SELECTIVE CAPITAL: Listările continuă, dispar speculatorii şi intră în acţiune investitorii cu experienţă

G.D.
Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2022

Listările continuă, dispar speculatorii şi intră în acţiune investitorii cu experienţă

Piaţa de capital s-a schimbat radical în 2022 faţă de anul trecut, iar investitorii care au mizat pe câştiguri rapide şi facile, atraşi de excesele de evaluare ale unor active sau companii, încep să dispară din cauza scăderii valorii tuturor activelor financiare care erau extrem de căutate cu un an în urmă, transmite Selective Capital, conform unui comunicat remis redacţiei. Atenţia investitorilor s-a deplasat de la afacerile inovative "spectaculoase" către sectoare precum cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate şi tehnologie, iar această tendinţă va continua şi în 2023.

"Banii nu mai sunt ieftini, iar scumpirea lor prin dobânzi probabil că va persista cel puţin în 2023. Cu toate acestea, chiar dacă este o politică restrictivă prin care masa monetară se diminuează, 2023 ar trebui să vină cu mai multă predictibilitate, iar aceasta poate susţine eşafodajul unei mai mari clarităţi în investiţii pentru că evaluările capătă substanţă. Companiile care reuşesc să demonstreze o disciplină financiară, cu decizii de tăieri de costuri, vor fi recompensate cu atenţie din partea investitorilor. Era promisiunilor inovative spectaculoase a apus, iar acum, cu picioarele pe pământ, putem privi cu mai mare încredere la sectoare cum ar fi cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate şi chiar al tehnologiei cu utilitate şi aplicabilitate evidentă", spune Şerban Florea, fondatorul Selective Capital.

Potrivit sursei citate, anul trecut, bursele de valori din întreaga lume au înregistrat un număr record de listări, stimulate de accesul uşor la capital şi de apetitul de risc al investitorilor. În 2022, în schimb, această evoluţie s-a oprit şi a fost înlocuită de panică printre investitorii care sperau să înregistreze câştiguri rapide şi facile. Drept urmare şi numărul investitorilor activi este în scădere.

Spre exemplu, politica monetară de creştere a dobânzilor în Statele Unite a făcut ca piaţa de capital nord-americană a Ofertelor Publice Primare să aibă cea mai slabă evoluţie din 2017. Dacă în 2020 s-au înregistrat 480 noi listări, în 2021 a fost consemnat un record absolut de 1.035 de listări, în timp ce anul acesta au fost iniţiate doar 168 de listări, cu volume atrase reduse.

România a traversat aceeaşi perioadă de scădere a listărilor la bursă, de la 23 în 2021 la doar 9 în cursul anului curent. Dar fiind o piaţă de capital în dezvoltare, într-o altă categorie faţă de pieţele consacrate din lume, are încă potenţialul de a atrage noi emitenţi.

În 2022 a fost consemnată cea mai slabă performanţă a portofoliului clasic de 60-40 (60% în acţiuni, 40% în obligaţiuni) pe care fondurile de administrare obişnuiesc să-l gestioneze. De asemenea, preţurile acţiunilor au scăzut în medie cu 20%, valoarea obligaţiunilor guvernamentale s-a diminuat cu aproximativ 10%, iar preţul aurului este în scădere cu un procent similar, subliniază sursa citată.

Totodată, fondurile mutuale şi fondurile liber tranzacţionabile (ETF) de acţiuni, obligaţiuni şi mărfuri au cunoscut o ieşire de capital de 332 de miliarde de dolari de la începutul anului, comparativ cu un aport de capital de 876 de miliarde de dolari anul trecut.

"Investitorii care au supravieţuit ultimilor doi ani - 2021 şi 2022 - au avut şansa să înţeleagă mult mai multe despre bursă decât au înţeles alţi investitori în cei zece ani scurşi din 2009 până în 2019. Dacă începeai să investeşti pentru prima oară în 2021, faţeta pe care o vedeai era doar a câştigului uşor obţinut determinat de poveşti de succes, în care inovaţia spectaculoasă era numitorul comun pentru creşterea fulminantă a acţiunilor companiilor. Cred că finalul anului 2022 şi începutul anului 2023 vor reprezenta o perioadă a deciziilor asumate, iar orizontul de timp necesar obţinereii randamentelor de până acum poate fi chiar si de peste 2 ani, din cauza unei posibile recesiuni globale. Poveştile sunt importante şi parte a viziunii în orice model de business, însă diferenţa dintre o companie bună şi una falimentară este capacitatea puterii de execuţie. Când această execuţie îşi pierde interesul, în analiza de investiţii apar baloanele de săpun ca cel din anul 2000, iar acum, cel din 2021. O dată cu ele numărul investitorilor activi creşte cu oportuniştii de ocazie care împing preţurile tot mai sus. Investitorii cu experienţă ştiu că, după astfel de evoluţii, vor apărea noi oportunităţi şi aşteaptă momentul în care să îşi plaseze disponibilităţile financiare în piaţă, pe baza analizei risc versus câştig.", adaugă Şerban Florea, fondatorul Selective Capital, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Acum se vede ca sunt 10-15% investitori de cursa lunga!

    Restul speculatori pe bursa! 

    1. Dacă ești contra speculatorilor n-ai ce căuta la bursă! E incredibil să gândești așa! Eu muncesc de 10 ori cât tine! Eu nu sunt împotriva investitorilor pe termen lung! Cât câștigă unul sau altul e treaba lui!

      Bravo! Bine punctat!

      Bine punctat pentru comentariul ce explica efortul de 10x si castig pe masura

      Prost punctat, pentru ca opinentul initial nu a facut nici un repros, doar a punctat o realitate. In rest, cine se simte ... reactioneaza :)

      Hai noroc, si sa avem cu totii o criza placuta! 

    Pe ce ati merge, 200,000 de SNP sau 100,000 SNP si 1,000 SNG?

    1. daca vrei potential te uiti la companii cu potential mare de crestere, eu caut si gasesc pe aero

      snp si sng sunt plafonate 

      Care din cele de pe Aero vor supravietui si care nu ?

      Deci clar mergi pe varianta 2 (SNP și SNG).

      De ce 2?

      Cine stie sa isi face bine temele gaseste lucruri de valoare in unele companii de pe AeRO, foarte putine la numar, ce-i drept.

      Cine crede ca va obtine siguranta din marile companii energetice de la noi ... se inseala pentru ca: 

      a) prin decizii administrative le poate fi plafonat profitul; 

      b) cu criza ori fara criza, nevoile de investitii sunt mari iar banii vor ramane scumpi inca destula vreme de acum inainte; 

      c) gazul si petrolul incep sa-si piarda gradual din valoare, pe langa faptul ca devin optiuni imorale, pe fondul schimbarilor climatice; 

      d) toata lumea se va indrepta catre ele precum catre pomul laudat, iar consecinta devine usor de inteles.

      Sa avem o criza frumoasa! 

      Imorale? Pai si cele de tigari ce mai sunt? Si totusi cumpara lumea ca dau dividende sanatoase.

      Ma gandeam la 200.000 SNP pentru ca

      -ei reinvestesc, chiar incearca sa ecologizeze firma ( vezi investitia in combustibil sustenabil din ulei de rapita si parcuri fotovoltaice); 

      -au centrala electrica de la Brazi care produce si o sa produca si dupa ce nu v-a mai fi benzina; 

      -s-au angajat sa creasca dividendul anual cu 5-10%, chiar daca se plafoneaza pretul. 

    De ca sa cumperi actiuni pentru divident 5 %(posibil dar nu sigur) cand poti cumpara titluri de stat cu randament 8% sigur si neimpozitat.

    1. pentru ca actiunile sunt ale firmelor. care isi mai si extind activitatea si isi maresc profitabilitatea. ce e mai bine - 8% dobanda cand stii cu siguranta ca este dobanda negativa si ai pierdere reala sau 5% dividend si o crestere de 10% a profitului? bineinteles, in conditii de piata bear, este perfect posibil ca pretul actiunii sa nu reflecte imediat performata, dar pe un termen mai lung va recupera si va ajunga la o valoare intrinseca reala. iar tu te vei vedea blocat pe niste titluri pe care putin probabil sa poti sa le vinzi in profit. oricum vei pierde startul, pentru ca nu vei vinde imediat

      divident 5 % sau dividend 15 % ? cum se spune corect ?

      Unde vezi tu dividend de 5% ? La SNP,COTE ,SNG,SNN ? Poate între 10-20 % !

      Pt ca dc cumperi 100000 actiuni SNP, de ex, peste 3 ani ai tot 100000 de actiuni plus dividendele care le-ai reinvestit sau consumat. Daca iei obligatiuni cu inflatie de 18% si dobanda 8%, in 3 ani mai ai doar 70% din valoarea reala a banilor, dc tii si dobanda, dar daca sa zicem vrei sa cheltuiesti dobanda , mai ai sub jumatate din bani. Faci asta 10 ani si ramai cu 0.

      Domnule, lasa aritmetica elementara si pune mana de citeste: castigul acela este sigur si este neimpozitat. Vezi ca pretul este tot timpul scris pe spate, deci nu te du la librareasa sa o intrebi cat costa, cati poti afla si singur!

    -Iar investitorii care au mizat pe câştiguri rapide şi facile, atraşi de excesele de evaluare ale unor active sau companii- putem adauga so crypto si ati descris 90% din romani.

    Actiunile trebuie sa mai scada putin sa putem cumpara la pret de supermarchet cu reducere pe criza asta, cu inflatie de 20%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb