Şeful băncii centrale a Indiei: "Criptomonedele ar putea provoca următoarea criză financiară globală"

M.C.
Piaţa de Capital / 22 decembrie 2022

"Criptomonedele ar putea provoca următoarea criză financiară globală"

Următoarea criză financiară va fi cauzată de criptomonedele private, dacă aceste active vor fi lăsate să crească, a avertizat ieri şeful băncii centrale din India, citat de CNBC, conform News.ro.

"Criptomonedele implică... riscuri inerente uriaşe pentru stabilitatea noastră macroeconomică şi financiară", a declarat Shaktikanta Das, guvernatorul Reserve Bank of India, la un eveniment.

El a indicat ca exemplu recent colapsul FTX.

Das a spus că principala sa preocupare este că criptomonedele nu au nicio valoare subiacentă, numindu-le "speculative" şi adăugând că el crede că ar trebui interzise.

"Acesta [comerţul cu criptomonede privat] este o activitate speculativă sută la sută şi aş considera în continuare că ar trebui interzisă... pentru că, dacă i se permite să crească, dacă încercaţi să o reglementaţi şi să-i permiteţi să crească, vă rugăm să ţineţi minte cuvintele mele, următoarea criză financiară va veni din criptomonede private", a spus Das.

Criptomonedele private se referă la monede digitale precum bitcoin.

Comentariile lui Das vin în timp ce banca centrală face eforturi pentru a introduce propria sa versiune digitală a rupiei indiane.

Reserve Bank of India a început un program pilot pentru rupia digitală pe 1 decembrie, pentru utilizare cu amănuntul în anumite oraşe.

Anumiţi utilizatori pot efectua tranzacţii utilizând rupia digitală prin aplicaţii şi portofele mobile.

Rupia digitală este un tip de monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Multe bănci centrale din întreaga lume caută să emită versiuni digitale ale propriei monede. Das a spus că CBDC-urile pot accelera transferurile internaţionale de bani şi pot reduce nevoia de logistică, cum ar fi tipărirea notelor.

Banca centrală a Chinei este cea mai în avansată la nivel global în ceea ce priveşte dezvoltarea unei CBDC. Beijingul a încercat utilizarea yuanului său digital în lumea reală de la sfârşitul anului 2020, extinzându-şi disponibilitatea la mai mulţi utilizatori în acest an.

Reglementarea monedelor digitale a fost pusă şi mai mult în centrul atenţiei în acest an, după o prăbuşire de 1.300 de miliarde de dolari a valorii pieţei criptomonedelor şi colapsul de mare profil al platformei FTX.

China a interzis efectiv comerţul cu criptomonede.

Guvernul indian lucrează la legislaţia criptomonedelor care ar putea interzice anumite activităţi în jurul monedelor digitale, creând în acelaşi timp un cadru legal pentru moneda digitală a băncii centrale.

Băncile centrale au spus adesea că criptomonedele nu prezintă un risc major pentru economie, când reprezintă o clasă de active mult mai mică. Dar un număr tot mai mare de voci avertizează asupra potenţialului impact macroeconomic, mai ales dacă criptomonedele nu sunt reglementate.

Jon Cunliffe, guvernatorul adjunct al Băncii Angliei pentru stabilitate financiară, a declarat în iulie că criptomonedele ar putea să nu fie "suficient de integrate" în sistemul financiar pentru a reprezenta un "risc sistemic imediat".

El a menţionat că crede că graniţele dintre lumea cripto şi sistemul financiar tradiţional "vor deveni din ce în ce mai neclare".

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat în octombrie că "activităţile cu cripto-active ar putea prezenta riscuri pentru stabilitatea sistemului financiar al SUA" şi a subliniat necesitatea reglementării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb