Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala, a cerut diversificarea lanţurilor globale de aprovizionare, pe fondul eforturilor continue de a reforma organizaţia, transmite CNBC.
"Există o supraconcentrare a producţiei în anumite sectoare în anumite ţări", a spus ea, în marja summitului puterilor economice majore din G7 (Grupul celor şapte) de la Hiroshima, Japonia, care a avut loc în weekend.
"Sunt de acord că trebuie să dezvoltăm rezilienţa, că lumea nu se poate baza pe câteva ţări pentru câteva produse cheie" , a arătat Okonjo-Iweala.
Ea a dat exemple de lipsa unor produse farmaceutice şi de vaccinuri pentru Covid-19 pentru anumite regiuni importatoare, deoarece producătorii au introdus restricţii la export în timpul pandemiei.
Ea a făcut referire, de asemenea, la deficitul mondial de cipuri semiconductoare critice, care a creat blocaje deproducţie în industriile tehnologice şi auto.
Şefa OMC a prezentat avantajele duble ale urmăririi diversificării în ţările în curs de dezvoltare, pentru a stimula simultan creşterea economică a acestora şi pentru a satisface cerinţele globale de aprovizionare.
"Să ne reglobalizăm, situând industriile care se diversifică în aceste ţări. Omorâm două păsări dintr-o lovitură. Una este că construim rezilienţa globală dincolo de vecinii şi prietenii noştri, pentru că nu ştii niciodată cine este prietenul tău. Prietenul tău de azi nu poate fi prietenul tău mâine. Să căutăm acele zone în care avem mediul potrivit, să le diversificăm şi să-l folosim pentru a le aduce din marjă în sistemul global. Acest lucru va stimula creşterea în acele ţări şi în lume", a argumentat ea.
Accentul pus pe "reglobalizare" vine pe măsură ce tensiunile geopolitice şi legislaţia recentă din SUA au stârnit îngrijorări cu privire la potenţiala fragmentare a comerţului global.
Legea de reducere a inflaţiei din SUA - un pachet ecologic cuprinzător de legislaţie fiscală, sanitară şi climatică semnat de preşedintele Joe Biden în august anul trecut - a introdus subvenţii pentru a stimula producţia internă de vehicule electrice, provocând în acelaşi timp "preocupări serioase" în cadrul european.
Soarta comerţului occidental cu centrul principal de producţie China a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, deşi liderii din G7 au reafirmat în mod explicit că nu urmăresc o politică de decuplare economică de Beijing.
"Abordările noastre politice nu sunt menite să dăuneze Chinei şi nici nu căutăm să împiedicăm progresul şi dezvoltarea economică a Chinei. O Chină în creştere, care să respecte regulile internaţionale, ar fi de interes global. Nu ne decuplăm sau ne întoarcem spre interior. În acelaşi timp, recunoaştem că rezilienţa economică necesită reducerea riscurilor şi diversificarea", au spus aceştia, remarcând totuşi necesitatea de a lua măsuri colective şi individuale pentru a investi în propria "vibranţă economică" şi pentru a reduce "dependenţa excesivă în lanţurile noastre critice de aprovizionare".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 09:13)
Cu protecționisme și politici de sancțiuni a occidentului, treaba merge foarte prost
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2023, 10:46)
Merge foarte bine, China a profitat de lacomia vesticilor. A sosit timpul ca vesticii sa-si sustina proprii lor cetateni, nu hoardele asiatice.
2. Ipocrizie maxima
(mesaj trimis de Darius în data de 22.05.2023, 09:56)
Ipocrizie maxima
Corporatiile lacome de profit au mizat totul pe China iar acum li s-a taiat macaroana