Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu solicită declanşarea unor anchete de către toate instituţiile statului vizavi de felul cum se acordă drepturile de autor, fiind indignat de faptul că artişti foarte mari ajung să primească sume ridicole din partea organizaţiilor care gestionează aceste fonduri.
Într-un comunicat postat pe site-ul personal, senatorul îşi manifestă revolta faţă de situaţia existentă, apreciind că, în cel mai scurt timp, trebuie să apară o nouă lege a drepturilor de autor: "În ciuda intensei lor prezente pe micile ecrane sau la posturile de radio, cei mai importanţi artişti ai României beneficiază de sume infime, de batjocură, reprezentând drepturile de autor. Şi asta se întâmplă în ciuda faptului că anual, totalul sumei colectate de mai multe ONG-uri, acreditate în acest sens, se ridică la colosală suma de 100 de milioane euro. Sunt bani pe care îi plătesc toate televiziunile, posturile de radio, societăţile de cablu, hotelurile, pensiunile, restaurantele, barurile, discotecile, taximetrele etc. Pentru multe asemenea instituţii, care au venituri mici, plata drepturilor de autor reprezintă o grea povară. Şi, în ciuda acestui uriaş efort financiar, în ciuda sumelor substanţiale care sunt colectate, marii artişti ai României ajung să primească anual sume ridicole din ceea ce li se cuvine de drept. Cu titlu de exemplu consemnez faptul că, la capătul unui întreg an, Florin Piersic a primit 6.035de lei, Mişu Fotino - 2.182 lei, Maia Morgenstern - 834 lei, Ion Lucian -169 lei. În total, cei patru mari artişti, în ciuda faptului că opera lor a fost extrem de prezentă pe marile televiziuni şi la cele mai importante posturi de radio, au primit de la Credidam, ca să dau un singur exemplu de ONG colector, infimul procent de 0,02%. Pentru a se înţelege mai bine aberaţia la care s-a ajuns, dacă nu cumva avem de-a face cu un grup criminal organizat căruia marii artişti îi cad victimă, voi pune în antiteza un alt exemplu. Patru membri ai formaţiei Voltaj au încasat, în aceeaşi perioadă de referinţă, nu 9.229 lei cât au primit cei patru artişti nominalizaţi mai sus, ci 2.189.479 lei, reprezentând din total nu 0,02%, ci 6,34%. Este evident că asistăm la o gravă anomalie. Este de asemenea evident că are loc o contabilizare trucată, într-un mod mai mult sau mai puţin sofisticat, a drepturilor cuvenite artiştilor. Şi este la fel de evident că există ONG-uri şi persoane care se înfrupta, în mod constant şi substanţial, fără să aibă dreptul, din tortul reprezentat de drepturile de autor. Solicit declanşarea unor anchete de către toate instituţiile abilitate ale statului, începând cu ORDA şi terminând cu Parchetul General. Afirm de asemenea că se impune de urgenţă schimbarea Legii drepturilor de autor, precum şi a normelor de aplicare ale acesteia, astfel încât, în viitor, să fie prevenită perpetuarea acestei situaţii. Să punem împreună capăt jefuirii marilor artişti ai ţării".
Problema drepturilor de autor a fost abordată săptămâna trecută şi de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care a declarat, răspunzând unor zvonuri, că reducerea diferenţelor în ceea ce priveşte baza de pensii pentru diferite activităţi prestate, asumată în scrisoarea transmisă FMI, implică scăderea contribuţiei de asigurări sociale şi nu se bazează pe creşterea fiscalităţii în cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) şi al veniturilor obţinute din drepturi de autor.