Preşedintele AVAS, Mircea Ursache, a declarat ieri, la Dr. Tr. Severin, în timpul unei întâlniri la Prefectură, că societatea Celrom nu poate primi ajutorul de stat solicitat de 8,7 milioane de euro, singura soluţie pentru a se putea plăti restanţele salariale fiind intrarea în lichidare voluntară, potrivit NewsIn.
"Este soluţia legală şi cea mai la îndemână, care rezolvă plata salariilor restante pentru cei 780 salariaţi de la Celrom. Am căutat această soluţie tocmai pentru că, în momentul de faţă, societatea are un volum de datorii imens care nu poate fi dus şi care o face necompetitivă atât pentru investitori, dar o face şi nebancabilă pentru sistemul bancar. Vinderea activelor, libere de orice sarcină, o să însemne pentru potenţialul cumpărător că are nevoie doar de capitalul de lucru pentru repornire, întrucât plata obligaţiilor pentru salariile restante, respectiv obligaţiile bugetare se va face de către AVAS, prin actul de vânzare-cumpărare.
În momentul de faţă, noi am convocat la sediul AVAS potenţialii cumpărători, mă refer la cei care de-a lungul timpului au fost solicitaţi să gestioneze pachetul de acţiuni de la Celrom, şi aici amintesc investitorul german Norecom şi la SIF Banat. În funcţie de opţiunea acestora, care, repet, se bazează pe nişte sentinţe şi pe nişte contracte care au aplicabilitate şi astăzi, vom decide dacă ne vom adresa şi altui eşantion printr-o publicitate sau ne oprim la cei care, după părerea mea, sunt îndreptăţiţi să gestioneze aceste active. Prima obligaţie a noastră este să asigurăm aceste privilegii legale, care sunt salariile, plata obligaţiilor către buget, astfel încât cei care se disponibilizează natural să poată beneficia de pensii şi, sigur, nu pot să nu recunosc că selecţia personalului în cazul unui investitor privat se va face numai pe criterii de competenţă", a spus Ursache în timpul unei întâlniri la prefectură cu preşedintele CJ Mehedinţi, Marius Bălu, cu prefectul judeţului, Ion Mâţu, primarul Severinului Constantin Gherghe, reprezentanţi ai salariaţilor, ai sindicatelor şi conducerii combinatului.
Ursache le-a mai explicat celor prezenţi că mult aşteptatul ajutor de stat de salvare, în valoare de circa 8,7 milioane de euro, nu poate fi acordat în condiţiile în care Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului a primit doar o treime din necesar pentru toate cele 3.700 de societăţi aflate în portofoliul său.
În momentul de faţă, 80% din patrimoniul combinatului sunt puse sub sechestru de către Finanţele Publice şi băncile la care Celrom are datorii. Deja o parte din bunuri au fost vândute la licitaţie: 12 kilometri de cale ferată uzinală, o locomotivă şi mai multe terenuri din incinta unităţii, de altfel foarte valoroase datorită vecinătăţii cu calea ferată şi cu ieşire la Dunăre.
Procedura de lichidare voluntară, gestionată de AVAS, ar putea dura între două şi trei luni, însă Mircea Ursache a dat asigurări că salariile restante se vor achita în circa 30-60 de zile. Preşedintele AVAS a anunţat că a sesizat deja Corpul de Control al primului ministru cu privire la cazul Celrom. Asta pentru că din anul 2005 combinatul a acumulat datorii de aproape 16 milioane de euro, mergând pe pierdere.
Din toamna anului trecut, combinatul şi-a închis porţile, iar cei peste 700 de salariaţi au fost trimişi în şomaj tehnic. În toată această perioadă, conducerea combinatului a reuşit să achite o parte din drepturile salariale, după ce a vândut la bursă certificatele de mediu. În ultimele două săptămâni, salariaţii de la Celrom au pichetat zilnic Prefectura Mehedinţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2009, 18:21)
Daca 80 % din patrimoniul combinatului sunt puse sub sechestru ce se poate vinde din cele 20% ramase pentru a plati salariile restante ale muncitorilor si obligatiile bugetare ? Praful de pe alei , restul sunt povesti .Tergiversarea de catre AVAS a rzolvarii situatiei de la CELROM
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2009, 18:33)
la 6 luni de la oprireas productiei demonsreaza ca AVASU-ul nu are solutii si daca nu are solutii muncitorii isi vor pierde locurile de munca si vor ramane si fara ajutorul de somaj .Ursache suna-l pe BOC si intreaba-l cum e cu promisiunea de la inceputul mandatului ca "va pastra locurile de munca" ? (continuare la anonim 31.05.2009 ,ora 18:21)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2009, 18:35)
Daca 80 % din patrimoniul combinatului sunt puse sub sechestru ce se poate vinde din cele 20% ramase pentru a plati salariile restante ale muncitorilor si obligatiile bugetare ? Praful de pe alei , restul sunt povesti .Tergiversarea de catre AVAS a rzolvarii situatiei de la CELROM