Şeful AIEA denunţă o cooperare "complet nesatisfăcătoare" după vizita din Iran

S.B.
Internaţional / 8 mai

Şeful AIEA denunţă o cooperare "complet nesatisfăcătoare" după vizita din Iran

Şeful organismului de supraveghere atomică al Naţiunilor Unite, Rafael Grossi, a criticat, marţi, cooperarea "complet nesatisfăcătoare" din partea Teheranului, după ce s-a întors din Iran, unde a îndemnat liderii să adopte măsuri "concrete" pentru a răspunde preocupărilor legate de programul său nuclear, informează news.ro.

Vizita lui Grossi a avut loc într-un moment în care tensiunile regionale s-au intensificat şi în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a criticat Iranul pentru lipsa de cooperare în ceea ce priveşte inspecţiile şi alte probleme nerezolvate.

"Starea actuală este complet nesatisfăcătoare pentru mine. Ne aflăm aproape într-un impas şi acest lucru trebuie schimbat", a declarat Grossi reporterilor la aeroportul din Viena, unde se află sediul AIEA.

El a spus că nu există o "baghetă magică" pentru a rezolva un "set de probleme foarte, foarte complexe", în timp ce a presat Republica Islamică să "dea rezultate foarte curând".

"Dar, bineînţeles, pentru mine şi, de asemenea, aş spune şi pentru comunitatea internaţională, este nevoie de rezultate cât mai curând", a spus el.

Anterior, marţi, la o conferinţă de presă în oraşul iranian Isfahan, Grossi a declarat că le-a propus oficialilor iranieni să se "concentreze pe măsurile foarte concrete, foarte practice şi tangibile care pot fi puse în aplicare pentru a accelera" cooperarea.

Grossi a purtat discuţii cu oficiali iranieni de rang înalt, inclusiv cu şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică, Mohammad Eslami, şi a luat cuvântul la prima Conferinţă internaţională privind ştiinţa şi tehnologia nucleară din Iran, care a avut loc la Isfahan.

Grossi a insistat asupra necesităţii de a "soluţiona divergenţele" privind problema nucleară în timp ce Orientul Mijlociu trece prin "momente dificile", în special războiul dintre Israel şi gruparea teroristă palestiniană Hamas, susţinută de Iran, în Fâşia Gaza.

"Uneori, condiţiile politice reprezintă obstacole în calea unei cooperări depline" între Iran şi comunitatea internaţională, a declarat Grossi reporterilor.

Grossi a declarat că un acord cu Iranul din martie 2023 este "încă valabil", dar necesită mai multă "substanţă".

Acordul a fost încheiat în timpul ultimei vizite a lui Grossi în Iran şi a subliniat măsurile de cooperare de bază, inclusiv garanţiile şi monitorizarea.

Cu toate acestea, şeful AIEA a declarat că a existat o "încetinire" în implementarea acordului, inclusiv prin reducerea numărului de inspecţii şi retragerea acreditării unui grup de experţi AIEA.

Iranul a suspendat respectarea unui acord istoric din 2015 care stabilea plafoane pentru activităţile nucleare, după ce Statele Unite s-au retras unilateral din acord în 2018 şi au reimpus sancţiuni radicale.

"Avem acest drept legal de a ne reduce angajamentele atunci când celelalte părţi nu îşi respectă obligaţiile", a declarat Eslami în timpul conferinţei de presă comune de la Isfahan.

Tensiunile dintre Iran şi AIEA s-au amplificat în mod repetat de când acordul s-a destrămat, iar eforturile mediate de Uniunea Europeană nu au reuşit până acum să readucă Washingtonul în acord şi să determine Teheranul să respecte din nou termenii acestuia.

Agenţia a criticat în repetate rânduri Iranul pentru lipsa de cooperare în chestiuni precum extinderea activităţii sale nucleare, blocarea inspectorilor şi dezactivarea dispozitivelor de monitorizare ale agenţiei la instalaţiile sale nucleare.

Într-un raport prezentat la ultima sa reuniune a Consiliului guvernatorilor din martie, AIEA a afirmat că stocul estimat de uraniu îmbogăţit al Iranului a ajuns de 27 de ori mai mare decât limita stabilită în acordul din 2015.

Iranul a negat întotdeauna orice ambiţie de a dezvolta capacitatea de a se dota cu arme nucleare, insistând că activităţile sale sunt în întregime paşnice.

În cadrul conferinţei de presă, Eslami a declarat că discuţiile cu Grossi au fost "constructive" şi a fost de acord că acordul din 2023 reprezintă o "bază bună pentru interacţiunile" dintre Iran şi Agenţie.

Eslami a denunţat "acţiunile ostile împotriva programului nuclear al republicii islamice", acuzând în special Israelul, inamicul jurat al Teheranului.

În replică, Grossi a declarat că relaţiile dintre AIEA şi Iran nu au fost influenţate de "părţi externe".

Conferinţa nucleară de trei zile se desfăşoară în provincia Isfahan, unde se află uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, unde luna trecută au avut loc lovituri atribuite Israelului, ceea ce a declanşat o exprimare a îngrijorării lui Grossi.

AIEA şi oficialii iranieni au raportat "nicio pagubă" la siturile nucleare din provincie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb