Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, ieri, că trimite Corpul de Control la Compania Naţională Poşta Română SA, potrivit EcoPolitic News.
"Am înţeles că sunt probleme, o să trimit şi eu Corpul de Control al premierului la Poşta Română. Să mă dea în judecată, că am înţeles că a contestat Corpul de Control al ministrului Digitalizării", a precizat Ciolacu, răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist de la publicaţia citată.
Măsura luată de premier vine după ce Corpul de Control al Ministerului Digitalizării, Cercetării şi Inovării a efectuat deja o verificare la Poşta Română, după care conducerea companiei a contestat în contencios administrativ unul dintre cele două ordine emise de ministrul Bogdan Ivan.
Ministrul Bogdan a declarat, recent: "În ziua audierilor, înainte de învestirea noului Guvern, au avut loc proteste ale poştaşilor în mai multe locuri din ţară. Am spus-o şi atunci că primul lucru pe care o să-l fac când ajung la minister va fi să vorbesc cu sindicatele - şi asta am şi făcut în prima zi de mandat. Am primit solicitări din partea sindicatelor, le-am trimis mai departe managementului Poştei Române, i-am chemat la discuţii, le-am cerut o situaţie la zi a modului în care arată astăzi Poşta Română, le-am cerut o clarificare a situaţiei de conflict cu sindicatele. În urma numeroaselor plângeri, am dispus misiunea Corpului de Control la nivelul Poştei Române. Aştept rezultatele ca să văd câte din acele acuzaţii sunt concrete şi se justifică, urmând ca în etapa următoare, în funcţie de rezultate, să înaintez informaţiile către Guvernul României".
Corpul de Control al ministrului a fost trimis la Poşta Română după ce directorul general al companiei, Valentin Ştefan, a decis desfiinţarea a 501 posturi.
Surse din preajma echipei manageriale au transmis ziarului BURSA că ordinele ministrului Bigdan Ivan au fost emise în urma a patru sau cinci sesizări primite din partea membrilor de sindicat, care acuză conducerea Poştei Române de lipsă de transparenţă, de riscul pierderii banilor primiţi în urma unei capitalizări a companiei, precum şi de politica privind personalul, care, în opinia liderilor de sindicat, ar duce la pierderea în favoarea unor competitori din mediul privat sau din străinătate a unor servicii efectuate în acest moment de firma din ţara noastră.
"Acuzaţiile formulate de sindicat nu au nicio bază. Capitalizarea respectivă nu se află sub monitorizarea Comisiei Europene ca ajutor de stat şi nu există niciun risc cu privire la această capitalizare. Controlul a fost demarat după ce Valentin Ştefan a desfiinţat cele 501 posturi. Din cele două ordine de control emise de ministrul Bogdan Ivan, Poşta Română a atacat în contencios administrativ doar unul, deoarece îi lipseşte scopul procedurii de control şi nu are trecut în el toate obiectivele aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Mai mult, într-unul dintre cele două ordine de control se solicita să fie pusă la dispoziţia echipei de control documentele de selecţie şi numire a membrilor Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Poşta Română, dar documentele respective se află la Ministerul Digitalizări, Cercetării şi Inovării. În momentul în care li s-a transmis acest lucru membrilor echipei de control, aceştia au spus că nu le au din cauza lipsei de colaborare şi comunicare din cadrul ministerului", ne-au spus sursele citate.
În mass-media au apărut informaţii cu privire la faptul că Valentin Ştefan ar avea o relaţie de amiciţie cu şeful unui serviciu poştal privat din Ucraina, care a fost membru în Consiliul de Administraţie al Poştei Române. Potrivit informaţiilor respective, Poşta Română a renunţat, în favoarea serviciului poştal privat ucrainean, la realizarea unei staţii de sortare la Otopeni, pe 10.000 metri pătraţi, staţie care va fi făcută de compania din ţara vecină.
"Conform testului investitorului privat elaborat de Deloitte, în anul 2017 trebuia făcută o staţie de sortare pe un teren liber la Otopeni. Directorul general Valentin Ştefan a ales sa facă o staţie de sortare de capacitate mai mică la centrul Poştei din Giuleşti, investiţie a cărei valoare este la aproape 50% din preţul investiţiei ce trebuia făcută la Otopeni. Menţionăm că Deloitte a făcut evaluarea la preţurile din 2017, care actualizate cu rata inflaţiei ar fi acum mult mai mari", ne-au transmis surse din preajma managementului companiei Poşta Română.
Problemele cu care se confruntă Compania Naţională Poşta Română au fost relatate de ziarul nostru în urmă cu şapte luni, când atrăgeam atenţia cu privire la existenţa unui conflict mocnit între echipa de conducere şi sindicat. O parte dintre problemele semnalate de liderii de sindicat s-au dovedit reale. Este vorba despre folosirea ilegală de către Fundaţia Poşta Română a datelor personale de identificare ale angajaţilor companiei pentru completarea formularului 230 prin care salariaţii ar fi urmat să fie de acord, în cazul semnării, cu virarea a maximum 3,5% din impozitul anual pe venituri către fundaţia respectivă. În urma verificărilor efectuate în luna aprilie 2023 de Autoritatea Naţională de Supraveghere a respectării GDPR, Compania Naţională Poşta Română a fost sancţionată cu 24.719,5 lei amendă, echivalentul a 5000 euro.
Comunicatul emis în mai 2023 de ANSPDCP arată: "În cadrul investigaţiei efectuate s-a constatat faptul că, în cursul lunii ianuarie 2023, operatorul a completat parţial Formularului 230 cu date ale angajaţilor, respectiv cu nume, prenume şi CNP, fără să existe o obligaţie legală a acestuia în acest sens şi fără să facă dovada îndeplinirii vreunei alte condiţii din cele prevăzute la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 (cum ar fi consimţământul salariaţilor). Subliniem că operatorul avea obligaţia de a prelucra datele în mod legal, echitabil şi transparent faţă de persoana vizată, în acord cu dispoziţiile art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/679. Pe lângă sancţiunea cu amendă, operatorului i s-a recomandat să ia toate măsurile necesare pentru ca, în toate situaţiile, datele personale să fie prelucrate în conformitate cu principiile de prelucrare prevăzute la art. 5 din Regulamentul (UE) 2016/679 şi în baza unui temei legal, stabilit potrivit art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679".
Compania Naţională Poşta Română S.A. a achitat întreaga amendă aplicată, respectiv echivalentul sumei de 5.000 euro.