Sentix: Germania împiedică redresarea economică a zonei euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Companii / 5 martie

Grafic sentix-mar24

Grafic sentix-mar24

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a crescut uşor peste aşteptări în martie 2024, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a urcat până la -10,5 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2023, de la -12,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 1,5 puncte, până la -18,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -2,3 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -5,5 puncte.

A cincea creştere consecutivă a indicelui încrederii investitorilor nu este suficientă pentru "a vorbi de o revigorare tipică de primăvară", după cum se arată în raport, în condiţiile în care "Germania împiedică redresarea".

În opinia investitorilor, politica BCE este prea restrictivă, pe fondul dobânzilor de politică monetară prea mari. În acelaşi timp, "investitorii nu sunt îngrijoraţi de inflaţie şi îşi păstrează încrederea în ceea ce priveşte piaţa obligaţiunilor".

Pe fondul îmbunătăţirii aşteptărilor la nivel global, Germania a fost menţinută în categoria "recesiune". Statele Unite şi Japonia au fost menţinute în categoria "redresare", în timp ce zona euro a fost menţinută în categoria "declin".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o nouă scădere, cu 0,8 puncte, până la -27,9 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2023. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 1,2 puncte, până la -40,5 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2020, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 0,3 puncte, până la -14,3 puncte.

"Economia germană se transformă din ce în ce mai mult într-un tren economic fantomă", după cum subliniază analiştii de la Sentix, care mai susţin că "este tot mai evident că politica economică extraordinară, din păcate nereuşită, împiedică o redresarea adevărată în inima Europei".

Dincolo de Ocean, "creşterea indicelui încrederii din SUA reflectă mai puţin robusteţea economiei, fiind determinată mai ales de creşterea burselor de valori". Indicele condiţiilor curente a crescut cu 4,2 puncte, până la 29,5 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022. Indicele agregat al încrederii a crescut până la 16,9 puncte, de la 12,1 puncte, pe fondul creşterii indicelui aşteptărilor până la 5 puncte, de la -0,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut în luna martie 2024 cu 6,3 puncte, până la 13 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 15,8 puncte, de la 10,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 7 puncte, până la 10,3 puncte.

Economia Japoniei a rămas în categoria "redresare", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut cu 0,7 puncte, până la 12,5 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor cu 2,5 puncte, până la 10,5 puncte, şi a unei scăderi de 4 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 14,5 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 3,9 puncte, până la -11,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022. Indicele situaţiei curente a crescut până la -18,8 puncte, de la -23,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -4,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -7,3 puncte.

Situaţia economiei Elveţiei s-a îmbunătăţit în martie 2024, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la 11,8 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, de la 4,1 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a crescut până la 15,3 puncte, de la 12 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 12 puncte, până la 8,5 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a crescut până la -10,5 puncte, de la -12,6 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la un punct, de la -2,8 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut cu 0,7 puncte, până la -21,3 puncte.

America Latină a trecut în categoria "stabilizare" pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -2,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -5,7 puncte, în condiţiile creşterii cu 3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -8,8 puncte şi a creşterii indicelui aşteptărilor cu 3,3 puncte, până la 3,8 puncte.

Pe fondul unui regim economic caracterizat de o tendinţă pozitivă, indicele agregat al încrederii la nivelul economiei globale a înregistrat o creştere de 4,6 puncte, până la 6,6 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 5,5 puncte, de la 0,9 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 4,5 puncte, până la 7,7 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna martie 2024 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.267 de investitori, dintre care 246 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Germania daca s-ar ocupa de propriile probleme economice,

    si nu de inarmare si razboi,poate Europa ar avea o sansa de redresare economica,

    asa insa,vremuri naspa n-e asteapta  

    1. Lasati problemele Germaniei in seama nemtilor ; nu mai muriti de grija lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb