Un fost director juridic al MOL Ungaria l-a dat în judecată pe directorul general al grupului ungar, Zsolt Hernadi, din cauza scăderii preţului acţiunilor, după ce compania ungară a preluat controlul INA Croaţia, informează Reuters. MOL a anunţat, vineri, că procesul a fost deschis împotriva lui Zsolt Hernadi, nu şi a companiei. Procesul a fost intentat de Ilona Banhegyi, care a ocupat poziţia de director juridic al MOL până în 2006.
"Reclamantul susţine că scăderea valorii acţiunilor MOL a fost provocată de comportamentul incorect în legătură cu achiziţionarea dreptului de control la INA de către MOL", arată un comunicat al MOL. Reuters relatează că Hernadi este acuzat de dare de mită în relaţiile internaţionale şi fraudă, care au provocat importante pagube materiale, conform declaraţiilor avocatului acuzării.
Directorul general al MOL a negat, într-o mărturie la tribunal, acuzaţiile aduse împotriva sa.
Acesta este cel mai recent proces deschis dintr-o serie de dispute generate de preluarea controlului la INA.
Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în 2008, în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA. MOL deţine aproape jumătate din acţiunile INA şi se află în conflict cu guvernul croat din cauza drepturilor de management.
Sanader şi oficialii MOL au respins acuzaţiile de mită. O investigaţie oficială din Ungaria derulată în perioada 2011-2012 a conchis că nici MOL, nici oficiali din conducerea grupului nu au luat parte la mită. În octombrie, Croaţia a emis un mandat de arestare european pentru şeful MOL.
Conform sursei citate, nu este clar dacă acest nou proces deschis împotriva lui Zsolt Hernadi va fi conexat cu procedura iniţiată de Croaţia. Avocatul fostului director juridic, care este şi mic acţionar al MOL, a declarat că acesta reclamă pierderile rezultate din diminuarea valorii acţiunilor, cauzate de comportamentul impropriu şi ilegal cu ocazia achiziţiei de către MOL a drepturilor de management de la INA. Avocatul a spus la tribunal că Hernadi i-a dus în eroare pe acţionari după ce a omis să includă, în planul de afaceri din 2008, suma pe care instanţa din Croaţia a desemnat-o ca mită câţiva ani mai târziu. Ilona Banhegyi solicită instanţei ungare despăgubiri de 600 milioane de forinţi pentru scăderea valorii acţiunilor MOL din 2011.
Hernadi a declarat, în faţa instanţei, că acţionarii MOL nu au fost duşi în eroare şi nici nu a profitat de bunurile companiei. El a respins, din nou, toate acuzaţiile de dare de mită.
Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru luna februarie.
În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată.