Senatorul Funar cere ministrului Educaţiei să rezilieze asocierea dintre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi "Polus" Cluj-Napoca

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Politică / 30 iulie 2006

Senatorul Gheorghe Funar solicită Ministrului Educaţiei să solicite contractul de cooperare dintre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca şi firma "Polus" şi să dispună Corpului său de Control să verifice ilegalităţile săvârşite de conducerea universităţii prin înstrăinarea către această societate a 35 hectare de teren aparţinând domeniului public. Domnia sa mai cere ministrului Mihail Hărdău să ordone rezilierea de îndată a contractului de cooperare dintre USAMV Cluj-Napoca şi "Polus". "În caz contrar, pe zi ce trece, firma < Polus > are şansa să execute lucrări de construcţii, în incinta Universităţii şi pe terenul de la < Şapca Verde >", a căror valoare de sute de mii sau milioane de euro urmează să fie suportată şi restituită de către universitate. Altfel < Polus > va trece la executarea silită a celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din Transilvania", arată domnia sa într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Gheorghe Funar susţine că preluarea de către "Polus" a unui teren al universităţii de 35 de hectare situat în zona "Şapca Verde" din Cluj-Napoca este o "megaescrocherie" pentru că a fost înstrăinat ilegal şi gratuit deşi valoarea sa de piaţă este de 50-70 milioane de euro. Domnia sa a adăugat: "Am depus o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie, în atenţia domnului preşedinte Daniel Morar, iar în ziua de 19 iulie a.c. am fost invitat la DNA, unde timp de patru ore am prezentat o mulţime de informaţii şi documente legate de acest jaf. Sunt sigur că ministrul educaţiei nici nu a fost informat de către rectorul USAMV Cluj-Napoca despre faptul că între conducerea USAMV Cluj-Napoca şi patronul firmei Polus, domnul Pas-zkany Arpad Zoltan, s-a încheiat, la sfârşitul anului trecut, în preajma Crăciunului, un con-tract de cooperare, în defa-voarea universităţii".

Domnia sa afirmă că acest contract de cooperare recunoaşte, contrar prevederilor legale şi hotărârilor judecătoreşti irevocabile, dreptul de proprietate al firmei "Polus" asupra terenului de la "Şapca Verde". Tot-odată, universitatea renunţă la dreptul de judecată şi la dreptul de acţiune în legătură cu acest teren, inclusiv la despăgubirile pentru câmpurile experimentale distruse anul trecut de către "Polus". Domnul Funar mai spune că, în vara anului trecut, a fost efectuată o expertiză judiciară asupra terenului de la "Şapca Verde" de către domnul inginer Florin Popa, care a evaluat suprafaţa respectivă la 10 milioane euro, respectiv 29,44 euro/ mp, în condiţiile în care preţul pe piaţa imobiliară a terenurilor din zona respectivă era cuprins între 150 şi 200 euro/mp.

Senatorul mai susţine că "Polus" a virat doar 1 milion de euro în conturile USAMV Cluj-Napoca şi a început lucrările pentru construirea unui complex comercial şi a altor imobile pe terenul de la "Şapca Verde", precum şi a unei clădiri în incinta USAMV, evaluată la 3 milioane euro. Societatea a promis că va da, peste câţiva ani, universităţii acţiuni în valoare de 4 milioane euro la centrul comercial Polus, dar imediat USAMV s-a angajat că va vinde acţiunile respective la firma "Iris", asociata firmei "Polus".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb