SEMESTRUL II 2021 - FINANCIAR Noi recorduri istorice pentru indicii BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 ianuarie 2022

Noi recorduri istorice pentru indicii BVB

Trendul ascendent al principalelor pieţe de acţiuni din Europa şi Statele Unite a continuat, în a doua jumătate a anului trecut Acţiunile Aquila au fost listate în Piaţa Reglementată a bursei noastre

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, marcând noi recorduri istorice, într-un context general internaţional proprice activelor riscante.

Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide nouăsprezece acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 10,01%, la 13.061,32 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 8,52%, până la 2.514,55 de puncte.

În Statele Unite şi Europa, îndeosebi pe fondul revenirii economice şi a rezultatelor raportate de companii, ce au beneficiat şi de un important efect de bază, principalii indici ai pieţelor de acţiuni şi-au continuat trendurile ascendente demarate în prima parte a anului 2020, după şocul Covid-19. S&P500 a avut un avans de 10,9%, în ultimele şase luni ale anului trecut, în timp ce în Europa Stoxx 600 s-a apreciat cu 7,7%. Pe de altă parte, a devenit clar că inflaţia nu este un fenomen tranzitoriu, context în care Rezerva Federală a Statelor Unite a dat semnale că va înăspri politica monetară mai rapid decât se estima iniţial. În plan sanitar, s-a manifestat apariţia unei noi variante a virusului, Omicron, ce este mai uşor transmisibilă dar mai puţin severă decât celelalte variante, coform presei internaţionale. Dar, toate aceste lucruri nu au adus decât scăderi sporadice ale preţurilor acţiunilor, astfel încât indicii marilor burse din Europa şi SUA, precum şi cei de la BVB, au încheiat anul în zonele unor noi maxime istorice.

Avans de 14,3% pentru BET-NG, cea mai bună evoluţie dintre indicii bursei noastre

La bursa noastră, unul dintre principalele motoare de creştere au fost companiile energetice, care au beneficiat de dinamica economiei şi de situaţia din piaţa energiei, cu recorduri istorice ale preţurilor în ultima parte a anului. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 70,3%, în ultimele şase luni din 2021, în urma unor pusee de creştere parabolică, iar perspectivele titlurilor SNN sunt favorabile şi pentru prima parte a acestui an, în condiţiile în care preţurile foarte ridicate la care compania a vândut energia electrică urmează să se vadă în rezultatele financiare ce urmează să fie publicate în februarie.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 17,41%, la 0,499 lei, în a doua jumătate a anului trecut, devansând cu mult creşterea preţului barilului de petrol, ce a fost marcată de o volatilitate ceva mai intensă. Titlurile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 23,61%, în ultimele şase luni ale lui 2021, până la 39 de lei, acţiunile producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş încheind anul la maxime istorice.

Dacă pentru Nuclearelectrica preţurile ridicate ale energiei au fost benefice, efectul a fost invers pentru Electrica (EL) şi Transelectrica (TEL). În condiţiile raportării unor rezultate financiare în declin, acţiunile transportatorului de energie electrică s-au depreciat cu 9,64%, la 22,5 lei, în timp ce titlurile furnizorului şi distribuitorului au coborât cu 21,56%, la 10,04 lei, în ultimele şase luni ale anului trecut.

În ansamblu, indicele BET-NG, ce reuneşte acţiunile companiilor energetice şi de utilităţi, a urcat cu 14,31%, la 896,97 de puncte, cea mai bună evoluţie dintre indicii de la BVB, din a doua jumătate a anului.

MedLife şi TeraPlast - printre principalele preferinţe ale investitorilor la BVB

Alături de producătorii de energie, dintre marile companii de la bursa noastră, creşteri importante ale preţurilor au avut acţiunile MedLife (M) şi TeraPlast (TRP). Prestatorul privat de servicii medicale a avut rezultate financiare excelente, şi practică o strategie de dezvoltare bazată pe achiziţii de succes. În cazul producătorului de materiale de construcţii, care a distribuit dividende de 226 milioane de lei, bani proveniţi din vânzarea diviziei Steel, titlurile au avut o creştere puternică până la publicarea rezultatelor pentru trimestrul al treilea, pentru ca ulterior să înregistreze o corecţie, chiar dacă rezultatele obţinute au fost relativ bune. Probabil, performanţele remarcabile din trimestrele anterioare au creat aştepări foarte mari în rândul investitorilor, care au mai vândut din deţineri, în condiţiile în care ritmul creşterii profitabilităţii TeraPlast a decelerat, iar marjele s-au subţiat.

La polul opus s-au situat acţiunile Alro Slatina (ALR), ce s-au depreciat cu 33,82%, până la 1,8 lei, în primul rând din pricina costurilor enorme cu energia, ce ameninţă chiar funcţionarea producătorului de aluminiu, conform declaraţiilor sindicaliştilor.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 61% pentru SIF Banat-Crişana şi 37% în cazul SIF Muntenia

La SIF-uri, scandalurile şi acuzaţiile de deţinere a acţiunilor proprii prin terţi şi conflicte de interese au continuat, AISIF (Asociaţia Investitorilor la SIF-uri) adresându-se instanţei dar şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care pur şi simplu refuză să răspundă.

De altfel, SIF-urile sunt fonduri de investiţii alternative destinate investitorilor de retail doar cu numele, pentru că în realitate sunt controlate de aşa-zise finduri de investiţii, finanţate chiar din banii SIF-urilor. Situaţia este penalizată sever de piaţă prin discount-ul dintre preţul acţiunii şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), care la finele anului se situa la 61% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 37% pentru SIF Muntenia (SIF4).

În schimb pentru Fondul Proprietatea, diferenţa relativă dintre preţul acţiunii şi VUAN era de doar 4%, la 30 decembrie 2021.

În ceea ce priveşte listările, în Piaţa Reglementată au venit acţiunile Aquila Part Prod Com (AQ), liderul pieţei de distribuţie a bunurilor de larg consum din ţara noastră, după încheierea cu succes a unei Oferte Publice Iniţiale pentru majorarea capitalului social, în valoare de 367 milioane de lei. Compania a vândut 66,66 milioane de acţiuni noi, echivalentul unei creşteri a numărului de titluri cu 50%, la un preţ de 5,5 lei/acţiune, atât investitorilor instituţionali cât şi celor de retail. Acţiuniele AQ au încheiat anul la 5,6 lei, în creştere cu 1,82%.

În Piaţa AeRO, căreia în noiembrie i-a fost creat un indice - BETAeRO, valul listărilor a continuat, printre cele mai importante nume fiind Arobs Transilvania Software, Softbinator, Arctic Stream, Allview sau Simtel.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice a derulat şi listat două emisiuni de titluri de stat Fidelis, prin intermediul cărora a atras de la populaţie 1.522,5 milioane de lei şi 101,1 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. RAPORT CURENT

    Raport curent conform: Lege nr. 24/2017, Regulament ASF nr. 5/2018 

    Data raportului: 07.01.2022 

    Denumirea societăţii emitente: Societatea de Investiţii Financiare MUNTENIA SA 

    Sediul social: Bucureşti, Str. S.V. Rahmaninov, nr.46-48, sector 2 

    Litigii 

    SIF Muntenia SA, prin administratorul său SAI Muntenia Invest SA, informează investitorii că, în  

    dosarul nr. 337/108/2020 aflat pe rolul Tribunalului Arad și având ca obiect acțiune în constatare și  

    suspendare drepturi de vot formulată de reclamanta FLAROS SA, în contradictoriu cu SIF BANATCRIȘANA SA, SIF MUNTENIA SA, ș.a., dosar suspendat la termenul din data de 28.06.2021, a

    fost acordat termen în data de 07.02.2022 

    1. Da,deciziile le iau cei de la Sif 1 prin Lakis&Dragoi ca nu degeaba au mutat sediul sucursalei din Bucuresti.

      Înființarea unei noi sucursale în București 

      Consiliul de Administrație al SIF Banat-Crișana a hotărât în 19 decembrie 2019 înființarea unei noi sucursale a SIF Banat-Crișana în București, având denumirea: „SIF Banat-Crișana SA Arad-Sucursala București-Rahmaninov”, cu sediul la adresa din București, sector 2, str. Serghei Vasilievici Rahmaninov, nr. 46-48, etaj 3. Sucursala București-Rahmaninov va desfășura același obiect de activitate cu al societății mamă. 

      Dl. Bogdan-Alexandru Drăgoi a fost numit în calitate de persoană împuternicită să reprezinte Sucursala București-Rahmaninov, cu o durată nelimitată a mandatului. 

      Totodată, CA al SIF Banat-Crișana a hotărât încetarea activității, desființarea și radierea de la ORC București a Sucursalei București a SIF Banat-Crișana cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca, nr. 175, etaj 7, camera A1, de la data emiterii de către ASF a avizului privind modificarea actului constitutiv referitoare la sucursala București a societății. 

      Raportul curent din 20 decembrie 2019 referitor la deciziile Consiliului de Administrație al SIF Banat-Crișana din ședința din 19 decembrie 2019 este disponibil în secțiunea Raportare continuă. 

      A primit si mandat pe perioda nelimitata pentru a fii treaba,treaba.

      Data raportului: 06.01.2022

      Litigii 

      SIF Banat-Crișana informează investitorii că în dosarul nr. 337/108/2020 având ca obiect acțiune  

      în constatare și suspendare drepturi de vot formulată de reclamanta Flaros SA, Tribunalul Arad a  

      repus cauza pe rol și a fixat termen de judecată pentru data de 7 februarie 2022. Dosarul a fost  

      anterior suspendat, în baza dispozițiilor art. 413, alin. (1), punctul 1 Cod procedură civilă, până la  

      soluționarea definitivă a dosarului nr. 5295/2/2019 de pe rolul Curții de Apel București, Secția a  

      IX-a Contencios Administrativ și Fiscal. În dosarul nr. 5295/2/2019 de pe rolul Curții de Apel  

      București, instanța de judecată, în baza art. 406 alin. 1 Cod procedură civilă, a luat act de  

      renunțarea la judecarea cererii formulate de către reclamanta Flaros SA în contradictoriu cu

      pârâții din cauză. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb