Klaus Regling, directorul general al fondului de salvare a zonei euro - Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - afirmă că aşteaptă ca anul viitor să fie derulate discuţii pe marginea unor noi mecanisme care să ajute statele membre cu probleme financiare. În opinia sa, aceste instrumente ar putea fi similare schemelor din Statele Unite.
Conform spuselor lui Regling, nu este necesar un buget mare al zonei euro, destinat transferurilor permanente, însă regiunii îi lipseşte capacitatea de a ajuta ţările afectate de şocuri asimetrice.
"Statele Unite, spre exemplu, au câteva mecanisme prin care se rezolvă şocuri speciale", a declarat Regling, adăugând: "Acestea sunt mecanisme de la care avem de învăţat. Nu aş fi surprins dacă discuţiile în acest sens vor avea loc anul viitor".
Mecanismul European de Stabilitate se pregăteşte să emită obligaţiuni denominate în dolari până la finele acestui an, ca să vină în întâmpinarea investitorilor care cumpără doar active denominate în dolari. Astfel, ESM va emite pentru prima dată de la crearea sa obligaţiuni în alte monede decât euro.
În luna aprilie, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că este posibil ca Mecanismul European de Stabilitate să fie transformat într-un fel de Fond Monetar European.