Şeful Societe Generale se opune celor care cer BCE să cumpere obligaţiuni bancare

I.M.
Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2019

Frederic Oudea (Sursa foto: Twitter)

Frederic Oudea (Sursa foto: Twitter)

Directorul general al grupului bancar francez Societe Generale, Frederic Oudea, a declarat pentru Financial Times că nu este de acord că cei care cer Băncii Centrale Europene să cumpere obligaţiuni bancare, pe motiv că astfel BCE ar sprijini băncile cu probleme şi ar împiedica consolidarea sectorului.

"Trebuie să facem o distincţie între băncile cu un model de business solid şi cele care supravieţuiesc doar graţie sprijinului oferit de BCE" a spus Frederic Oudea pentru Financial Times, informează Agerpres.

În acest context, directorul Societe Generale a mai spus că BCE nu ar trebui să încerce să reducă costul finanţării pentru "o bancă mediocră de talie mică ce ar urma să dispară în aproximativ doi ani".

"Dacă achiziţionezi obligaţiunile emise de o bancă mică, care ar trebui să îţi schimbe modelul de business, la final nu este aceasta un obstacol în calea procesului de consolidare?", s-a întrebat retoric Frederic Oudea.

Însă opiniile exprimate de CEO-ul Societe Generale contrastează cu cele ale omologului de la UniCredit, Jean Pierre Mustier, care a cerut BCE să cumpere în mod direct obligaţiuni bancare, ceea ce ar putea ajuta la reducerea costurilor de finanţare ale băncilor.

La şedinţa de politică monetară din septembrie, BCE a redus şi mai mult dobânda de politică monetară cu alte 10 puncte de bază, până la minus 0,5%, ceea ce a generat îngrijorări în rândul unor bănci cu privire la aşa-anumita japonificare a sectorului bancar din Europa.

Directorii unor importante bănci din UE, precum grupul german Deutsche Bank, au criticat conducerea BCE pentru că a decis să reducă şi mai mult politica monetară, în condiţiile în care dobânda de bază a BCE este sub nivelul zero începând de la mijlocul lui 2014.

Frederic Oudea a subliniat că plângerile exprimate de bancheri cu privire la dobânzile negative nu reprezintă o acţiune iar sarcina bancherilor este să facă faţă realităţii, inclusiv prin diversificarea internaţională în acele pieţe care sunt mai puţin sensibile la dobânzi. De asemenea, Oudea a apreciat că recenta decizie a BCE de a introduce operaţiuni de tip "tiering", care exclud o parte din rezervele băncilor de dobânzile negative, reprezintă "o decizie foarte importantă pentru că arată că BCE este interesată de consecinţele asupra profitabilităţii sectorului bancar". În plus, Oudea crede că prin "tiering", BCE va face mai greu pentru bănci să transfere dobânzile negative pe seama micilor clienţi.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a treia bancă după totalul activelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Consecintele dobinzilor negative: distrugerea bancilor si apoi a monedei. Trebuie sa facem distinctie intre japonificare si distrugere. Vestul capitalist este compus din mai multe tari, mai multe banci, democratie, gargara, aur manipulat la pret si nu este cazul japoniei care este singura.

    1. Sa inteleg ca pana la urma bitcoin e pe bune desi multi neaga :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb