Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat astăzi ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP.
"Încă de la început am făcut greşeala de a pune limite ucrainenilor (...) pentru că acest lucru ar putea fi văzut ca o escaladare", a declarat el, exprimându-şi regretul că "starea de spirit" a occidentalilor era "dominată de frica de Rusia".
Potrivit şefului diplomaţiei lituaniene, "ucrainenilor trebuie să li se permită să folosească echipamentele care le sunt puse la dispoziţie pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Ei trebuie să poată lovi teritoriul Rusiei, liniile de aprovizionare, unităţile militare care se pregătesc să atace Ucraina", potrivit AFP.
Lituania se numără printre ţările care l-au sprijinit pe preşedintele francez Emmanuel Macron atunci când acesta a refuzat să excludă trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina.
"Există o singură parte care îşi impune reguli. Trebuie să renunţăm la toate aceste limite pe care ni le-am stabilit", a insistat Gabrielius Landsbergis, conform AFP.
El a propus, de asemenea, trimiterea înapoi în Ucraina a instructorilor prezenţi înainte de invazia rusă, pentru a grăbi pregătirea forţelor Kievului.
"Am putea trimite instructorii înapoi în Ucraina (...) care erau deja acolo (...). Lituania este pregătită să se alăture unei coaliţii conduse, de exemplu, de Franţa, care ar urma să antreneze soldaţi în Ucraina", a mai spus el.
El a sugerat, de asemenea, ca "francezii să poată ocupa cu adevărat o poziţie de conducere, desfăşurând elemente de apărare antiaeriană în statele baltice şi apoi convingând alţi aliaţi să gestioneze rotaţiile de trupe acolo".
El a criticat totodată ideea de a convinge China să influenţeze Moscova pentru a opri războiul, văzând în aceasta riscul unei dependenţe de Beijing.
"Nu există masă gratuită, China va cere întotdeauna un preţ. (...) Cerând Chinei să rezolve un conflict în Ucraina, înţelegem de fapt că predam Chinei cheile securităţii noastre prin nerezolvarea situaţiei? (...) Pentru mine aceasta este o abordare extrem de periculoasă", a mai spus el, scrie AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 05:33)
Dar o UE nu poate sa ia Ucraina?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 07:42)
UE zice că Ucraina i-o poate da Rusiei. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 07:45)
Noaptea mintii: Ucraina ar trebui sa poată folosi armele livrate de tarile occidentale, pentru a lovi Rusia.
De parcă nu aceasta se întâmplă.
Cu armele occidentale, Ucraina lovește, la propriu în Rusia și în armata Rusiei.
3. Adică Rusia poate și Ucraina nu ?
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 07:57)
O mare prostie, ilogica.
Rusia poate bombarda peste granița dar Ucraina nu.
Cum vine asta ?
Armele sunt arme, nu contează de unde, și războiul e război.
De unde complexele astea, de care profită Rusia ?