Serbia vrea neapărat în AGRI

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iunie 2011

Preşedinţii Azerbaidjanului şi Serbiei au discutat despre proiecte de infrastructură energetică, în special exportul de gaze, informează news.az. Cu această ocazie, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a primit cu bucurie dorinţa Serbiei de a se alătura proiectului AGRI, un gauoduct care a fost conceput să aducă gazul azer în Europa prin Georgia, România şi Ungaria, peste Marea Neagră (transport în stare lichefiată).

Preşedintele Serbiei Boris Tadic a spus: "Georgia, România şi Azerbaidjan lucrează la un proiect important în sectorul energetic. Sperăm ca Ungaria să se alăture AGRI în viitorul apropiat şi sper ca acest interconector să devină realitate în câţiva ani. Serbia are un interes strategic în acest proiect, motiv pentru care vrem să ne implicăm în AGRI. Serbia doreşte diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, iar Azerbaidjanul este cel mai promiţător partener în acest sens".

Domnia sa a mai adăugat că gazul a devenit mult mai important pentru sectorul energetic european, pentru care centralele nucleare nu mai sunt o prioritate după accidentul de la Fukushima.

Ilham Aliyev a ţinut să menţioneze că Azerbaidjanul are un interes foarte mare în valorificarea bogatelor sale resurse de petrol şi gaze pe pieţe noi şi a menţionat că, în prezent, rezervele dovedite de gaze sunt de 2,2 trilioane mc: "Aceste date sunt modeste. Prognoza indică resurse cel puţin duble, care vor aproviziona Europa şi alte pieţe timp de 100 de ani".

AGRI va transporta gazele din Azerbaidjan către Europa pe ruta Baku (Azerbaidjan) - Kulevi (Georgia) - Constanţa (România). Prima ţară care a aderat la proiect este Ungaria, interconectată cu România prin conducta Szeged - Arad. Ţările participante szusţin că AGRI poate fi realizat mai devreme decât gazoductul Nabucco (Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria). Azerbaidjanul este unui din furnizorii de bază şi pentru proiectul Nabucco. Potrivit estimărilor, AGRI va costa, în funcţie de capacitatea de transport, până la 4-5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb