Şef nou la Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2019

Nicolae Cristian Stănică, fost vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică, a fost numit, ieri, în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban publicată în Monitorul Oficial.

Nicolae Cristian Stănică, în vârstă de 47 de ani, este doctor în economie. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, a lucrat în Direcţia Generală de Prognoză Economică din cadrul Ministerului Finanţelor (1998-2000) şi în Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (2000-2001), iar în anul 2005 a fost consilier al vicepremierilor Adriean Videanu şi Gheorghe Seculici. A fost apoi, până în 2012, vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică, fiind demis de Victor Ponta.

În mai 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Stănică s-a aflat în incompatibilitate, pentru că a deţinut, în perioada 13 noiembrie 2009 - 27 iunie 2012, funcţiile de vicepreşedinte al INS şi membru al Consiliului de Supravegehere al Fondului Român de Contragarantare SA.

Stănică a fost numit la conducerea Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză, după ce premierul Ludovic Orban l-a demis pe Ion Ghizdeanu, care a fost preşedinte al instuţiei încă din anul 2000. Ghizdeanu a fost unul dintre oamenii-cheie în realizarea politicilor economice ale PSD, fiind un colaborator fidel al lui Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea. În urma colaborării lui Ghizdeanu cu cei doi, Comisia Naţională de Prognoză a primit un rol major în realizarea proiectelor de infrastructură prin parteneriat public - privat (PPP) şi a primit dreptul să semneze contracte pentru lucrări de infrastructură ce urmau să fie achitate din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pe care guvernul Dăncilă dorea să îl alimenteze cu 10 miliarde lei.

Mai mult, Ion Ghizdeanu şi-ar fi dorit o modificare a legislaţiei, care să permită Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză să aibă dreptul de a face exproprieri în cauze de utilitate publică.

Despre Ghizdeanu, actualul premier Ludovic Orban şi ministrul finanţelor publice Florin Cîţu au afirmat că acesta a semnat mai multe contracte de finanţare a unor proiecte de infrastructură, după ce guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiunea de cenzură din 10 octombrie. Cîţu a precizat că fostul şef al Comisiei Naţionale pentru Prognoză, în momentul în care guvernul Orban a obţinut votul de învestitură în Parlament, a semnat un contract de finanţare a unui proiect privind o reţea de apă şi canalizare, deşi ştia că nu are alocare bugetară pentru res-pectiva investiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb