Şefii băncilor globale pregătesc transferarea operaţiunilor din Marea Britanie, din cauza Brexit

Jose Fierro
Internaţional / 17 ianuarie 2017

Şefii băncilor globale pregătesc transferarea operaţiunilor din Marea Britanie, din cauza Brexit

Directorii băncilor cu operaţiuni globale se pregătesc pentru ce este mai rău în ceea ce priveşte Brexit, cu planuri de transferare a operaţiunilor din Marea Britanie, în condiţiile în care premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că ţara sa va ieşi de pe piaţa unică, transmite Bloomberg.

Preşedintele "HSBC", Douglas Flint, a afirmat, într-un discurs susţinut la Wold Economic Forum: "Dacă nu ştii încotro te îndrepţi trebuie să te pregăteşti pentru ce este mai rău şi să fii pregătit să acţionezi rapid. (...) Companiile vor să ştie care este ambiţia. Cum va fi tratată tranziţia? Va fi o schimbare bruscă sau un anumit fel de blocaj?".

Băncile se pregătesc pentru pierderea dreptului de a-şi vinde liber serviciile financiare în UE de la Londra şi urmează să înceapă procesul de transferare a operaţiunilor în zona euro în decurs de câteva săptămâni de la declanşarea oficială a negocierilor pentru Brexit, programate pentru sfârşitul lunii martie.

Premierul May a afirmat, în discursul de marţi, că Marea Britanie va ieşi de pe piaţa unică şi din uniunea vamală, urmând să negocieze un acord de comerţ liber.

Preşedintele "UBS", Axel Weber, a spus, într-un interviu acordat la Davos: "Ipoteza de lucru este că băncile vor pierde accesul la piaţa unică. Este important să creăm mai multe opţiuni, dar haideţi să vedem care va fi acordul final".

Directorul general al "Aberdeen Asset Management", Martin Gilbert, a spus, la rândul său, că este timpul ca băncile să decidă dacă se vor muta la Dublin, Paris sau Frankfurt.

"Trebuie să îţi dai seama încotro te îndrepţi, să te pregăteşti pentru ce este mai rău şi să speri la ce este mai bine", a declarat acesta.

Şefii băncilor cu operaţiuni globale au avertizat-o pe May că vor începe în curând să îşi transfere operaţiunile şi locurile de muncă din Marea Britanie în alte părţi ale Europei, dacă nu le va protejat accesul facil la piaţă.

Preşedintele Bank of America, Brian Moynihan, a declarat totuşi la Davos că este "încă prematur" să fie luate decizii legate de Brexit. "Londra va fi o parte importantă a companiei noastre, indiferent ce se va întâmpla. Trebuie să aşteptăm să fie stabilite regulile", a spus Moynihan.

"Standard Chartered" a abordat oficiali irlandezi şi germani în vederea stabilirii sediului juridic al băncii la Dublin sau la Frankfurt, după începerea procesului oficial de retragere a Marii Britanii din UE, au declarat, în decembrie, persoane apropiate situaţiei.

"Citigroup" se află în discuţii cu autoritatea germană de reglementare BaFin despre transferarea unora dintre traderii din Londra la Frankfurt, a relatat Bloomberg în decembrie. Banca mai discută cu oficiali ai Băncii Centrale Europene şi autorităţi de reglementare din statele membre, printre care Irlanda, despre transferarea unor operaţiuni.

În septembrie anul trecut, "UBS" a anunţat că ar putea transfera 1.500 de locuri de muncă din Marea Britanie în alte regiuni ale UE, în timp ce "HSBC" a avertizat că ar putea muta până la 1.000 de angajaţi la Paris. "JPMorgan" a avertizat, la rândul său, că 4.000 de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi în pericol.

Ministrul irlandez însărcinat cu serviciile financiare a declarat astăzi că se aşteaptă ca un val de firme din Marea Britanie să decidă să îşi transfere activităţile în Irlanda, până la jumătatea anului 2017.

"Companiile financiare au venit şi s-au întâlnit cu mine şi cu alţi miniştri, întrebând despre spaţii de birouri şi angajaţi", a spus Eoghan Murphy, ministru de stat în Departamentul de Finanţe, într-un interviu acordat la Hong Kong.

El se aşteaptă ca primele decizii, care vor fi comunicate public, să aibă loc în primul şi al doilea trimestru din 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb