Senatorii PSD solicită demiterea lui Gheorghe Flutur

Eli Roman
Ziarul BURSA #Politică / 7 aprilie 2005

Senatorii PSD solicită prin moţiunea simplă "Agricultura - în pragul demarării declinului", demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Cei 38 de semnatari ai moţiunii consideră că reintroducerea cupoanelor, care s-au dovedit ineficiente în perioada 1997-2000, va aduce grave prejudicii agriculturii. "Şansa de a obţine doi ani la rînd, 2004-2005, producţii agricole bune este pusă serios sub semnul întrebării, prin schimbarea fără nici un fundament credibil, a politicii de subvenţionare a producătorilor agricoli", se arată în textul moţiunii.

Fostul ministru al agriculturii, Ilie Sîrbu, consideră că nu trebuie făcut încă un sacrificiu pe spatele ţăranului, care la ora actuală este debusolat şi nemulţumit.

Mecanismul adoptat de Guvern este calificat drept greoi (au fost tipărite 70 de milioane de cupoane, cu o greutate de 140 de tone), birocratic, pentru că trebuie întocmită cererea de acordare a cupoanelor, şi costisitor, deoarece s-au cheltuit 63 de miliarde de lei (tipărire, transport, ştampile).

Agenţii economici furnizori de input-uri şi-au modificat comportamentul din cauza timpului de decontare al cupoanelor. "Acest comportament al agenţilor economici poate fi constatat în cazul îngrăşămintelor, unde preţul unui sac a crescut în ultima perioadă de la 450.000 la 600.000 lei", ne-a declarat Petru Daea, fost ministru al Agriculturii, în prezent senator de Mehedinţi.

Senatorii PSD mai solicită renunţarea la sistemul de acordare a subvenţiilor prin bonuri valorice şi reintroducerea mecanismului de acordare a sprijinului sub formă de bani, conform celui practicat în Uniunea Europeană, reexaminarea şi găsirea soluţiilor pentru subvenţionarea, încă din această primăvară, a suprafeţelor cultivate cu porumb, ovăz şi plante de nutreţ, inclusiv a unor lucrări ce se efectuează pe pajiştile naturale. Decizia guvernului de a elimina subvenţia pentru porumb, ovăz şi plante furajere afectează circa trei milioane de cultivatori. O altă solicitare a iniţiatorilor moţiunii o reprezintă informarea urgentă şi, apoi, cu caracter permanent, în totală transparenţă, a întregii opinii publice, cu precădere a celei din spaţiul rural, asupra situaţiei la zi în acordarea sprijinului financiar către toate categoriile de producători agricoli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb