Senatorii asigură o vară incendiară la SIF-uri

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2009

Senatorii asigură o vară incendiară la SIF-uri

O serie de deputaţi şi senatori au venit, ieri, cu o propunere care vizează eliminarea pragului maxim de deţinere de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare (SIF), afirmând că limitarea îngrădeşte dreptul acţionarilor de a-şi exercita drepturile.

Propunerea a făcut valuri pe Bursă, cotaţiile celor cinci SIF-uri urcând chiar şi cu 12% faţă de sesiunea precedentă, după ce a cauzat suspendarea acţiunilor de la tranzacţionare timp de jumătate de oră.

Iniţiativa de majorare a pragului a majorat cu 62,8 milioane de euro valoarea celor cinci companii, capitalizarea bursieră a acestora urcând faţă de marţi cu aproximativ 11%.

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ne-a spus că, încă din 1999, când s-au listat SIF-urile, conducerea bursei a considerat că limitarea pragului este neadecvată pentru o companie listată, reducând astfel volumul tranzacţiilor semnificativ şi neîncurajând investitorii de talie mare, precum fondurile de investiţii, să investească în astfel de societăţi.

Pe de altă parte, domnia sa crede că "iniţiativa vine în întâmpinarea opiniei generale a investitorilor, cu privire la ridicarea pragului la 5%, considerând că aceasta va creşte gradul de interes pe SIF-uri, precum şi lichiditatea zilnică".

"Cred că piaţa s-a maturizat mult în ultima perioadă şi, personal, nu pot să văd decât o iniţiativă bună care nu are intenţii ascunse de manipulare a pieţei", a conchis domnul Farmache.

Acţionarii minoritari salută propunerea legislativă

Iniţiativa legislativă care cere eliminarea prevederilor din legea pieţei de capital cu privire la pragul maxim de deţinere la SIF-uri a venit ca o gură de aer pentru acţionarii minoritari, care s-au declarat pentru înlăturarea pragului încă de acum câţiva ani.

"În sfârşit o să intrăm în normalitate, eliminarea pragului ar fi metoda prin care SIF-urile s-ar putea guverna după principii corporatiste, nu ca în prezent, când toată seva lor se duce în salariile conducătorilor", a spus Cătălin Chelu, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori pe SIF-uri. Domnia sa consideră că eliminarea pragului este un factor fundamental, fără de care nu se poate concepe evoluţia SIF-urilor.

Şi Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania şi acţionar în cadrul SIF1 "Banat Crişana", crede că eliminarea pragului va da acţionarilor minoritari posibilităţi reale de implicare în societate, nu ca în prezent, când managementul se implică total în decizii, fără a lua în considerare părerile acţionarilor.

"În actuala conjunctură, acţionarii minoritari vor avea numai de câştigat, pentru că sigur va exista o dorinţă de achiziţionare de acţiuni, iar valoarea titlurilor va creşte exploziv", a mai adăugat domnul Ciorcilă.

Părerea îi este împărtăşită şi de Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF3 "Transilvania", care este pentru eliminarea pragul, pe care îl consideră "artificial", catalogând iniţiativa parlamentarilor "binevenită".

"Atâta timp cât legislaţia europeană nu impune un prag la SIF-uri, nu înţeleg de ce în România să se pună problema existenţei unui astfel de prag. Mai devreme sau mai târziu o să fie eliminat, pentru că este anticonstituţional", a conchis domnul Frăţilă.

Şefii SIF-urilor se tem că iniţiativa nu va corecta abuzul făcut de Guvern în 2005

Conducerile celor cinci SIF-uri susţin că desfiinţarea pragului de deţinere este o chestiune deosebit de complexă, cu implicaţii majore şi, ca atare, trebuie tratată cu multă prudenţă. Aceştia se tem că iniţiativa nu va corecta abuzul făcut de Guvern în anul 2005, prin stabilirea arbitrară a pragului.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat Crişana", a declarat, ieri, că nu este surprins de sprijinul acordat de către senatori celor care doresc ridicarea pragului de deţinere de la 1%.

"Demersul de azi (n.r. ieri) poate fi interpretat şi ca o încercare tardivă a contestatarilor AGA din aprilie de a intra în legalitate, dar ea nu schimbă esenţa lucrurilor. Problematica desfiinţării pragului de deţinere este o chestiune deosebit de complexă, cu implicaţii majore şi, ca atare, trebuie tratată cu multă prudenţă", a explicat domnul Cuzman, subliniind că "SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv şi trebuie să fie protejate împotriva unor preluări ostile, care le-ar putea schimba caracterul".

De cealaltă parte, Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", spune că propunerea Parlamentului ar trebui să vizeze numai anularea ordonanţei 41, deoarece modificarea legii 297 nu este o soluţie, cât timp nu se îndreaptă abuzul făcut de Guvern în 2005, când executivul a stabilit arbitrar un prag de deţinere la SIF-uri.

"Dacă iniţiativa s-ar fi aplicat numai pentru punctul 1, aş fi felicitat-o, dar din păcate fac aceleaşi greşeli ca în 2005, socotindu-ne societăţi comerciale", spune Fercală, fiind de părere că iniţiativa legislativă nu este decît o manipulare a pieţei, stimulând astfel artificial creşterea cotaţiilor SIF-urilor.

Şi Petre Pavel Szel, şeful SIF "Muntenia" susţine părerea domnului Fercală, descriind amestecarea Parlamentului în "treburile unor societăţi private ca fiind un gest deplasat".

Costel Ceocea, Preşedintele SIF2 "Moldova", este mai optimist însă, fiind de părere că iniţiativa are în vedere corectarea ordonanţei din 2005.

"Din această perspectivă, iniţiativa este corectă", afirmă domnul Ceocea.

Pe de altă parte, Tudor Ciurezu, Vicepreşedintele SIF5 "Oltenia", susţine că toţi acţionarii ar trebui să fie pe picior de egalitate.

"O lege, fie bună, fie rea, trebuie să fie respectată cu prioritate", spune Ciurezu, fiind de părere că în curând se va dovedi că nu pragul este un impediment în interesul acţionarilor faţă de SIF-uri, ci economia şi conjunctura internaţională.

"După mine, eliminarea totală a pragului reprezintă un pericol pentru existenţa SIF-urilor, pentru că acţionarii minoritari ar putea ajunge la cârma lor, putând astfel să facă ce vor ei mai departe cu ele", a conchis domnia sa.

Brokerii susţin eliminarea pragului

Răzvan Paşol, preşedintele casei de brokeraj "Intercapital Invest", crede că eliminarea pragului de deţinere este o idee bună şi speră că se va realiza.

"Mai departe de atât, nu pot face nicio estimare, pentru că evoluţia acţiunilor SIF va depinde atât de conjunctura externă, cât şi de factori economici, nu numai de această decizie. Eliminarea pragului este un proces complex, nimeni nu poate ştii ce se va întâmpla în viitor", consideră domnul Paşol.

Florin Ilie, şeful departamentului de analiză de la ING Bank, ne-a spus că erau aşteptări în piaţă referitoare la o astfel de iniţiativă încă de câteva luni de zile.

"Intenţii bune au mai existat, însă nu s-au concretizat. Singura incertitudine rămâne acum orizontul de timp până când se vor concretiza, dar sperăm că va fi în curând", a mai adăugat domnul Ilie.

Pe de altă parte, Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", crede că iniţiativă va fi prima care va avea un efect pe termen lung asupra pieţei.

"Îmi place că, în ciuda opiniilor precendente, această iniţiativă dă nişte argumente solide. Intrăm într-o formă de normalitate, în care acţionarii vor putea să-şi stabilească criteriile de management în funcţie de propriile lor dorinţe, nu de ale conducătorilor", spune Chişu.

Potrivit domniei sale, "se va elimina astfel ideea falsă care spune că ele o să fie preluate ostil de către acţionari, vehiculată doar de cei care au interes ca să nu se schimbe actuala conducere".

Cum eliminarea pragului ar putea fi discutată în plenul Parlamentului abia în septembrie, după vacanţa parlamentară, pentru moment, proiectul legislativ nu face decât să asigure o vară incendiară pentru inves­titorii în acţiuni SIF.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. numai asa vor reveni investitorii straini .

    Asa se vor schimba baronii actuali cu Chelu, Ristea Priboi si altii de teapa lor. Farmache este sustinut de ei si lupta sa le predea SIF-urile. Ce a sustinut el in 1999? Minte ca de obicei. Cresterea pragului este inceputul sfirsitului. Se desavarseste opera inceputa de Emil Constantinescu si turnatorul Ulm Spineanu Asa se vor politiza SIF_urile si se suge lichididatile.

    Propunerea legislativa, ca si precedenta imixtiune, este o eroare. Actionarii sunt singurii care au dreptul si posibilitatea de a face modificari asupra pragului. Initierea unei masuri care sa limiteze sau sa impuna schimbari dorite de actionari reprezinta grave erori juridice, singurul lucru evident fiind masura redusa a intelegerii economiei de piata, a dreptului de asociere si a libertatii intreprinzatorilor. Orice lege abuziva, care intervine in viata unei companii, reprezinta o imixtiune si singura actiune legala reprezinta abrogarea ei prin apelul la neconstitutionalitate. Masurile politice sau administratice nu fac decit sa genereze conflict.

    este de dorit sa nu se ridice pragul , decat dupa ce se listeaza la bvb societatile din portofoliile sif urilor, pentru a le sti valoarea, altfel doar schimbam baronii si le vindem averi mari pe nimic

    30% din actionariatul SIF e compus din nerzidenti. Deci ce investitori strani se asteapta. Si CE sa faca investitorii la un SIF. Disparitia pragului nu poate sa ridice pretul actiunilor, capitalul fiind imens (numai 1%inseamna aprox. 400 mld.) cati investitori au atatia bani ca sa se bata pe o pozitie de control? Initiativa are in spate interesele distructive ale celor vizati de prag - Chelu. Cine vrea sa ii faca jocul, macar sa se vanda scump, el a cumparat cand pretul era 300 lei vechi. Ar trebui sa se faca o verificare serioasa in privinta acestei "initiative".

    SIF-urile au fost si sant administrate numai in interesul conduceriii si a salariatilor.Argument simplu: raportul dintre cheltuielile cu salarile raportate pentru 2008 si sumele repartizate pentru dividende 2008 .

    Priviti bugetele de venituri si cheltuieli aprobate pt.2009 in forma propusa de administratori si veti observa ca profiturile bugetate sant la nivel de 2\3 din dividendele ce le vor incasa de la BCR si BRD( fara efort si fara cheltuieli ) Veniturile din vanzarile de participatii (vezi Automobile Craiova,Bancpost etc.) care sigur erau intr-o faza avansata de negociere nu au fost prevazute in BVC. De ce oare???!!!Desfiintarea pragului e singura masura corecta pentru a da posibilitate celor ce investesc sa decida cine le administreaza afacerea, cu ce costuri ,nivelul profitului de relizat si destinatia lui! Totul este de bun simt , nu tin amenintarile administratorilor de" preluare ostila" de catre" rauvoitori", din pacate SIF-urile sant deja preluate ostil de catre ADMINISTRATORI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb