SENATOR VALERIU TODIRAŞCU: "Am depus o plângere la DNA împotriva funcţionarilor ASF pentru abuz în serviciu"

Alexandru Costea
Anticorupţie / 18 aprilie 2015

"Am depus o plângere la DNA împotriva funcţionarilor ASF pentru abuz în serviciu"

Senatorul Valeriu Todiraşcu a depus o plângere penală la DNA împotriva funcţionarilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv al cadrelor medicale, spitalelor, furnizorilor de servicii de sănătate, precum şi al pacienţilor prejudiciaţi prin malpraxis, care nu beneficiază de despăgubiri din fondurile special alocate acestora.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei de către senator, fapta de care sunt acuzaţi funcţionarii ASF este prevăzută şi pedepsită de articolul 17, litera D, din Legea nr. 78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

"Consecinţele lipsei de supraveghere a asigurărilor de malpraxis medical de către ASF şi a deficienţelor legislative, nerecunoscute de această autoritate a statului, se pot constata din faptul că totalul plăţilor pentru asigurările de malpraxis subscrise în anii 2007-2014 a fost de aproximativ 40 milioane euro (137.312.043 lei), iar suma rămasă neutilizată pentru despăgubiri în această perioadă, deci de care pacienţii prejudiciaţi nu au putut beneficia deşi aceşti bani au fost colectaţi tocmai în scopul dezdăunării lor, a fost de aproximativ 17 milioane de euro (69.981.335 lei)

Potrivit adreselor emise de ASF în anul 2013 au existat optsprezece societăţi de asigurare care au desfăşurat activitate de asigurare de răspundere civilă medicală, iar ASF nu a desfăşurat niciun control având ca tematică modalitatea de acordare a despăgubirilor de malpraxis, nu a supus niciuna dintre societăţile de asigurare vreunui control în legătură cu modalitatea de stabilire a despăgubirilor de malpraxis şi nu a aplicat niciun fel de sancţiune funcţionarilor din cadrul ASF care nu şi-au exercitat îndatorirea de a supraveghea şi controla societăţile comerciale de asigurare.

Ca şi rezultat, procentul din sumele colectate pentru asigurările de malpraxis, de către companiile de asigurări, care revine pacienţilor prejudiciaţi este în continuă scădere, în anul 2011 fiind de 6%, în anul 2012 de 5% şi în anul 2013 de 2%.

Astfel, funcţionarii din cadrul ASF, care ar trebui să preîntâmpine situaţiile în care pacienţii prejudiciaţi nu sunt despăgubiţi corespunzător, acţionează cu abuz în serviciu şi nu îşi îndeplinesc îndatoririle prevăzute de lege, ignorând Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede obligativitatea asigurării de malpraxis.

Prejudiciul final nu este numai al pacienţilor, ci şi al cadrelor medicale care, deşi plătesc asigurare de malpraxis, într-un final achită despăgubirile tot din fonduri proprii. Modalitatea de acordare a despăgubirilor trebuie controlată de funcţionarii ASF, însă aceasta este lăsată la latitudinea societăţilor comerciale de asigurare prin abuzul în serviciu a personalului abilitat.

Din aceste considerente, în data de 17 aprilie 2015, am solicitat cercetarea funcţionarilor responsabili cu supravegherea şi controlul societăţilor comerciale de asigurare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută şi pedepsită de articolul 17, litera D, din Legea nr. 78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie de către", arată comunicatul semnat "Senatorul Valeriu Todiraşcu".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Le-a dat cu malpraxisul in cap...o sa ceara despagubiri si Misu Negritoiu !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb