Şeful diplomaţiei iraniene afirmă că a avut o convorbire amicală cu omologul său saudit

V.G.
Internaţional / 21 decembrie 2022

Şeful diplomaţiei iraniene afirmă că a avut o convorbire amicală cu omologul său saudit

Şeful diplomaţiei iraniene Hossein Amirabdollahian a afirmat astăzi că a avut o convorbire amicală cu omologul său saudit în Iordania, în pofida faptului că Teheranul a acuzat Riadul că a alimentat protestele din republica islamică în ultimele săptămâni, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Iordania a găzduit ieri un summit regional "Bagdad II", menit să dezamorseze tensiunile regionale, care a reunit actori cheie din Orientul Mijlociu şi actori internaţionali. Printre participanţi s-au numărat Iranul şi Arabia Saudită, două ţări rivale care au rupt relaţiile în 2016.

"În marja întâlnirii, am avut ocazia să am o discuţie amicală cu unii dintre omologii mei, inclusiv miniştrii de externe din Oman, Qatar, Irak, Kuweit şi Arabia Saudită", a declarat Hossein Amirabdollahian, într-un mesaj în limba arabă postat pe reţelele sociale.

"Ministrul saudit m-a asigurat de disponibilitatea ţării sale de a continua dialogul cu Iranul", a adăugat acesta.

Iranul este zdruncinat de manifestaţii de amploare după moartea, pe 16 septembrie, a unei tinere kurde iraniene de 22 de ani, după arestarea sa de către poliţia moravuri care i-a reproşat încălcarea codului vestimentar strict al Republicii islamice pentru femei, iar Teheranul şi-a acuzat "duşmanii" în frunte cu SUA de alimentarea protestelor. Oficialii iranieni au subliniat, de asemenea, rolul saudit în finanţarea unor media "ostile" în limba persană în străinătate.

În noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a cerut Arabiei Saudite să-şi schimbe comportamentul "neprietenos". Ministrul de informaţii Esmail Khatib i-a ameninţat pe vecinii Iranului, inclusiv Arabia Saudită, cu represalii împotriva oricărei încercări de a destabiliza ţara.

Arabia Saudită, sunită, şi Iranul şiit au rupt relaţiile în urmă cu şase ani, după ce protestatari din Republica islamică au atacat misiuni diplomatice saudite în urma execuţiei de către Riad a unui faimos cleric şiit, Nimr al-Nimr.

Din aprilie 2021 însă, Irakul a găzduit o serie de întâlniri între responsabili din sfera securităţii din cele două puteri rivale. Discuţiile au stagnat în ultimele luni şi nicio întâlnire nu a mai fost anunţată public din aprilie a.c..

Cele două ţări susţin părţi rivale în mai multe conflicte din regiune, în special în Yemen, unde Riadul a lansat o intervenţie militară în sprijinul guvernului, în timp ce Iranul sprijină rebelii şiiţi care controlează capitala Sanaa şi o mare parte din nordul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb