Societatea Europeană pentru Justiţie (SEJ) consideră că dezastrul căutărilor în cazul planorului prăbuşit este o problemă importantă pentru siguranţa tuturor cetăţenilor şi ar trebui să facă obiectul unei dezbateri naţionale, arată un comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, SEJ România critică modul în care Ministerul Afacerilor Interne a tratat operaţiunea de căutare în cazul lui Mircea Crăciun şi consideră că "responsabilii pentru haosul creat" trebuie să răspundă public "cu seriozitate la întrebările pe care cu toţii le avem în cazul unui dezastru ce se poate abate asupra ţării".
George Velcea, preşedintele SEJ: "Există posibilitatea ca România să fie lovită de un cutremur. Domnul Arafat dă vina pe pilotul Mircea Crăciun că nu are dispozitiv de localizare. Nici eu şi nici alte milioane de români nu vom avea un dispozitiv de localizare în cazul unui cutremur, bombardament sau alte dezastre. Munţii Bucegi nu sunt în România? Evident, scuza este că s-au mai pierdut planoare prin Franţa şi s-au găsit târziu. Dar ce înălţimi şi ce condiţii sunt în Alpii francezi? Sau, altă scuză, că un avion malaezian e de negăsit în Oceanul Indian. Îmi cer scuze că mă întreb, dar ce diferenţă ca suprafaţă este între Bucegi şi orice ocean de pe glob?".
Societatea Europeană pentru Justiţie "îşi exprimă profundul regret" pentru faptul că niciunul dintre demnitarii din MAI, "nici domnul Gabriel Oprea, nici domnul Raed Arafat, nu şi-au asumat responsabilitatea eşecului căutărilor", arată sursa.
"Nicio demisie, niciun demis. Noi nu vrem să-şi piardă cineva locul de muncă, funcţia sau leafa, dar cât timp nu funcţionează aceste celule de criză este clar că avem nevoie de o regândire a sistemului, de o reîmprospătare a structurii. Poate că e timpul să nu mai existe atâtea funcţii unde oamenii sunt desemnaţi fără să dea o probă a competenţelor, cunoştinţelor, creativităţii în situaţii de criză şi urgenţă", a continuat Velcea.
SEJ România îşi reiterează poziţia avută în urmă cu o săptămână când a solicitat demisia şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, considerând că este vorba de "un apel la demnitate, pe care orice altă persoană plătită din bani publici ar trebui să-l ia în considerare când nu mai este în stare să-şi îndeplinească fişa postului".
"Autorităţile care s-au ocupat de căutări ne vorbesc despre greşelile pilotului, de faptul că nu a anunţat pe unde zboară, că nu avea dispozitiv de localizare ş.a.m.d. Din ce ştiu niciun accident nu este planificat şi, evident, întotdeauna este cineva de vină. Dar reliefarea acestor probleme au căpătat sensul unor scuze ale autorităţilor şi anunţau încă de săptămâna trecută că domnul Crăciun nu va fi găsit. Sper că domnul general Oprea, ca militar, nu crede varianta că în cazul unui atac, avioanele inamice ne vor înştiinţa în legătura cu planul lor de zbor sau că vor avea dispozitive prin care să le localizăm noi", spune Sorin Nuţă, vicepreşedinte Societatea Europeană pentru Justiţie.
SEJ va depune un memoriu la Parlament şi unul la Guvern pentru analizarea situaţiei, "care indică vizibil grave probleme cu privire la localizarea şi găsirea cetăţenilor în cazul unor catastrofe", conform comunicatului.
"Cazul domnului Crăciun nu este singular, fiind al treilea eveniment aviatic tragic din ultimii doi ani. În niciunul dintre cele trei cazuri nu s-au găsit alţi responsabili în afară de cei care au decedat", mai transmit reprezentanţii SEJ.