Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a devenit, ieri, al doilea om în stat, după ce a fost ales cu 88 voturi "pentru" şi 16 "împotrivă", în funcţia de preşedinte al Senatului. Conform Constituţiei, în cazul în care preşedintele României se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul suspendării sale din funcţie, atribuţiile preşedintelui ţării sunt preluate de preşedintele Senatului.
"O construcţie politică ce părea imposibilă pentru mulţi, îşi începe astăzi o nouă etapă! Felicitări domnului Nicolae Ionel Ciucă pentru alegerea în funcţia de Preşedinte al Senatului. Este locul din care poţi fi cu adevărat în slujba poporului tău! Cei care au lucrat cu premierul Ciucă au avut doar cuvinte de laudă la adresa domniei sale. Una dintre primele întâlniri a avut loc la grupul senatorial PSD. S-a discutat despre priorităţi şi spirit de echipă", a afirmat, după vot, senatorul social-democrat Robert Cazanciuc.
În schimb, liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, consideră că prin alegerea liderului PNL, Nicolae Ciucă, în funcţia de preşedinte al Senatului a avut loc o înlocuire a conducerii civile cu una militară.
"Astăzi am asistat la o înlocuire a conducerii civile cu una militară în Senat. Dacă domnul Ciucă va face la Senat ceea ce a făcut la Guvernul României, soarta Senatului este pecetluită, pentru că domnul Ciucă vine la Senat după ce a lăsat România în bucăţi. A plecat de la Guvern pe timp de grevă, după ce timp de trei săptămâni a ţinut profesorii în stradă, a plecat de la Guvern lăsând o gaură de 30 de miliarde pe care nu ştia nici măcar să o cuantifice acum câteva zile; a plecat de la Guvern lăsând României pensiile speciale întărite, apărate, protejate cu mare atenţie, inclusiv cei 18.000 de lei ai lui. Este omul care nu a respectat instituţia Senatului, refuzând cu obstinaţie să explice, în faţa Senatului, cum îşi permite Guvernul condus de el să protejeze pensiile speciale. (...) A cauţionat doi miniştri, Cîmpeanu şi Deca, cei care au venit cu această pseudo-reformă care protejează plagiatorii. Să nu uităm că este premierul care a fost protejat, cu atenţie, de Justiţie, în ceea ce priveşte dosarul de plagiat al domnului dr. Ciucă. (...) Vine trimis de PNL la Senat, acolo unde PNL îşi trimite toate eşecurile, aşa cum am văzut în ultimii ani. Toate aceste derapaje, cum a fost azi în plenul Senatului, când dezbaterea a fost refuzată de milităria promovată de domnul Ciucă şi doamna Gorghiu, ne-a împiedicat să facem cetăţenii să afle cine de fapt va ocupa a doua poziţie în stat", a declarat Radu Mihail.
De altfel, senatoirii USR au propus-o pentru funcţia de preşedinte al Senatului pe Anca Dragu, care a ocupat funcţia respectivă în timpul coabitării PNL cu USR la guvernare, sub conducerea fostului premier Florin Cîţu.
Imediat după votul de ieri, Anca Dragu a spus: "După un vot în bloc al PNL- PSD - UDMR, domnul Ciucă, fostul premier al României, este actualul preşedinte al Senatului. Pentru că a dus economia în zid, a creat o gaură bugetară de 20 de miliarde lei şi datorie publică de peste 50% din PIB ce va fi plătită de copiii noştri, pentru că ratăm miliarde de euro din PNRR, avem o inflaţie galopantă şi a scos sindicatele în stradă, domnul Ciucă este înscăunat la conducerea Senatului".
Anca Dragu consideră că senatorii PSD au fost de acord cu alegerea lui Nicolae Ciucă în funcţia de preşedinte al Senatului, deoarece în ultimul an, sun conducerea actualului lider liberal, PNL a pierdut 5 puncte procentuale din intenţia de vot şi este perceput ca o anexă a formaţiunii politice social-democrate.