Şeful Terapia Ranbaxy speră ca Daiichi să aleagă Clujul pentru o nouă fabrică

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 5 mai 2010

Directorul general al Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian, speră ca grupul japonez Daiichi Sankyo, care controlează indirect compania farmaceutică, să aleagă oraşul Cluj-Napoca pentru a investi într-o nouă fabrică de medicamente, în urma analizei anuale a capacităţilor de producţie. În prezent, Terapia Ranbaxy deţine o fabrică de medicamente generice în Cluj-Napoca, dar şi un teren de 90.000 de metri pătraţi, pe care încearcă să îl vândă încă din 2007.

"Nu sunt planuri în acest moment pentru terenul din Cluj, sunt mai multe direcţii pe care putem lucra, respectiv, în măsura în care primim o ofertă, îl putem vinde sau putem construi facilităţi de producţie, dacă împreună cu corporaţia decidem să extindem activităţile. (...) Varianta de a ne extinde ar fi cea mai dorită din partea mea, ca manager. Indus-tria farmaceutică nu înseamnă doar investiţii în hale de producţie sau ziduri, dar pentru o anumită producţie merită să construieşti de unul singur, investiţia fiind amortizată prin activitate de fabricaţie şi comercializare", a declarat Damian citat de Mediafax.

El a explicat că grupul-mamă analizează anual necesităţile de producţie pentru următorii cinci ani, o posibilă alegere a Clujului pentru o nouă investiţie urmând să fie făcută în baza rezultatelor companiei.

"În măsura în care ei (grupul Daiichi - n.r ) văd că din punct de vedere operaţional şi geografic este potrivit să se construiască în Cluj o facilitate de producţie, o vor face. Totul depinde de nevoile pe următorii pe cinci ani", a explicat Damian.

Compania a investit două milioane dolari pentru decontaminarea terenului din Cluj, unde s-a aflat o unitate de sinteză pentru produse chimice. Procesul de decontaminare a început în 2007 şi a fost finalizat în 2009, compania obţinând avizul din partea autorităţilor de mediu.

"Dacă apar ambele oferte (şi vânzare şi o nouă fabrică - n.r.), am putea să dezvoltăm o unitate de producţie într-un parc industrial din Cluj care oferă nişte facilităţi financiare şi condiţii speciale, suplimentare celor pe care le-ai putea avea dacă investeşti de unul singur", a completat oficialul Terapia Ranbaxy.

Până la o decizie privind dezvoltarea unei noi fabrici, planurile Ranbaxy vizează transferul până în 2011 a zece produse din India la Cluj, reprezentând medicamente orale şi injectabile pentru sistemul cardiovascular, antidepresive, analgezice şi anestezice. Produsele vor fi vândute pe pieţele ex-sovietice şi cele din spaţiu comunitar, inclusiv România.

"Vrem să transferăm câte trei-cinci produse pe an. Sper să păstrăm acest ritm pe termen lung, dar depinde de cerere şi de identificarea unor noi pieţe. (...) Volumele care se transferă în România vor creşte, astfel că este necesar să te pregăteşti cu doi trei ani înainte. Din 2007 am făcut investiţii în fabrica de la Cluj de 50 milioane lei, nu doar în modernizare şi retehnologizare, dar şi pentru laboratoare de calitate, pentru centrul de bioechivalenţă şi centrul logistic des-chis anul acesta", a adăugat Damian.

De asemenea, compania exportă şi din produsele proprii în ţările baltice, Polonia, statele ex-sovietice, peste 90% din volum fiind reprezentat de Faringosept.

În 2009, Terapia Ranbaxy a avut o cifră de afaceri de 330 milioane lei, din care 30 milioane lei au fost exporturile, şi estimează pentru acest an un avans de 5-6%.

Compania va lansa în acest an 15 produse noi, cea mai mare parte fiind produse fără prescripţie din portofoliul Ranbaxy.

În primul trimestru, vânzările companiei către distribuitori au crescut cu 5% faţă de ianuarie-martie 2009, în timp ce nivelul livrărilor către farmacii s-au plasat uşor sub cel din primele trei luni ale anului precedent.

"Şi noi, şi alte companii farmaceutice nu putem să facem o comparaţie de la un trimestru la altul. În primul trimestru din 2009 medicii puteau prescrie pe marca produsului, dar în 2010 se face după denumirea comercială internaţională. Este a patra schimbare de acest gen, ceea ce arată condiţiile extrem de ambigue în care industria farma îşi desfăşoară activitatea", a explicat Damian.

El consideră că, deşi există un blocaj financiar cauzat de lipsa de lichidităţi şi amânarea termenelor de plată până la 270-300 zile, piaţa s-a detensionat în acest an pentru că nu au mai existat reglementări noi, ci numai actualizarea cursului valutar.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat, în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories după finalizarea achiziţiei a 64% din acţiuni, la începutul lunii octombrie 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb