Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy, este îngrijorat de intervenţiile unilaterale ale unor ţări asupra cursului de schimb valutar, în contextul tensiunilor în domeniul monetar dintre China şi Statele Unite. Întrebat de cotidianul "Welt am Sonntag" despre riscul declanşării unui război monetar, Lamy a spus că nu poate vorbi despre un război, ci despre multe tensiuni şi fricţiuni. "Nimeni nu poate contesta că yuanul chinezesc este subevaluat, dar nu este sigur că aprecierea acestei monede va crea automat în Statele Unite mai multe locuri de muncă", a adăugat el, citat de Mediafax.
Situaţia provoacă temeri că va avea loc o cursă a devalorizărilor valutare în scopul competitivităţii, aşa cum s-a întâmplat în anii 1930, când Marea Britanie a declanşat o astfel de mişcare la nivel mondial.
"Toţi ne temem de o astfel de evoluţie. Totuşi, sunt doi ani de la falimentul Lehman Brothers, perioadă în care toată lumea a crezut că va apărea protecţionismul, dar nu s-a întâmplat, în pofida şocului puternic", a mai spus Lamy.
SUA acuză China că subevaluează yuanul pentru a favoriza exporturile, dar autorităţile de la Beijing susţin că politica americană de suplimentare a lichidităţilor creează "inflaţie importată" în China.