SERGIU MANEA, BCR - DESPRE LEGEA INSOLVENŢEI PERSOANELOR FIZICE: "Există riscul să aplicăm o lege fără să o cunoaştem"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 martie 2017

"Există riscul să aplicăm o lege fără să o cunoaştem"

Există riscul să aplicăm o lege fără să o cunoaştem, fără să îi ştim normele de aplicare şi ce presupune procesul de insolvenţă pas cu pas, a spus, ieri, Sergiu Manea, CEO BCR, vorbind despre Legea insolvenţei persoanelor fizice.

În opinia domniei sale, este foarte important, absolut critic chiar, modul în care va fi aplicată această lege, care se află lşa cea de-a doua prorogare. "Aplicarea legii trebuie să ia în calcul un întreg ecosistem în care băncile şi clienţii trebuie să îşi asume obligaţii şi drepturi prin înţelegerea detaliată a normelor", a declarat preşedintele executiv al BCR, în cadrul unui seminar organizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Institutul Bancar Român (IBR).

Opinând că insolvenţa persoanelor fizice este un instrument necesar şi util şi subliniind că trebuie să fim atenţi la detalii, Sergiu Manea a mai spus: "În unele ţări, insolvenţa persoanelor fizice funcţionează foarte bine, în altele mai puţin. Eu cred că legea insolvenţei persoanelor fizice este un instrument necesar şi util, dar trebuie să fim atenţi, pentru că diavolul stă în detalii".

Aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice a fost amânată pentru a doua oară de Guvern, de data aceasta până la 1 august 2017, primul termen de prorogare fiind 1 ianuarie 2017. Reprezentanţii Executivului au motivat: "Amânarea cu încă şapte luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condiţiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înfiinţarea a 42 de comisii de insolvenţă la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar şi adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri să poată funcţiona, trebuie alocate resurse umane şi financiare. Mai exact, este nevoie de specialişti care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una şi trei luni".

Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplificate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare, a mai menţionat Guvernul.

Actul normativ de la finalul anului trecut, prin care aplicarea acestei legi a fost din nou prorogată, mai subliniază că, în cursul anului 2016, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri au luat mai multe măsuri care să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice: "A fost elaborat un Plan de acţiune comun care cuprinde măsurile legislative şi administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolvenţei persoanelor fizice. Potrivit acestui plan, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Comisiilor de insolvenţă (publicată în Monitorul Oficial în 22.01.2016). Ulterior, au fost des-emnate persoane responsabile în Comisia de insolvenţă la nivel central de către: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Justiţiei, iar Comisia este funcţională. La nivelul ANPC au fost elaborate mai multe documente necesare pentru pregătirea punerii în aplicare a legii, respectiv: criterii pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor şi ale familiilor lor; criterii generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil; formular de cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţă; procedura de lucru pentru Comisiile de insolvenţă. În plan legislativ, a fost elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Proiectul de Hotărâre de Guvern este în avizare interministerială, după ce a fost în consultare publică. Pentru Direcţia Insolvenţă din ANPC sunt prevăzute un număr de 314 posturi contractuale. În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pentru a putea demara procedurile iniţiale prevăzute de lege pentru anul 2016 urma să organizeze concursuri în vederea angajării pentru un număr de 68 de posturi, salariaţi cu statut de personal contractual, urmând ca, pentru anul 2017 să fie ocupate restul de 246 de posturi".

Deputatul PSD Ana Birchall, care a iniţiat şi promovat legea, a arătat în mai multe ocazii că motivul prorogării Legii dării în plată este unul nefundamentat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb