Fostul director al companiei braşovene Carfil SA, Dan Tache, ocupă de la finele anului trecut poziţia de director general al Romarm. Acesta ne-a declarat, ieri, că încearcă să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să separe sectorul civil de cel militar din cadrul companiei braşovene. "A fost deja dat acordul administratorilor filialei, urmează să obţinem şi acordul administratorilor Romarm, după care vom trimite proiectul la Ministerul Economiei. Nu ştim exact cât va dura, cert este că avem deja o Hotărâre de Consiliu Judeţean prin care instituţia este de acord cu crearea unui parc industrial pe structura părţii civile a Carfil Braşov", a spus Tache.
Activele pe care ar urma să se construiască parcul au fost construite înainte de 1989, pentru sectorul de producţie civilă, în prezent fiind dezafectate în totalitate. Actualul parc industrial administrat de CJ Braşov la Carfil are 18.700 mp, din care 11.000 mp reprezintă spaţii de producţie şi birouri, al cărui unic acţionar este Consiliul Judeţean Braşov. În prezent, activele parcului sunt închiriate în proporţie de peste 85% unui număr de 43 de societăţi comerciale, care desfăşoară activităţi diverse de producţie şi servicii, având peste 500 de salariaţi. Întreg Parcul Industrial Carfil a fost înfiinţat, în 2003, prin preluarea de către CJ Braşov ale unor active de Romarm, pe care aceasta nu le mai utiliza.
Spaţiul poate fi reintrodus în circuitul economic ţinând cont că este racordat la utilităţi, dar este şi foarte aproape de centura Braşovului. Ministerul Economiei a luat această măsură de a transforma ce a mai rămas din vechile fabrici în parcuri industriale tocmai pentru ca terenurile acestora să nu devină ţinta speculanţilor imobiliari sau să rămână pârloagă, cum se întâmplă acum cu zeci de hectare aflate chiar în mijlocul Braşovului.
De altfel, Tache a fost unul dintre iniţiatorii acestui proiect încă din urmă cu câţiva ani, mai ales că partea de producţie civilă producea pierderi filialei Romarm. Partea de producţie civilă a companiei nu mai există de multă vreme. Odată cu încetarea contractelor cu Dacia, Oltcit, Tractorul Braşov şi Roman Braşov, pentru care se produceau filtre şi carburatoare, întreaga activitate s-a concentrat pe partea de producţie militară. Partea civilă a rămas concentrată în turnătoria "de tristă amintire", în care s-au investit peste 30 de milioane de dolari la începutul anilor 2000 şi care nu a fost pusă în funcţiune niciodată, aceasta aducând pierderi lunare de un milion de lei.
• Nu se renunţă la uzinele din Făgăraş şi Victoria
În urmă cu doi ani, conducerea PDL-UNPR a Romarm anunţa că va renunţa la trei companii din judeţul Braşov - Uzina de Produse Speciale Făgăraş, Fabrica de Pulberi Făgăraş şi Pirochim Victoria. Odată cu numirea unei noi conduceri la Romarm, însă, această decizie nu mai este de actualitate. "Suntem în curs de realizare a unei strategii în ceea ce priveşte domeniul de apărare, iar până acând nu o vom realiza nu vom lua nicio decizie în ceea ce priveşte renunţarea la o filială sau alta", a mai spus Tache.
• Arestări la Uzina Mecanică Sadu
Opt persoane din conducerea Uzinei Mecanice Sadu, în frunte cu directorul general, se află în arestul IPJ Gorj, după ce din unitate au fost sustrase gloanţe folosite pentru mitraliere. Printre reţinuţi se numără şi o parte din angajaţii Serviciului de Pază ai Uzinei pe motiv că aceştia ar fi susţinut activitatea de sustragere a armamentului.
Au fost sustrase aproximativ 700 de gloanţe şi 3 kilograme de mercur. Pe piaţa neagră, un kilogram de mercur ajunge la 1.000 de euro, iar un glonţ între unu şi doi euro.
Muniţia era vândută la kilogram, astfel că numai în ultima săptămână anchetatorii spun ca au fost vândute şapte kilograme. Muniţia era scoasă din unitate de un angajat, ajutat de un paznic.
Dan Tache spune că deocamdată nu cunoaşte foarte multe detalii despre ancheta care se află în curs. "De mâine (n. red. - azi) voi fi prezent la Sadu pentru a vedea despre ce este vorba", a spus sursa citată.
Uzina Mecanică Sadu, filială Romarm, produce muniţie de infanterie, calibru Est şi NATO, arme de infanterie şi elemente pirotehnice.