Evoluţia pieţei de capital din ţara noas-tră este marcată de modul în care cetăţenii se raportează la ea, de receptivitatea lor de a-şi modifica modul de păstrare a avuţiei personale şi de educaţia financiară, conform unui studiu prezentat în cadrul seminarului EU-COFILE 2019 de către Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte al Alpha Bank.
Domnia sa afirmă că, în funcţie de nivelul intermedierii financiare, se poate cuantifica şi bunăstarea economică reprezentată de PIB-ul per capita. Conform afirmaţiilor preşedintelui ARB, la un anumit nivel de intermediere financiară atingi un maxim de bunăstare economică. Iar pentru a realiza acest lucru este nevoie ca piaţa de capital să aibă un rol important în intermedierea financiară, aşa cum demonstrează modelul american în acest domeniu.
În opinia lui Sergiu Oprescu, după primirea statutului de piaţă emergentă de către ţara noastră, avem datoria să ne uităm la piaţa de capital românească şi să analizăm cum ne integrăm în fluxurile de capital de la nivel global. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de armonizarea mai multor factori, pornind de la educaţie, continuând cu piaţa muncii, cu modalitatea de impozitare şi cu felul în care înţelegem să folosim avuţia proprie.
În privinţa impozitării, dacă impozitarea muncii din ţara noastră se situea-ză în trendul european, problema care se ridică este dată de faptul că autorităţile de la noi impozitează foarte mult consumul, aproape 40%, spre deosebire de 28% în UE şi 27% în SUA.
Dacă vorbim despre impozitarea capitalului, in ţara noastră impozitele pe capital reprezinta 4.3% din PIB, fiind aproape jumatate din media UE si dublul nivelului din SUA.
Legat de muncă, o problemă apărută la nivelul ţării noastre va fi gradul crescut anual de îmbătrânire a populaţiei. Astfel, se preconizează ca, în anul 2050, o treime din populaţia ţării noastre să aibă vârsta peste 65 de ani, fapt care va pune o mare presiune asupra sistemului public de pensii. La această presiune va contribui şi faptul că, aşa cum reiese din studiul prezentat de preşedintele ARB, România conduce topul emigrării în Uniunea Europeană, cu 17,5 cetăţeni plecaţi la muncă în UE la 100 de locuitori.
Referitor la fenomenul migraţiei, Sergiu Oprescu a spus: "Mă îndoiesc că decidenţii politici se uită cu atenţie ca să înţeleagă care sunt cauzele, motivele şi pericolele fenomenului migraţiei forţei de muncă din România. Această migraţie trebuie reversată, trebuie oprită. Cert este că nu putem continua aşa la infinit, deoarece nu vom mai avea resurse pe piaţa de muncă. Pentru mine, emigrarea cetăţenilor este principala problemă, ce trebuie pusă pe agenda naţională, pentru că de fapt atacă esenţa naţiunii. Aş vrea să ştiu de ce pleacă aceşti oameni".
Legat de dezvoltarea pieţei de capital din ţara noastră, un rol important l-ar putea juca activele gospodăriilor populaţiei. Deşi românii sunt cei mai săraci cetăţeni ai Uniunii Europene, avuţia lor totală este de 2,3 ori mai mare decât Produsul Intern Brut (PIB). Avuţia totală în ţara noastră este de 229,7% din PIB, în timp ce în Zona Euro, avuţia cetăţenilor depăşeşte de 5 ori PIB-ul total al ţărilor respective.
Din păcate, spre deosebire de europeni şi americani, din totalul avuţiei private a gospodăriilor individuale, 76% este imobilizată active nefinanciare imobiliare, adică în locuinţe şi terenuri reprezentând 169,5% din valoarea PIB. O sumă foarte mare, care ar putea fi intermediată de piaţa de capital din ţara noastră, dacă ar exista o educaţie financiară solidă a cetăţenilor. În acest moment, doar 60,3% din valoarea PIB reprezintă valoarea activelor financiare deţinute de populaţia din ţara noastră, spre deosebire de 207,1% în Zona Euro şi 410,3% în SUA. Din totatul activelor financiare, doar aproximativ 26% din valoarea PIB sunt destinate pieţei de capital: 18,3% pentru par-ticipaţii, acţiuni şi fonduri de investiţii, 1,3% pentru asigurări, 5,3% pentru fondurile de pensii şi 0,9% pentru cumpărarea de obligaţiuni pe termen lung.
Sergiu Oprescu susţine că, pentru dezvoltarea pieţei de capital, ar trebui accelerarea investiţiilor în fondurile de pensii, deoarece acestea "sunt combustibilul care alimentează", respectiv piaţă în SUA, unde ponderea de pensii este de 125,7%. Totodată, ar trebui dezvoltate si celelalte componente ale sectorului financiar in afara de societatile care accepta depozite, adica banci. În acest moment, 72% din totalul activelor sectorului financiar aparţin băncilor, spre deosebire de zona euro UE şi SUA, unde acestea reprezintă 40% respectiv 20%.
1. absolut superb
(mesaj trimis de Biz în data de 01.11.2019, 10:03)
iata un sef de banca ce a rezolvat problemele bancii pe care o conduce, a rezolvat problemele bancilor din asociatia pe care o conduce, iar dupa ce anul trecut vorbea de digitalizare, omul asta e preocupat de migratie si de dezvoltarea pietei de capital prin investitii mai mari in fonduri de pensii..incet incet, nenea asta o sa fie preocupat de gaura din stratul de ozon, de balena albastra, de copiii din africa, ca asta trebuie sa faca un sef de subsidiara elena pe aici sau seful arebe. io zic sa ii ajute pe greci cu imensa sa experienta si uimitoarea inteligenta, care nu reusesc nici sa se apropie de narcisismul sau de talie planetara. doamne fereste, chiar nu gaseste un psiholog sa se opreasca inainte sa ajunga sa spuna ca e napoleon?!