Proiectul de lege privind aprobarea OUG 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care se stabileşte modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă şi care a intrat în vigoare începând cu 2 mai, a fost adoptat tacit ieri de Senat.
Ordonanţa 19/2019, pentru care termenul de dezbatere şi vot în Senat s-a împlinit pe 27 aprilie, modifică unele prevederi ale OUG 114/2018, scrie Agerpres.
Nota de adoptare tacită a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.
Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României. (...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor", conform Agerpres.
Deşi Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a votat pe 16 aprilie, la propunerea preşedintelui comisiei, Daniel Zamfir, un amendament la OUG 19/2019 potrivit căruia noul indice ROBOR, bazat pe tranzacţii, s-ar putea aplica şi contractelor în derulare, acesta nu este luat în considerare, Camera Deputaţilor urmând să fie sesizată, în urma adoptării tacite, cu ordonanţa în forma adoptată de Guvern.
Zamfir a afirmat că amendamentul a fost aprobat în grupul parlamentar ALDE, colegii lui deputaţi urmând să îl susţină la dezbaterea actului normativ, conform Agerpres.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.