, consilier general PNL - "Am vrut să dăm o şansă doamnei primar şi PSD să prezinte oamenilor ce este cu cele 22 de companii înfiinţate de către PMB"

Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) cu privire la situaţia economică a celor 22 de companii înfiinţate de către primăria municipiului anul trecut, convocată ieri de către consilierii generali PNL şi USR, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Dintre cei 23 de semnatari ai convocatorului au fost prezenţi doar 14, iar pentru ca şedinţa să poată avea loc era nevoie prezenţa a 28 de consilieri generali.

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a anunţat că Partidul Liberal va cere informaţii despre companiile înfiinţate de Primăria Capitalei, în instanţă. Potrivit domniei sale, dintr-o analiză proprie rezultă că cele 22 de companii nu au justificare economică.

Cătălin Deaconescu a declarat: "Vom cere în instanţă ca Primăria să fie obligată să facă publice informaţiile referitoare la aceste societăţi. De asemenea, vom sesiza Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice (ANAP) pentru că nu toate companiile sunt înregistrate în sistemul SEAP, unele fac achiziţii înafara SEAP".

Acesta a mai precizat că una dintre cele 22 de firme înfiinţate de PMB, cea de întreţinere a spaţiilor verzi "a adjudecat nu mai puţin de 84 de proceduri de achiziţii publice cu aceeaşi firmă". Domnia sa a exemplificat: "Pe 29 decembrie, când toată lumea se pregătea de sfârşit de an, de petrecerea de Revelion, o companie a adjudecat nu mai puţin de 84 de proceduri de achiziţii publice cu aceeaşi firmă, undeva spre sfârşitul programului, spre sfârşitul închiderii SEAP. Valoarea contractului a fost de peste 300.000 de lei din care s-au cumpărat scule şi unelte necesare în activitate. În loc să facă o procedură în care să cuprindă toate acestea, să depăşească un anumit prag şi să intre pe o procedură competitivă, au făcut atribuire directă, solicitare pe 28, şi atribuire pe 29 decembrie".

Acesta a mai precizat că un alt exemplu de administrare greşită a banilor s-a produs şi în cazul companiei de pază care şi-a achiziţionat 2 autovehicule şi 12 cauciucuri de iarnă. "O altă companie şi-a cumpărat 6 laptop-uri şi 10 licenţe windows", potrivit consilierului PNL.

Consilierul general al PNL, Ciprian Ciucu, a declarat că şedinţa Consiliului Local a fost convocată pentru a da o şansă doamnei Firea şi PSD să lămurească problema celor 22 de companii înfiinţate anul trecut, cărora le-au fost date nu mai puţin de 200 milioane de euro: "Pentru asemenea sumă, era normal ca doamna primar să fi venit să ne prezinte managementul acestor companii, să ştim cine sunt acei directori, pentru că, până acum, n-am vazut nici măcar un CV al acestor oameni, nu ştim cine sunt.

Vrem să vedem cine face parte din consiliile de administraţie şi ce au de gândă să facă pe mai departe cu aceste firme".

Domnia sa a mai adăugat că aceste companii nu beneficiază de servicii în comun, nu fac achiziţii împreună şi nu-şi oferă susţinere una alteia.

Consilierul PNL a mai precizat faptul că, la nivel mondial, nu există un precedent prin care o municipalitate să înfiinţeze 22 de companii cărora să le fie acordat drept capital de pornire 200 milioane de euro. "Este un model prin care încearcă să inoveze (n.r. Primarul General), dar nu are cum să reuşească pentru că nimeni nu are capacitatea mai ales în România să facă managemant performant pentru o asemenea structură imensă", a mai adăugat domnul Ciucu.

Acesta mai precizează că "se fac presiuni" pe angajaţi ca aceştia să-şi dea demisia din administraţiile în care activează pentru a migra către aceste companii, numărul funcţionarilor crescând atât în aparatul propriu al primarului, cât şi în holding.

"M-am văzut personal cu mai mulţi oameni din sindicatele din administraţie. Ştiu că au fost astfel de situaţii la administraţia străzilor. Cineva a mers acolo şi le-a zis angajaţilor că oricum vor fi daţi afară şi că ar fi mai bine să se angajeze la altă companie", a mai precizat consilierul general PNL.

La rândul său, preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, a spus că, deşi companiile au fost înfiinţate cu promisiunea că Bucureştiul va deveni o capitală europeană care oferă servicii de calitate, acest lucru nu se va întâmpla, fiindcă aceste companii funcţionează în haos, unele având probleme cu angajaţii.

Domnia sa a spus: "Multe dintre companiile înfiinţate nu vor putea funcţiona un timp pentru că au probleme cu angajaţii. În tot acest timp serviciile aşa cum erau ele nu vor funcţiona. Administraţia străzilor e clar deja că nu mai funcţionează decât pe avarie, ALPAB, la fel. Din păcate, nu va fi atins scopul pentru care aceste firme au fost înfiinţate: îmbunătăţirea calităţii vieţii în Bucureşti. Noi invităm bucureştenii să reclame acest lucru pentru că au fost înfiinţate în numele lor şi cu banii lor".

Consilierul USR Ana Maria Ciceală a spus că există procese intentate de către USR pentru ca aceste societăţi să fie transparente.

"Se dovedeşte încă o dată faptul că aceste companii nu vor fi niciodată transparente, aşa cum clama doamna Firea acum un an şi se dovedeşte că procesul USR din instanţă de a desfiinţa aceste companii este perfect întemeiat. Avem procese în instanţă pe trei norme interne de acordare a contractelor de achiziţie publică", a afirmat Ciceală.

Consilierii USR spun că au atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, care a respins acţiunea împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.

Şedinţa extraordinară de ieri a fost convocată de grupurile PNL şi USR, care au solicitat preşedinţilor Consiliilor de administraţie şi directorilor generali ai companiilor nou-înfiinţate să pună la dispoziţia consilierilor informaţii despre execuţiile bugetare pe anul 2017, lista de achiziţii publice, precum şi planul de afaceri pe anul 2018.

De asemenea, consilierii PNL şi USR au solicitat informaţii şi în ceea ce priveşte situaţia RADET, progresele făcute în transformarea sa din regie în societate comercială, situaţia economică şi planul de afaceri pe 2018, precum şi a ELCEN.

Este a doua oară când grupurile consilierilor PSD, ALDE şi PMP au boicotat o şedinţă convocată de opoziţie, prima dată fiind la începutul lunii decembrie, când USR şi PNL au cerut explicaţii primarului Capitalei cu privire la organizarea târgului de sărbători în Piaţa Victoriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb