Senatorii români au cerut sprijinul omologilor germani pentru refacerea sistemului de irigaţii la nivel naţional, dar şi pentru implementarea Strategiei Dunării, în cadrul unei întâlniri avute ieri de membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a Senatului cu delegaţia Comisiei pentru alimentaţie, agricultură şi protecţia consumatorului din Bundestag-ul german. Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Senat, Tiberiu Prodan, a vorbit despre problemele pe care le întâmpină agricultura românească, datorate, în special, fărâmiţării suprafeţelor agricole, despre proiectele pe care România le are în vedere pentru a rezolva aceste probleme şi pentru practicarea, la scară largă, a unei agriculturi intensive, se arată într-un comunicat al Comisiei.
De asemenea, partea română şi-a arătat interesul pentru conservarea bazelor de date, pentru refacerea sistemului de irigaţii la nivel naţional şi pentru o colaborare cu partenerii germani în acest sens. Un alt proiect pentru care partea română a cerut sprijinul Germaniei a fost implementarea Strategiei Dunării, care va crea multe oportunităţi de dezvoltare regională şi de modernizare a infrastructurii, inclusiv în domeniul agriculturii.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, senatorul Vasile Nedelcu, a fost interesat să afle poziţia Germaniei privind viitorul Politicii Agricole Comune şi sistemul de plăţi directe pentru susţinerea fermierilor, iar senatorul Gheorghe David, secretar al Biroului Permanent al Senatului, a adus în discuţie problema cercetării în domeniul agriculturii, propunând intensificarea cooperării dintre centrele universitare de profil din România şi Germania. Aces-ta a dat exemplul Institutului pentru Agricultură Durabilă şi Siguranţă Alimentară din Timişoara, care asigură cercetarea pentru partea de vest a ţării şi pentru care realizarea unui schimb de experienţă cu partea germană, ar fi deosebit de util, în special în vederea obţinerii punc-tajului necesar pentru accesarea de fonduri europene, începând cu anul 2014. În acest sens, partea română a adresat delegaţiei germane invitaţia de a vizita institutul din Timişoara.