Serbia alege relaţia cu China pentru a dezvolta economia, în ciuda campaniei de avertizare din partea SUA

F.A.
Internaţional / 4 septembrie 2020

Serbia alege relaţia cu China pentru a dezvolta economia, în ciuda campaniei de avertizare din partea SUA

În timp ce Serbia aspiră să adere la Uniunea Europeană, aceasta a făcut un mare pas către China, cel mai important concurent economic şi geo-politic al UE şi al Statelor Unite, pentru a contribui la dezvoltarea infrastructurii sale, a sectoarelor energetice şi tehnologice.

China a oferit împrumuturi neperformante de miliarde de euro pentru infrastructură şi dezvoltare energetică în Serbia. De asemenea, aceasta îşi continuă planul pentru un "drum digital al mătăsii" - conectivitatea telecomunicaţiilor - în care Serbia ar fi o tară cheie din Europa.

Într-o vizită efectuată în Slovenia, Pompeo a declarat că prin lansarea propriei reţele 5G, fosta republică iugoslavă şi statul membru UE şi NATO a obţinut protecţie împotriva impulsului Chinei "de a controla oamenii şi informaţiile".

Administraţia preşedintelui Donald Trump a încercat să-i convingă pe aliaţii săi din Europa şi Asia să se ferească de spionajul chinez în proprietatea industrială şi intelectuală şi să împiedice folosirea echipamentelor fabricate de chinezi din reţelele lor tehnologice şi accesul la informaţii sensibile despre cetăţeni şi întreprinderi.

Huawei, gigantul chinez al echipamentelor de telecomunicaţii, neagă că ar spiona pentru autorităţile chineze şi spune că Statele Unite vor să îi împiedice creşterea deoarece nicio companie americană nu oferă aceeaşi tehnologie la un preţ competitiv.

Serbia a semnat două acorduri fără caracter obligatoriu cu Huawei în 2017 - unul privind parteneriatul strategic în dezvoltarea internetului de bandă largă, celălalt privind un proiect de "oraşe inteligente" care include colectarea, stocarea şi gestionarea datelor.

HUAWEI AJUNGE ÎN SERBIA PENTRU A RĂMÂNE PE TERMEN LUNG

Ministrul Comerţului Rasim Ljajic a declarat anul trecut că compania de stat Telekom Srbija colaborează cu Huawei la un proiect de 150 de milioane de euro (177,48 milioane de dolari) pentru înfiinţarea internetului de bandă largă de mare viteză în ţara balcanică de şapte milioane de locuitori.

În ceea ce priveşte o reţea 5G de ultimă generaţie, un sector în care Huawei are o poziţie dominantă pe piaţă, Irini Reljin, ministrul adjunct al comerţului şi telecomunicaţiilor din Serbia, a declarat că Belgradul intenţionează să lanseze licitaţii pentru frecvenţe până la începutul anului 2021.

"Noi (...) aderăm la procedurile de achiziţii publice şi reglementările UE care stipulează că trebuie să avem neutralitate tehnologică care va garanta tuturor operatorilor dreptul de a achiziţiona echipamente ale oricărui producător", a declarat Reljin pentru Reuters.

Huawei este însă implicată şi într-un proiect cu Ministerul de Interne al Serbiei care presupune instalarea a peste 1.100 de camere de supraveghere la un cost care nu a fost făcut public, pentru sistemul de supraveghere a traficului şi a criminalităţii din Belgrad.

Reljin a declarat că bazele de date sârbeşti sunt sigure împotriva interferenţelor externe. "Pentru noi, siguranţa datelor este aceeaşi, indiferent de tehnologie şi de generaţia acesteia, astfel încât, pentru moment, suntem în deplină conformitate cu reglementările UE."

"Huawei a sosit în Serbia pentru a rămâne aici mult timp", a declarat reporterilor Nenad Popovic, ministrul sârb pentru dezvoltare tehnologică, în luna mai.

În martie, oficialii sârbi, ambasadorul Chinei la Belgrad şi reprezentanţii Huawei au deschis un centru de stocare a datelor în oraşul Kragujevac, al patrulea ca mărime din Serbia.

(c)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. serbia nu vrea sa fie colonie?

    1. vrea sa fie o colonie a chinei?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb