Sediul din Berlin al fostei poliţii politice est-germane Stasi va deveni un "loc comun pentru comemorare şi cercetare", a anunţat ieri ministrul culturii, Claudia Roth, informează Agerpres.
Conform dpa, ea a declarat că guvernul german intenţionează să asigure o finanţare importantă pentru "Campusul pentru Democraţie" proiectat ca în locul de unde era condus serviciul de securitate din fosta Republică Democrată Germană (RDG) să se creeze pe viitor un discurs democratic.
"Campusul pentru Democraţie are scopul de a transmite, revigora şi promova libertatea adusă de democraţie", a declarat Roth - care reprezintă în guvern partidul Verzilor (ecologist) - după ce a vizitat arhivele Stasi din Normannenstrasse.
"Acceptarea ideii de injustiţie (a Partidului Unităţii Socialiste, partidul comunist din fosta RDG - n. red.) rămâne o sarcină şi o obligaţie după 33 de ani de la revoluţia paşnică din Germania de Est", a mai spus ea. "Asumarea istoriei, înţelegerea aparatelor de represiune, cercetarea fişierelor şi predarea unor lecţii pentru democraţia noastră - pentru toate acestea este nevoie de un loc central".
Ministrul culturii din oraşul-land Berlin, Klaus Lederer, consideră că potenţialul sediului constă "tocmai în dubla sa semnificaţie istorică, de loc al represiunii şi al revoluţiei paşnice".
Centrul arhivistic pentru dictatura comunistă est-germană pe care intenţionează să îl construiască guvernul va avea o importanţă hotărâtoare. Acolo se găsesc deja arhivele şi muzeul Stasi şi au sedii Uniunea Asociaţiilor Victimelor Tiraniei Comuniste şi Societatea Robert Havemann.
Cetăţenii est-germani au ocupat sediul Stasi în 15 ianuarie 1990, pentru a împiedica distrugerea dosarelor, începută la scurt timp după căderea Zidului Berlinului.