SERVICE-URILE AUTO FAC APEL LA PREŞEDINTE ASSAI cere să nu fie promulgată legea Fondului de Garantare a Asiguraţilor

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 10 iulie 2015

ASSAI cere să nu fie promulgată legea Fondului de Garantare a Asiguraţilor

Service-urile auto se împotrivesc plafonării la 450.000 de lei a plăţilor pe care le poate face Fondul de garantare a asiguraţilor către un client cu poliţă RCA al unui asigurator aflat în faliment, astfel că i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea în acest sens, adoptată recent de deputaţi.

"Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis către Administraţia Prezidenţială un memoriu pentru a nu promulga legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor", se arată într-un comunicat, care mai precizează: "Această lege prevede plafonarea valorii despăgubirilor acordate de către fondul de garantare a asiguraţilor la 100.000 de euro, în condiţiile în care limita de despăgubire în cazul poliţelor RCA este de 5 milioane de euro. Faptul că poliţa RCA creşte substanţial în fiecare an, iar despăgubirile sunt diminuate şi plafonate cu complicitatea ASF şi prin decizia Parlamentului României, este o încă o dovadă că sistemul românesc de asigurări este unul bolnav şi nereformat.

Paradoxal, prin această lege ajung să fie din nou prejudiciaţi oameni nevinovaţi (ex: victimele maternităţii Giuleşti), precum şi instituţiile de stat (ex: CNADNR, Oltchim etc), faţă de care majoritatea parlamentară nu manifestă nici respect, nici responsabilitate".

Deşi iniţial, proiectul de lege a fost respins de Senatul României, acesta a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, forul decizional, în ultima zi din sesiunea parlamantară - 30 Iunie 2015.

Legea a fost criticată şi de asiguratori, care au spus că aceasta nu respectă Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto şi controlul obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi.

La nivel european, limitele de răspundere sunt de 1 milion euro pentru daune materiale şi 5 milioane pentru vătămări corporale şi daune morale. Astfel, în condiţiile plafonării despăgubirii, întreaga piaţă ar avea de suferit.

Surse din piaţa asiguratorilor ne-au spus, recent, că legea fondului de garantare a asiguraţilor este, practic, "copy-paste" după cea a fondului de garantare a depozitelor şi că nu ţine cont de specificul pieţei asigurărilor.

"Prin promulgarea acestui proiect de lege se întrunesc, practic, toate premisele necesare declanşării unui tun Bancorex în piaţa de asigurări, în dauna cetăţenilor români şi a bugetului Romaniei", precizează ASSAI: "Cele trei premise necesare declansării acestui mega-tun financiar sunt indeplinite:

a. O instituţie financiară deliberat devalizată;

b. Sprijinul şi protecţia acordate de instituţia de supraveghere financiară;

c. Suportul legislativ necesar pentru declanşarea acestui nou tun financiar".

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente - A.S.S.A.I. - este asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto din România şi are rolul de a proteja şi dezvolta industria auto românească.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb