Acţiunea prin care fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţie a fost admisă şi urmează să înceapă judecata pe fond, anunţă G4media.
Nicolae Popescu, avocatul Laurei Codruta Kovesi, a declarat pentru G4media: "Plângerea a trecut de filtru. Peste 90% din plângeri nu trec. Curtea a constatat că îndeplineşte criteriile de admisibilitate şi va merge într-o etapă superioară. Începe judecata pe fond".
Laura Codruţa Kovesi a atacat, în decembrie 2018, la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA, susţinând că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituţional soluţionat la CCR, că instanţa constituţională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra. Kovesi mai arată că decizia CCR nu a putut fi contestată şi că, în consecinţă, nu i-au fost respectate garanţiile unui proces echitabil.
Kovesi a afirmat pentru G4media: "Motivele pe care le-am invocat în acţiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a hotărât revocarea din funcţie, deşi, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu am fost citată în faţa Curţii Constituţionale şi nu am avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de "intervenientă" pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea. Decizia Curţii Constituţionale nu a putut fi contestată, inexistenţa unei căi de atac fiind stabilită de însăşi motivarea Deciziei Curţii Constituţionale. Astfel, am reclamat şi faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358 din 30 mai 2018".
"În procedura în care Curtea Constituţională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanţiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern "un recurs efectiv", un temei de drept şi o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestaţie privitoare la drepturile şi obligaţiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiţiei şi decise de Curtea Constituţională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac ", a susţinut Laura Codruţa Kovesi în răspunsul pentru G4Media.ro, dat prin intermediul Biroului de presă al Parchetului general.
Pe 9 iulie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2019, 20:08)
hahahahahahaha, securiștii centrează și securiștii dau cu capul. De perete, sub sigla CEDO.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ionut în data de 29.01.2019, 20:30)
Sigur domnul Toader se va autosesiza, căci iată, s-a mai găsit o lacună în justiția română. Un OUG? E drept, nu a fost defavorizat nici măcar un infractor...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2019, 22:09)
Simțu ridicolului și lipsa obrazului sunt metehne ciobănești, naturale, specifice securiștilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2019, 23:19)
M.I., să vorbești cu cei de la luju să te treacă și pe tine la propagandă securistă. :))))))
Stirea ca sesizarea Laurei Kovesi impotriva revocarii din fruntea DNA ar fi fost admisa in principiu de CEDO s-a dovedit un crunt fake news. Manipularea a fost demontata chiar de CEDO, care a dezvaluit ca actiunea lui Kovesi a fost doar inregistrata, nicidecum admisa in principiu: “Plangerea L.C. Kovesi impotriva Romaniei a fost depusa in decembrie 2018 si este in prezent in curs de examinare in fata Curtii”