• Constantin Roibu: "Şi alţii au mai făcut declaraţii despre posibila intrare a BCR în acţionariat, dar nu au fost sancţionaţi"
Constantin Roibu, aflat la conducerea combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT) încă de la începutul anilor "90, a anunţat, ieri, că se pregăteşte să conteste în instanţă amenda pe care a primit-o de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), după ce societatea a comunicat că BCR a decis să intre în acţionariatul combinatului.
"O să contest amenda pentru că reacţia CNVM a venit la presiunea unui acţionar minoritar ostil", a declarat, pentru ziarul "BURSA", Constantin Roibu, preşedintele-director general al combinatului vâlcean, adăugând: "Consider că amenda este nedreaptă, acţiunile Oltchim fluctuează în fiecare săptămână, în funcţie de cererea şi oferta existente".
CNVM l-a amendat recent pe Roi-bu cu 7.500 de lei pentru că acesta ar fi indus în eroare investitorii prin prezentarea unei informaţii ca fiind certă, deşi aceasta era incertă, potrivit Ordonanţei CNVM.
Comisarii CNVM au invocat prevederile articolului 244 din legea pieţei de capital care defineşte manipularea pieţei şi prin diseminarea de informaţii prin mass-media sau orice alte mijloa-ce care dau sau ar putea să dea semnale false, sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi ştirilor false în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia ştia sau trebuia să ştie că informaţia este falsă sau induce în eroare.
Ordonanţa CNVM vine la mai bine de două luni de când surse din Comisie au dezvăluit că au început o analiză a tranzacţiilor cu acţiuni OLT încheiate după ce Constantin Roibu a anunţat, într-un comunicat oficial transmis Bursei de Valori Bucureşti, că Banca Comercială Română (BCR) a acceptat să intre în acţionariatul combinatului chimic, în urma conversiei în acţiuni a unei parţi din creditul acordat societăţii. Ulterior, Roibu a revenit asupra declaraţiilor, anunţând că BCR nu a decis încă dacă intră în acţionariatul combinatului chimic. Între timp, acţiunile OLT s-au scumpit cu circa 12%.
Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE, care deţine 12,15% din "Oltchim", a declarat, câteva săptămţni mai târziu, într-un interviu acordat ziarului "BURSA", că a trimis o scrisoare la CNVM în care a sesizat că declaraţiile contradictorii ale şefului "Oltchim" reprezintă manipulare.
Constantin Robu susţine că a fost discriminat de CNVM pentru că şi alte persoane au făcut afirmaţii similare despre intenţia BCR, fără să intre în vizorul Comisiei.
Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat, la începutul lunii trecute, că BCR şi-a dat deja acordul de principiu să ia acţiuni la Oltchim pentru jumătate dintr-o linie de credit a combinatului şi că Banca Transilvania este dispusă să devină acţionar la Oltchim, în contul a şapte milioane de euro, parte dintr-o linie de credit.