Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea la NATO

I.M.
Politică / 2 aprilie 2019

Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea la NATO

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, astăzi, într-o şedinţă comună solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. Parlamentarii urmează să semneze o declaraţie prin care se reafirmă ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile NATO. La şedinţă vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă, conform News.ro.

Parlamentarii vor adopta o declaraţie, semnată de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

"Alăturarea României ca membru cu drepturi depline la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în 2004, constituie un reper fundamental al istoriei contemporane a României, confirmând apartenenţa la o comunitate fundamentată pe valori democratice, puternice legături transatlantice şi garanţii solide de securitate. Bilanţul celor 15 ani care au trecut de la acel moment evidenţiază deopotrivă valenţele euro-atlantice ale societăţii româneşti şi caracterul vizionar al demersului de aderare. Cu sprijinul puternic al societăţii şi al întregii clase politice româneşti, aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a deschis drumul recâştigării locului şi rolului binemeritat într-o comunitate euroatlantică unită, liberă şi prosperă. Beneficiile acestei opţiuni sunt vizibile şi cuantificabile în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români: parcursul democratic, dezvoltarea economică, progresul social au fost favorizate de protecţia de securitate pe termen lung a NATO", se arată în declaraţie.

Potrivit documentului, validitatea premiselor care au stat la baza aderării la NATO se reafirmă constant în profilul României la nivelul Alianţei, de membru valoros, predictibil şi solidar la sistemul transatlantic de apărare colectivă şi de factor de stabilitate la nivel regional.

"În actualul climat global politic şi de securitate, caracterizat de fluiditate, impredictibilitate şi proliferarea ameninţărilor şi riscurilor,NATO continuă să fie cea mai puternică alianţă politico-militară,devenind o organizaţie reper nu numai datorită celor 70 de ani de activitate, dar şi pentru capacitatea sa de reformare şi modernizare. Evoluţiile de securitate din proximitatea graniţei estice a NATO au implicaţii care transcend dimensiunea regională şi afectează întreg spaţiul euro-atlantic. În acest sens, deciziile aliaţilor din ultimii 5 ani, privind recunoaşterea înaltei valori strategice a regiunii Mării Negre, reprezintă o dimensiune importantă a continuării adaptării Alianţei pentru asigurarea posturii de descurajare şi apărare, ca parte a stabilirii şi dezvoltării prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, precum şi a adaptării structurii de comandă şi implementării imperativelor strategice: operativitate, capacitate de reacţie şi răspuns, reîntăriri", se mai arată în document, informează News.ro.

Prin intermediul acestuia, Parlamentul României "reafirmă ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile NATO şi susţine ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euro-atlantică".

Parlamentul României susţine continuarea consolidării capacităţii NATO de a gestiona eficient toate provocările şi ameninţările la adresa statelor membre, indiferent de zona de provenienţă a acestora, în cadrul unei abordări cuprinzătoare", se mai arată în document.

De asemenea, Parlamentul salută progresele notabile în ceea ce priveşte asigurarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile, eficiente şi coerente şi evidenţiază importanţa prezenţei aliate înaintate pe flancul estic.

În plus, parlamentarii români subliniază implicaţiile evoluţiilor din vecinătatea estică a continentului european pentru întreaga securitatea euro-atlantică şi, în mod specific, importanţa strategică a regiunii extinse a Mării Negre şi a consolidării rolului NATO în această regiune.

"Parlamentul României exprimă îngrijorarea faţă de diversificarea şi intensificarea ameninţărilor de securitate la adresa aliaţilor şi susţine demersurile NATO în domeniul apărării anti-rachetă, cibernetic şi cel al combaterii ameninţărilor hibride. Subliniază importanţa continuării politicii "uşilor deschise" a NATO şi salută aderarea Muntenegrului şi a Republicii Macedonia de Nord la NATO", se mai arată în declaraţie.

La şedinţa solemnă şi-au anunţat participarea preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă, scrie News.ro.

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în România" se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. POATE GUVERNUL SE GANDESTE LA UN REFERENDUM IN CARE ROMANII SA FIE INTREBATI DACA SUNT DISPUSI SA PLATEASCA SUTE DE MILIOANE DE DOLARI SEDEREA UNOR GOLANI SI BETIVI DE SOLDATI AMERICANI, DOAR CA SA FIM PRIVITI CA DUSMANI, IN LOC SA AVEM RELATII NORMALE CU TARILE DE LA RASARIT SI CU CELE DIN ORIENTUL MIJLOCIU !

    95% DIN TARILE LUMII SE DEMILITARIZEAZA, INCLUSIV COREEA DE NORD, NUMAI ROMANIA ISI PERMITE LUXUL DE A GAZDUI TRUPE STRAINE INTERESELOR NATIONALE ALE ROMANIEI SUVERANE !!!

    SUNTEM CARPELE DE STERS PE JOS SI LA NATO DAR SI LA UE !!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb