Semnalul şi directiva pentru negocieri de pace în Ucraina vin din America

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie

Semnalul şi directiva pentru negocieri de pace în Ucraina vin din America
Călin Rechea

La doar câteva zile după demisia Victoriei Nuland din funcţia de subsecretar de stat pentru afaceri politice, a treia poziţie în ierarhia Departamentului de Stat, doi experţi în relaţii internaţionale, apropiaţi ai administraţiei Biden, îndeamnă la "deschiderea căii către diplomaţie pentru a pune capăt războiului din Ucraina" într-un articol din Foreign Affairs.

Victoria Nuland este considerată "arhitectul" schimbării regimului din Ucraina în urmă cu 10 ani şi este celebră pentru "urarea" făcută Uniunii Europene cu această ocazie, o urare mai actuală ca niciodată.

Fostul ambasador indian M. K. Bhadrakumar scrie pe blogul său că "ieşirea Victoriei Nuland poate reflecta colapsul întregii strategii din Ucraina a Statelor Unite, o strategie la a cărei construcţie a contribuit în mod fundamental", în condiţiile în care "impresia generală despre Nuland este aceea a unui rusofob înveterat, mânat de ideologia neo-conservatoare a excepţionalismului american, care a precipitat intervenţia Rusiei în Ucraina, iar apoi a alimentat războiul".

Publicaţia online The Gateway Pundit (TGP), care este descrisă în Wikipedia drept "website de extremă dreaptă din America dedicat ştirilor false şi teoriilor conspiraţiei", a scris că demisia Victoriei Nuland a venit în contextul înaintării unei cereri de acces la informaţii, conform legii FOIA (Freedom of Information Act), prin care se urmăreşte "clarificarea rolului avut de Victoria Nuland în moartea jurnalistului american Gonzalo Lira într-o închisoare din Ucraina". Gateway Pundit subliniază că Lira a fost unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai Victoriei Nuland şi a fost arestat şi torturat de autorităţile de la Kiev.

Declaraţiile lui Antony Blinken, Secretarul de Stat american, oferă o cu totul altă perspectivă: "Ceea ce o face pe Toria cu adevărat excepţională este pasiunea feroce pe care o pune în lupta pentru ceea ce crede cel mai mult: libertatea, democraţia, drepturile omului şi capacitatea de durată a Americii de a inspira şi promova aceste valori în întreaga lume". Blinken a mai subliniat că "leadership-ul ei în privinţa Ucrainei va fi studiat în următorii ani de către diplomaţi şi studenţi în domeniul politicii externe".

Ambasadorul Bhadrakumar a subliniat că "elogiile Secretarului de Stat Blinken la adresa Victoriei Nuland cu ocazia retragerii sale premature din serviciul extern sunt de obicei rezervate pentru înmormântări".

Poate că, într-adevăr, este vorba chiar despre o înmormântare, dar a strategiei catastrofale promovate de Nuland, care a împins lumea în pragului războiului nuclear.

"Ucraina şi susţinătorii săi occidentali au prea puţine puncte comune cu Rusia. Cu toate acestea, toţi jucătorii cheie par să fie de acord asupra unei singure probleme critice: războiul din Ucraina se va încheia prin negocieri", scriu Samuel Charap, politolog la RAND Corporation şi Jeremy Shapiro, director de cercetare în cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe.

Dar ce fel de negocieri? Cele în care Rusia este parte directă, în calitate de agresor, nu sunt acceptate de autorităţile de la Kiev, la fel cum nu par să fie acceptate nici de "partenerii" occidentali, care încă nu au explicat cum vor impune Rusiei "rezoluţiile" unor negocieri de pace unde Moscova nu va fi prezentă.

Se pare că vremea pentru astfel de atitudini de "răzgâiaţi" a trecut, iar acum se susţine imperios necesitatea negocierilor, chiar dacă "Ucraina şi susţinătorii săi occidentali au prea puţine puncte comune cu Rusia".

Charap şi Shapiro susţin că "toate părţile ar trebui să ia măsuri acum pentru a aduce posibilitatea unor discuţii în viitor, chiar dacă un acord este exclus în prezent" şi "este necesar să se deschidă canale de comunicare, astfel încât toată lumea să fi pregătită pentru apariţia oportunităţii unor negocieri de pace".

Autorii susţin cu tărie că "toate părţile trebuie să-şi semnaleze deschiderea către eventuale negocieri". În caz contrar "părţile aflate în război vor rămâne probabil blocate acolo unde se află astăzi - luptându-se înverşunat pentru câţiva centimetri de teritoriu, cu un cost teribil în vieţi omeneşti şi din punct de vedere al stabilităţii regionale în anii următori".

Aceste afirmaţii şi îndemnuri vin în contextul în care liderii Rusiei şi-au declarat deschiderea pentru negocieri. Îşi permit acest lucru, deoarece o fac de pe poziţii de forţă într-un război de uzură care arată limitările grave ale capacităţilor militare ale alianţei NATO, mai ales în ceea ce priveşte aprovizionarea cu muniţie.

După ce prezintă pe scurt contextul istoric al neîncrederii dintre Rusia şi NATO, autorii subliniază că aceasta nu ar trebui să reprezintă un obstacol insurmontabil, deoarece "neîncrederea reciprocă între beligeranţi este o caracteristică a fiecărui război şi, prin urmare, a fiecărei negocieri care a pus capăt acestor războaie".

"Dacă încrederea ar fi o condiţie prealabilă pentru comunicare, beligeranţii nu ar începe niciodată să vorbească. Părţile pot şi ar trebui să înceapă să discute în ciuda neîncrederii lor reciproce", mai subliniază Charap şi Shapiro.

Un alt mesaj al articolului din Foreign Affairs este că "aliaţii Kievului trebuie să înceapă să vorbească între ei". În timp ce "unii au nevoie de convingere, alţii sunt deja convinşi şi nu au nevoie decât de un semnal că diplomaţia nu mai este un tabu".

Dar ce trebuie aşteptat un astfel de "semnal" la nivelul unor ţări suverane, independente, mult iubitoare de libertate şi gata să verse sângele propriilor cetăţeni pentru "apărarea ordinii globale bazate pe reguli"?

Poate că tocmai aici este marea problemă. Toată atitudinea autorităţilor occidentale faţă de Rusia este construită în jurul unei ostilităţi care a făcut aproape imposibilă orice deschidere diplomatică.

O astfel de atitudine ar fi de înţeles dacă Uniunea Europeană şi America ar domina Rusia pe toate fronturile, însă realitatea arată cu totul altceva.

Tocmai de aceea, Charap şi Shapiro afirmă că "ajustarea accentului retoric al oficialilor occidentali în declaraţiile publice ar fi un semnal modest, dar important", iar "oficialii şi-ar putea reafirma deschiderea faţă de reducerea condiţionată a sancţiunilor, ca parte a unui rezultat negociat al războiului".

Cât de realistă este o astfel de propunere, mai ales pe fondul declaraţiilor belicoase ale autorităţilor europene din ultima perioadă?

Autorii subliniază că autorităţile de la Kiev ar putea atenua condiţiile decretului prezidenţial din septembrie 2022, care stabilit "imposibilitatea de a conduce negocieri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin".

Este greu de crezut că preşedintele Zelensky va accepta astfel de condiţii fără presiuni majore din partea aliaţilor, în special pe fondul cvasi-certitudinii că Putin va obţine un nou mandat de preşedinte.

"Kievul ar putea clarifica că decretul se aplică doar preşedintelui rus şi nu altor reprezentanţi ai guvernului rus. Şi dacă Moscova ar înceta să lovească ţinte ne-militare în Ucraina, Kievul ar putea răspunde prin încetarea atacurilor pe care le-a desfăşurat în Rusia", mai scriu Charap şi Shapiro, fără a explica măcar primii paşi ai unui proces care nu îl implică pe Vladimir Putin.

În opinia lor, iniţierea unor discuţii despre posibile negocieri între Kiev şi Moscova "nu ar reprezenta o schimbare de politică", ci "ar începe doar ceea ce probabil va fi un proces lung de trecere către eventuale discuţii".

Mai mult ca sigur, semnalul din Foreign Affairs a fost primit şi "digerat" la Moscova. Diplomaţii conduşi de Serghei Lavrov se pregătesc deja pentru negocierile de pace şi vor avea grijă de "naturelul simţitor" al diplomaţilor occidentali. Poate sunt gata să ofere chiar şi capitularea necondiţionată.

De fapt, ce ar trebui să înţelegem din articolul publicat de Foreign Affairs, semnat de persoane care au un cuvânt greu în politica externă a SUA?

Că "jocul" s-a terminat şi că autorităţile de la Moscova sunt implorate să se aşeze la masa unde este posibilă capitularea necondiţionată a Occidentului?

Nu, aşa ceva nu este acceptabil. Holocaustul nuclear este singura variantă acceptabilă pentru orice lider european responsabil, deoarece "Fiat justitia, ruat caelum".

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. "autorităţile de la Moscova sunt implorate să se aşeze la masa unde este posibilă capitularea necondiţionată a Occidentului?":-)...Ati auzit pe cineva din Vest, NATO, SUA vorbind de "PACE":-)?...Doar disperatii de mujici bat saua "Pacii" pentru ca visteria e goala si timpul lucreaza in favoarea Ucrainei. Nu tu calorifere, oua, motorina, benzina, au redus productia de petrol cu 1 milion de barili pe zi, 40% din PIB-ul "benzinariei", care e o trime din PIB-ul statului California merge pe inarmare, adica in neant:-).Putler incearca sa le "vanda" ceva mujicilor cu ocazia alegerilor din Martie, si cum nu are ceva pozitiv sa le prezinte, o tine langa cu "Pacea"...adica "Pacea" aia care e la o...retragere din Ucraina:-)

    1. unde e rusnacia acum nu era exact ucrina . ci era o zona separatista, cu parlament separat. oricum ucrainienii nu aveau acolo nici o autoritate.

      Occidentul nu va accepta niciodata atacul brutal al Rusiei la Ordinea de drept mondiala. Atacul lui Putin este bazat pe aceleasi argumente bolnave si mincinoase ca si atacul lui Hitler de acum 80 ani: nevoia de spatiu vital al Germaniei, zone tampon de siguranta, ”salvarea” etnicilor germani din Cehia si Polonia etc. Istoria se repeta.

      Defetistii uita ca s-au comis zeci de mii de crime de razboi in Ucraina. Armata ”eliberatoare” a adus tortura, violul, castrarile si rapirile de copii in teritoriile ocupate. Medvedev spune pe sleau ca Rusia nu va accepta niciodata sa piarda controlul la Kiev. Ce sa negociezi cu animalele astea? 

      Doar naivii pot sa creada ca Occidentul si-a epuizat toate argumentele si sanctiunile. Greul pentru Putin abia acum urmeaza. Iar ucrainenii nu vor accepta niciodata sa renunte la visul lor de libertatea. Toti stiu ca Putin si Medvedev le vor aduce sclavia si lagarele de concentrare in Ucraina. 

      Asa cum Hitler, chiar si-n ultima clipa, visa disperat la o miracol adus de ”armele minune”, Putin apare excitat si increzator la televizor pentru ca stie ca bombele cu planare ghidata FAB-1500 fac ravagii pe front. Nu pentru mult timp insa, se pare ca Ucraina are deja solutii si rusii au pierdut 11 avioane in 3 saptamani.

      Rusii au pierdut pana acum 430.000 de militari, dar probabil ca lui Putler nu-i pasa de carnea tun, mai ales ca cei mai multi vin din stepele sarace ale Rusiei. Insa doare fantastic faptul ca Rusia a pierdut 6800 de tancuri, 12.900 blindate de transport, 10.500 piese de artilerie, 1020 de lansatoare de rachete, 710 sisteme antiaeriene, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 13.800 de camioane di cisterne, 26 de nave si un submarin.  

      Razboiul era clar pierdut si Hitler tot nu a acceptat sa negocieze sau sa se predea. A preferat sa trimita copiii de 16 ani pe front.

      Desi razboiul era clar pierdut, Japonia imperialista a preferat sa inarmeze copiii si femeile ca sa opreasca ”saltul peste insule” al americanilor. Nici macar dupa cea de-a doua bomba atomica, cea de la Nagasaki, Japonia nu a acceptat sa se predea, ci doar dupa doua zile, cand armata lui Stalin a intrat in Manciuria, au acceptat inevitabilul.  

      Si ca sa vezi parsivenia lui Stalin, armata rusa era deja la Berlin si el tot nu a acceptat sa rupa tratatul de pace cu Japonia, tocmai pentru ca americanii sa aiba pierderi cat mai mari in Japonia. Si americanii au pompat ajutoare de sute de miliarde de dolari in Rusia ca sa-l ajute pe Stalin.

      Putin nu poate invoca argumentele lui Hitler; Rusia are spatiu vital ami mult decat poate gestiona.

      Evident ca nimeni nu poate invoca astfel de argumente bolnave. Si totusi Putler a face. Si mai vine si cu argumentul superioritatii rasei slavilor orientali. O rusine josnica.

      Si la Putin, parsivenia si ticalosia se numesc elegant ”superioritate tactica” de tip rusesc. El da Occidentului ”decadent” lectii de superioritate tactica.

      Melitopol, Berdiansk, Tokmak, Enerhodar, Mariupol? Nu.

      In doi ani de zile si 430000 de mujici floarea soarelui:-)...Asteptam tura a doua de 5 sate in alti doi ani si inca o jumatate de milion de mujici floarea soarelui:-)..."Succesuri"

    Operațiunea specială militară a continuat și azi.

    Au fost mai multe incendii la rafinării, deși Rusia susține că a anihilat dronele. 

    Dar acestea au lovit din nou în Rusia .

    Nu exista si nici nu vor exista negocieri de pace .Cele doua popoare nu mai pot locui usa in usa si nici nu mai pot oferii garantii de pace nimanui .UE deja a preluat intreaga scena militaro - politica din Ucraina .Visul unor formatori de opinie ce doreau crearea unui spatiu est european pro American s-a spulberat .Demisia a venit imediat .SUA a inteles care este momentul .Imperiul european se reface, incet, incet .Armenia cere si ea integrarea in UE .Finlanda si Suedia sunt deja parte a NATOului European .J.R.Biden va cistiga la scor alegerile din SUA. Rusia abia isi mai tîrie armatele ce acum sunt oprite in loc .Zelenski a avut nevoie doar sa il schimbe pe seful militar al Ucrainei si a si reusit .Speriat de interventia lui Macron Zelenski ne zice cum nu este inca nevoie de trupele NATO.Depozitele si rafinariile sovietice sunt lovite una cite una .Aprovizionarea frontului este acum extrem de greu de realizat .Sistemele Himars si rachetele de tip Mamba sau Taurus ,,produse in Europa Occidentala ,distrug totul .UE este marea cistigatoare ce da o dubla lovitura .UE scapa deja de rusi si in curind si de americani .In curind devenim o mare putere militara ce va avea ca si Cetate de granita Ucraina .Astazi vom asista la noul anunt ce face referire la NATO adus in fata natiunii de catre Presedintele K.W.Iohannis .Urmariti si intelegeti ce se va intimpla in curind .In SUA J.R.Biden a spulberat in Congres iluzia cistigarii alegerilor de catre Trump .Cele doua doamne ale partidului republican Halley si Britt au mai bătut un piron in visul lui Trump .

    1. ...

    Pai, normal ca USA si Rusia trebuie sa negocieze,

    din moment ce este un razboi proxy USA-Rusia,

    dusa pe teritoriul Ucrainei 

    1. Desigur, rusii isi doresc sa izoleze Ucraina ca sa-i dea la cap si sa nu duca un "razboi proxy". Te oftici, mujicule?

      E amuzant ce copii sunteti toti astia indarjiti anti rusia, ii faceti pe interlocutori mujici, orci, putleristi etc. Poti fi anti Rusiq si fara sa pari neserios.

      Dar anti ucrainian nu poti fara "Banderist", "nazist", "ukro":-)...asta ii face "seriosi" pe mujici:-)

    Pasiune feroce soldata cu o demisie. Leadership-ul va fi studiat cu o atentie deosebita în aceste conditii.

    USA a dus la acest război total inutil. Dacă nu ii pun capăt noi cei din Est vom suferi.

    1. Din pacate,

      mare adevar ,ai grait,

      fratele meu drag 

      Invazia lui Putler a dus la...nici macar "razboi" nu e:-)...doar o banala "Special Military Operation":-)

      Potrivit ziarului New York Times,din 2014,CIA a inceput instruirea armatei,

      a contra-informatiei militare si a luptătorilor de gherilă din Ucraina,

      deci razboiul nu a picat din intamplare in 2021,ca asa a visat "raul" Putin 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb