Serviciile bancare alternative tentează tot mai mult, dar nu toate sunt de recomandat

Cristian Dogaru
Bănci-Asigurări / 25 martie 2019

Serviciile bancare alternative tentează tot mai mult, dar nu toate sunt de recomandat

Citeam la sfârşitul anului trecut că 100.000 de români au carduri Revolut. Am încercat să aflu mai multe despre acesta şi am ajuns la concluzia că n-are rival pe partea de costuri de conversie valutară. Este util când faci cumpărături în străinătate şi băncile noastre te ard de nu te vezi la comisioane (se practică un cu totul alt curs decât cel de la ghişeu) dar şi când ai de gând să faci tranzacţii pe internet (eBay de exemplu). Eu am comparat costurile generate de schimbul valutar la achiziţia biletelor de avion. Ei bine, pentru bilete de aproximativ 150 de euro achiziţionate de la Ryanair prin plata cu cardul ING am suportat suplimentar 25 de lei drept comision de conversie, dar am dat cu altă ocazie numai 3 lei în plus folosind cardul Revolut la o tranzacţie în valoare de peste 350 euro tot cu bilete Ryanair. Deci, incomparabil mai bine. La tranzacţii cu sume de peste 100 dolari/euro/lire de pe site-urile de afară (din China, SUA, Marea Britanie) merită să foloseşti Revolut cu contul de PayPal legat de acesta. Mai ales că nici nu e nevoie  să păstrezi permanent prea mulţi bani pe acesta (în spatele Revolut se află o  afacere lansată de un start-up din Marea Britanie). Dacă îţi legi cardul de debit uzual de cardul Revolut, alimentările de pe acesta pe Revolut se fac în câteva secunde. Aşa că cine se teme să îşi păstreze prea mulţi bani pe cardul în spatele căruia nu se află o bancă, ci un start-up de prin alte zări, nu are decât să facă alimentări doar în cazurile în care urmează să facă vreo achiziţie mai importantă în valută, fie din ţară prin mediul online, fie de afară, la magazinele offline. În plus, deschiderea unui cont Standard cu IBAN şi fără card fizic este gratis la Revolut, iar dacă vrei şi un card pentru plăţile la comercianţi acest lucru costă maxim 29 lei (spun "maxim" pentru că există periodic promoţii prin care cardul ajunge să îţi fie expediat prin poştă gratis). Nu există comision de administrare a contului curent ca la băncile noastre, cardul emis în 2019 e valabil 5 ani şi în plus, nu există nici comisioane de retragere numerar dacă nu depăşeşti 800 lei/lună (sau echivalent). Tranzacţiile cu cardul sunt monitorizate printr-o aplicaţie de mobil, aşa că ai instant şi extras de cont şi primeşti în permanenţă notificări în urma tranzacţiilor.

Nu toate cardurile care se promovea­ză pe net şi care nu au o bancă în spate sunt însă de recomandat. Dacă Revolut este un card de debit, avem şi carduri de credit alternative. Un astfel de card, destul de agresiv promovat pe net, este AXI Card. "Zero la sută dobândă timp de 30 de zile, sume acordate de până la 6.000 lei, fără comisioa­ne de administrare, emitere şi retragere de numerar. Başca notificări gratuite-ar trebui să sune bine, nu? Ei bine, nu prea. Pentru că după cele 30 de zile fără dobândă, în definitiv similar perioadei de graţie pe care o oferă băncile la cardurile de credit (uneori şi peste 30 de zile), te pocneşte în moalele capului dobânda lunară de 6% (DAE de 87% în exemplul oferit pe site-ul afacerii) şi 15% suma minimă de rambursat lunar. Adică un împrumut scump pe care trebuie să îl returnezi repede (băncile impun de regulă 5% drept sumă minimă de returnat pe cardurile lor de credit). Iar faptul că nu există comisioane şi avem rapiditate în acordare ("chiar şi celor cu un istoric nu foarte ofertant la Biroul de Credite") păleşte în faţa costurilor foarte piperate (şi amanetul este mai ieftin dacă ne raportăm la dobândă).

Morala? O interfaţă prietenoasă şi lipsa comisioanelor n-ar trebui să ne facă să ignorăm riscurile. Fie putem plăti dobânzi prea mari (AXI), fie ne asumăm din start inexistenţa unui fond de garantare pentru despăgubirea deponenţilor, cum există în cazul băncilor, şi încercăm să le minimizăm păstrând banii cât mai puţin pe cardul Revolut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb