ŞEFUL SPIONAJULUI UCRAINEAN, KIRIL BUDANOV: "Măsurile din Moldova vor face ca planurile Rusiei să eşueze"

D.T.
Internaţional / 28 februarie 2023

"Măsurile din Moldova vor face ca planurile Rusiei să eşueze"

Kirilo Budanov, şeful SBU, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, declară că Moldova a luat măsuri eficiente şi planurile Moscovei de a înlocui conducerea de la Chişinău sunt sortite eşecului, informează News.ro.

Şeful SBU spune că situaţia nu este cea mai uşoară pentru Republica Moldova, în condiţiile în care Federaţia Rusă încearcă să răstoarne guvernul constituţional, dar este încrezător că aceste tentative - despre care chiar Ucraina a avertizat Chişinăul - vor eşua.

"În ceea ce priveşte schimbarea guvernului, trebuie să vă uitaţi la persoana care a venit. A venit Dorin Recean, este o persoană foarte profesionistă (...). Prin urmare, este clar că situaţia nu este cea mai uşoară pentru Moldova. Este vorba în special despre încercările Federaţiei Ruse de a răsturna guvernul constituţional. Ei bine, după cum puteţi vedea, nu au reuşit până acum. Au fost luate o serie de măsuri, care sunt sigur că vor da rezultate, şi toate aceste planuri vor eşua din nou. Au eşuat deja parţial. Este încă în faşă, aşa cum se spune", a declarat Kirilo Budanov.

Întrebat cât de important a fost pentru Ucraina să transmită aceste informaţii conducerii Molodva şi cât de mari erau riscurile, Budanov a răspuns: "Aşa cum am spus, setul de măsuri care au fost luate şi sunt luate fac imposibile încercările Rusiei", precizează sursa.

Dorin Recean, fost consilier prezidenţial pe teme de securitate şi fost ministru de interne, a fost învestit premier al Republicii Moldova la 16 februarie, la nici o săptămână după ce fostul premier Natalia Gavriliţa şi-a anunţat demisia, invocând faptul că mandatul său s-a axat pe măsuri economice, iar acum este nevoie să fie întărită securitatea ţării.

Dorin Recean a schiţat trei direcţii mari ale programului său de guvernare: măsuri anticorupţie, investiţii şi securitate.

Demisia Nataliei Gavriliţa a intervenit la 10 februarie, la o zi după ce preşedintele Volodimir Zelenski îi anunţa pe liderii UE că serviciile sale de informaţii au dejucat un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, plan care a fost împărtăşit conducerii de la Chişinău. La 13 februarie, preşedinta Maia Sandu a confirmat că autorităţile din Republica Moldova au dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni "cu pregătire militară" din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru, adaugă sursa.

De atunci, tonul între Moscova şi Chişinău s-a înăsprit, iar Rusia a acuzat Ucraina că se pregăteşte de o "invazie" în Transnistria. Preşedintele Volodimir Zelenski a infirmat săptămâna trecută astfel de intenţii şi a spus că Ucraina respectă integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, iar Transnistria face parte din Republica Moldova. Kievul a confirmat că şi-a întărit securitatea la graniţa cu teritoriul separatist al Republicii Moldova, însă a spus că o face doar pentru a contracara o eventuală provocare din partea forţelor ruse care sunt staţionate în Transnistria ca forţe de menţinere a păcii. Este vorba de efective de circa 1.600 de soldaţi pe care Moscova îi menţine în Transnistria de la începutul anilor 90, în ciuda faptului că în 1999 şi-a asumat un angajament internaţional de a-i retrage.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Amestec brutal in treburile interne a Moldovei,

    din partea Ucrainei "democratice" si model de "stat de drept"  

    1. Ucraina nu are treaba cu Moldova. Nu mai dezinforma.

      Spre deosebire de RuSSia care vrea ea sa conduca Europa de Est. 

      Dupa ucraina, urmeaza Moldova, Romania etc. 

      Tu fiind platit in ruble nu te intereseaza!

    Într-o eră a războiului hibrid, guvernele pot alunga amenințările la adresa societății, sistemelor economice, infrastructurii digitale sau fizice doar într-o măsură limitată. Guvernele nu își mai pot îndeplini rolul de protecție la fel de cuprinzător ca înainte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb