Eliminarea prea devreme a măsurilor de stimulare riscă să pună în pericol revenirea economică ce se prefigurează, a declarat, vineri, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn. Astfel, domnia sa a cerut guvernelor să formuleze strategii clare de ieşire din criză, pentru a nu submina revenirea economică.
Luând cuvântul la o conferinţă organizată de Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) la Berlin, Strauss-Kahn şi-a exprimat îngrijorarea faţă de riscul unei creşteri a şomajului care ar putea conduce la un declin al creşterii potenţiale şi la consecinţe sociale şi mai îngrijorătoare.
"Eliminarea prea devreme a măsurilor de stimulare prezintă un risc real de deraiere a relansării, cu posibile implicaţii semnificative asupra creşterii economice şi şomajului", susţine Dominique Strauss-Kahn, adăugând: "În consecinţă, politicile de exit ar trebui să fie lansate doar atunci când vor exista dovezi clare că relansarea s-a concretizat, iar şomajul urmează să scadă".
Directorul general al FMI a apreciat că momentul actual este unul adecvat pentru ca factorii de decizie să pună la punct politici de exit, însă a făcut un apel la prudenţă atunci când vor decide să le implementeze precum şi la o coordonare la nivel internaţional a strategiilor de exit. În plus, Strauss-Kahn a apreciat că băncile centrale se confruntă cu provocări la adresa independenţei lor, inclusiv cu presiuni politice pentru creşterea datoriilor, şi a subliniat că nu trebuie să cedeze la aceste presiuni.
De asemenea, şeful FMI s-a declarat îngrijorat de posibilitatea ca îmbunătăţirea pieţelor financiare să conducă la o atitudine de relaxare în abordarea problemelor din sectorul bancar, inclusiv în ceea ce priveşte reforma practicilor de compensare. "Trebuie să acţionăm hotărât pentru a promova o reformă a practicilor de compensare în industria financiară şi mă tem că după ce sectorul financiar va ieşi din criză mentalitatea
Strauss-Kahn apreciază că există încă riscuri importante de destabilizare financiară la nivel mondial, indicând creşterea restanţelor la credite, care "arată că băncile rămân sub tensiune", şi sectorul imobiliar comercial, motiv special de îngrijorare.
Despre remuneraţiile acordate de bănci, subiect sensibil în prezent, directorul FMI a spus că se teme că, pe măsură ce sectorul financiar îşi revine din criză, ar putea apărea tendinţa de "a face ca şi cum nimic nu s-a întâmplat", ceea ce ar împiedica realizarea de progrese reale.
Pe de altă parte, Strauss-Kahn a subliniat că, în ciuda apelurilor - în special din partea Chinei - de a înlocui dolarul ca monedă principală de rezervă pe plan mondial, moneda americană a ieşit întărită din criză, în perioada căreia s-a putut observa rolul de "activ refugiu fără concurenţă" al dolarului.