Într-un moment în care ofensiva iliberală împotriva drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti în numele tradiţiei şi a suveranităţii naţionale ajunge într-un moment crucial, societatea civilă democratică româneas-că se află într-o fază de redefinire. În acelaşi timp, asistăm la emergenţa unei societăţi "incivile" (uncivil society) de inspiraţie ultra-conservatoare, având puternice similitudini (şi relaţii) cu iliberalismul dominant în unele state din zonă (Rusia, Ungaria, chiar Turcia), dar şi cu grupări ultrareligioase din SUA.
Deja cazul Botnariu (dar şi cele care i-au urmat pentru a explicita pe înţelesul "omului simplu şi nealterat de ideile occidentale" cum "inumanele" drepturi ale omului sunt contrare tradiţiei naţionale cum este acum aşa numitul Camelia Smicală) a fost un experiment care pregătea campania ce a pus România pe linia iliberalismului. Încă din 2015, reţele transfrontaliere şi transcontinentale ale militanţilor religioşi neoprotestanţi şi ortodoxişti erau mobilizate, iar odată ce s-a dovedit că există fisuri care pot fi speculate pentru a converti societatea românească la iliberalism, campania pentru familia tradiţională a fost lansată. Partidele tradiţionale româneşti au aderat imediat la această tendinţă nu doar din oportunism, ci şi pentru că au văzut în această mişcare o reacţie "sănătoasă" împotriva mişcării indignaţilor români care din 2012 reuşise să pună clasa politică în defensivă.
Cele două viziuni şi modalităţi diferite de manifestare ale societăţii civile democratice ţin nu numai de mijloace folosite, ci şi de modul specific de organizare. Pe de o parte, o societate civilă "a l'ancienne", formată din asociaţii, fundaţii, organizaţii profesionale, grupuri ad hoc care colaborează în coaliţii, reţele naţionale şi internaţionale pentru realizarea obiectivelor stabilite pe termen mediu şi lung, pe de altă parte o societate civilă "conectată" (la internet), flexibilă, gata să se mobilizeze şi capabilă să facă presiuni rapide (manifestaţiile din Piaţa Victoriei au fost o probă), dar a cărei forţă stă, aparent paradoxal, tocmai în lipsa sa de organizare în sens "clasic".
Pentru a reuşi să asigure continuitatea şi eficacitatea pe temem mediu a acţiunilor sale, societatea civilă "conectată" are, însă, nevoie de cealaltă societate civilă, cea "tradiţională". Pentru a împiedica transformarea eficacităţii pe temem scurt (căderea guvernelor Boc în 2012 şi Ponta în 2015, blocarea legislaţiei anti-ecologiste în 2013, abrogarea OUG 13 în 2017) într-o eficacitate pe termen mediu şi lung s-a declanşat campania concertată şi concentrată a alinaţei înfiripate între partide, mass media iliberală şi societatea "incivilă" împotriva societăţii civile democratice caricaturizate în formula "oamenii lui Soros". Deja după ce ceea ce s-a numit "mişcarea de la Colectiv" a consacrat internaţional "indignarea" bucureşteană şi orientarea spre eficienţă politică imediată a protestului ca mijloc de presiune, delegitimarea protestului şi a societăţiii civile a devenit un obiectiv principal al acestei noi "Sfinte Alinaţe".
1. Erori si greseala dupa greseala
(mesaj trimis de Cristi C în data de 29.05.2017, 16:09)
In acest articol domnul ziarist arata ca nu se pricepe. Deloc. Cum ar spune cineva, habar nu are de nimica. Totusi, nimica despre tot ce am scris si am conentat arata ca nu intelege. Problema pensiilor s-a acutizat de multa vreme.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2017, 18:11)
Ai venit, acum marsh de-aici, bolnavule!
1.2. Furt de identitate 1 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2017, 18:48)
Mesajul 1 nu aparține cititorului Cristi C.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2017, 22:08)
iar ai venit [Fragment elilminat, conform regulamentului] si falsifici comentarii, [Fragment elilminat, conform regulamentului].
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2017, 12:07)
iar ai venit bolnavule si falsifici comentarii? dispari neispravitule.
2. Amenitari la societatea liberala
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 31.05.2017, 19:53)
Care sunt de fapt amenintarile la societatea liberala?
Astea?:
.
"Într-u n moment în care ofensiva iliberală împotriva drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti în numele tradiţiei şi a suveranităţii naţionale ajunge într-un moment crucial, societatea civilă democratică româneas-că se află într-o fază de redefinire."
.
Sau astea?:
"Oana Niculescu Mizil, fostă deputată PSD, a făcut o serie de dezvăluiri despre două dintre cele mai importante personaje ale politicii ultimilor ani. Actuala iubită a lui Marian Vanghelie a relatat, la Antena 3, cum a încercat Gabriel Oprea să o racoleze pentru UNPR.
”L-am ascultat pe Cătălin Cherecheș, tot ce a vorbit acolo s-a întâmplat întocmai. Într-o zi m-a sunat și mi-a propus să am o întâlnire cu domnul Oprea. Am acceptat pentru că am vrut să văd ce are de spus. Eu și fostul meu soț. Ne-am dus la Ministerul Apărării, întâlnirea a avut loc într-o cameră din sparele biroului lui Gabriel Oprea. Cătălin Cherecheș m-a luat de acolo, m-a văzut lume, de la portarul ministerului, șefa de cabinet de acolo cu care am dat mâna. Jos la poartă era un alt portar, am intrat prin fața. Am intrat într-o cameră din spatele biroului domnului Oprea.
Au participat și domnul Onțanu, cred că era și domnul Botoș, Cătălin Cherecheș și alte persoane. Mi s-a părut suspect de ce în acea încăpere. S-a intrat direct în discuție. Mi s-a propus să las PSD și să intru în UNPR. Eu știam de această propunere. Am tăcut. Practic, mi s-a propus să iau preiau funcția de la UNPR Călărași și să plec cu toate organizația locală PSD, mi s-a mai propus o altă organizație în București. Am mai avut o întâlnire tot acolo. E o încăpere mică, întunecoasă, cu o masă lungă. Au fost două întâlniri, mai multe discuții cu Cătălin Cherecheș.
Mi s-au oferit funcții politice, pentru mine erau importante. De ce era și soțul meu de atunci prezent? Pe linie de afaceri. Acolo nu s-a discutat concret, dar mi s-a spus că vom fi contactați și li se va propune ceea ce îi propuneau soțului meu. Știau dosarul soțului meu, și dosarul meu. Concret, soțul meu avea pe lângă ferme în Călărași, la una dintre ele trebuia montată o conductă de gaz, dar se obținea greu avizul. Ni s-a spus că în două zile va obține acea autorizație. Mai avea și o fabrică de saltele, ni s-a propus un contract pentru armată de două milioane de euro, fără licitație. Alt aspect important, eu aveam acel dosar cu ANI, mi s-a spus clar că dacă fac această trecere se va rezolva cu dosarul ANI.”, a dezvăluit Oana Niculescu Mizil.
"Mi s-a spus că voi avea de suferit dacă nu fac acest pas. (...) Cherecheș a insistat foarte mult pentru ca eu să merg la acea întâlnire cu Gabriel Oprea", a povestit Oana Mizil.
”Am avut o discuție cu Victor Ponta. M-a întrebat ce caut la UNPR și m-a și amenințat. Mi-a zis că e bine să plec la UNPR. M-a întrebat dacă voi pleaca în SUA cu Marian Vanghelie și cu ceilalți deputați PSD și mi-a zis că voi avea de-a face cu el. Și, s-a văzut: mama mea a fost dată afară din casă, eu am fost chemată la DNA în luna a treia. Au fost represalii.”, a adăugat Mizil."
Marian este si mai vehement: pur si simplu Oprea, mina dreapta a lui Ponta, numarul 2 in Guvernul Romaniei, si-a facut partidul prin santaj.
.
Au facut ce-au facut, dar, liberalii sau iliberarii astia ne-au facut saracii Lumii in una dintre cele mai bogate tari ale Europei.
.
Ce-i mai rau in toata povestea asta ca raspunsul la intrebarea "Ce-i de făcut?" nu pare nimeni dintre intelectualii neamului preocupat a-l da.